Oživljanje bratstva in enotnosti? Vlada ustanovila svet za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ

Kip Josipa Broza Tita in zastavi SFRJ (Foto: Twitter)

Slovenija tudi v letu 2019 še vedno ne more iz okov ujetosti v svojo socialistično preteklost, kar se med drugim kaže z zapostavljanjem slovenske osamosvojitve, krepitvijo nostalgije po Jugoslaviji, različnimi dogodki s preživeto vsebino, na katerih je tudi v 21. stoletju na vsakem koraku možno videti totalitarni simbol rdeče zvezde, omejevanjem svobode govora in zatiranjem zasebne konkurence v šolstvu. Kot da že vse našteto ne bi bilo dovolj, je vlada sedaj ustanovila še svet za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji. Gre za posebno posvetovalno telo vlade, v katerem bodo enakopravno sodelovali predstavniki narodnih skupnosti z območja nekdanje Jugoslavije. 

Po tem, ko so številni vzneseni Slovenci po osvoboditvi naše države izpod lovk nekdanje skupne države Jugoslavije sanjali in tudi na glas razmišljali o tem, da bo Slovenija sčasoma postala druga Švica, je stanje pri nas skoraj 30 let pozneje popolnoma drugačno, kot so takrat upali. Namesto da bi se orientirala proti Zahodu, se namreč Slovenija pod vodstvom levih vlad v zadnjih letih vse očitneje spet obrača proti Rusiji in državam nekdanje skupne države. Omenjeno dokazuje najnovejše dejstvo, da je naša vlada ustanovila svet za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ.

Glavni namen ustanovitve organa naj bi bil ohranjanje in razvoj identitete narodnih skupnosti nekdanje SFRJ
Vlada pod vodstvom Marjana Šarca je po poročanju STA odločitev za ustanovitev omenjenega organa obrazložila s tem, da si Slovenija na podlagi stališč deklaracije o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije prizadeva, da bi v okviru svojih pristojnosti zagotovila stalno skrb za ustvarjanje možnosti ohranjanja in razvoja identitete teh narodnih skupnosti. K temu cilju bo po njihovih navedbah veliko prispevala ustanovitev posebnega posvetovalnega telesa, ki bo obravnavalo vprašanja, zahteve in predloge pripadnikov narodnih skupnosti ter sprejemalo stališča do predlogov odločitev vlade in ministrstev. V svet bodo imenovali 12 članov, od tega pet predstavnikov državnih organov, predstavnika Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ter šest predstavnikov narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ.

Seja vlade (Foto: Twitter)

Slovenija vse bolj brede v nepotrebno jugonostalgijo
Dejstvo o ustanovitvi sveta za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ je le eno izmed mnogih, ki dokazujejo, da Slovenija pod vodstvom levih vlad v zadnjih letih vse bolj brede v nepotrebno jugonostalgijo. Ta se med drugim kaže s spodbujanjem kulta osebnosti Josipa Broza Tita ter zapostavljanjem slovenske osamosvojitve, kar je predvsem posledica neizvedene lustracije ter lukenj v vzgojno-izobraževalnem sistemu. K ohranjanju totalitarne doktrine pri nas veliko pripomorejo tudi dogodki s preživeto socialistično vsebino, na katerih je tudi v 21. stoletju na vsakem koraku možno videti totalitarni simbol rdeče zvezde. Med omenjenimi dogodki velja omeniti koncert “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki ga organizira privilegirana “kulturnica” Svetlana Makarovič, znana predvsem po nestrpnosti do vseh drugače mislečih. Paradoksalno je, da imajo v zadnjem času levičarji tudi sicer polna usta obtožb o sovražnem govoru, ki naj bi prihajal s strani desničarjev, hkrati pa se ga ravno sami najpogosteje poslužujejo. Zanje, prvorazredne, so namreč vsi, ki se ne strinjajo z radikalnimi levičarskimi idejami ter poveličevanjem krvavega komunističnega režima in njegovih totalitarnih simbolov, drugorazredni, nemalokrat jih označijo celo za fašiste, neonaciste in skrajne desničarje. Velik problem slovenske družbe predstavljata tudi omejevanje medijske svobode ter zatiranje zasebne konkurence, med drugim tudi na šolskem področju, kar se je v sredo pokazalo s tem, ko je državni zbor sprejel protiustavne spremembe zakona glede financiranja javnih šol, ki niso v državni lasti.

Svetlana Makarovič (Foto: STA)

Države Višegrajske skupine nas prehitevajo po desni
Da so problemi Slovenije zaradi zgrešenosti politik levih vlad večplastni, se jasno kaže tudi v naši razvojni upočasnitvi v primerjavi z nekaterimi državami nekdanjega komunističnega bloka, ki so bile še pred nekaj leti v velikem gospodarskem zaostanku za nami. Zlasti je očitno, da nas v razvoju po desni prehitevajo države Višegrajske skupine, Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška, na katere smo še pred leti gledali zviška, dandanes pa so nam lahko za zgled, med drugim tudi pri obrambi svojih vrednot. V današnjih okoliščinah se torej zdi, da je Slovenija kot druga Švica le še navadna utopija.

Rajko Golob

 • rubec

  Prišite zvezde so kot nalašč za strelski vod. Napak ne bo.

 • xtc

  Zelo enostavno.
  Tukaj je SLovenija,kdor bi bil rad Srb,Bosanec ,Arnavt,Crnogorac in neobstoječi Makedonsac _Bugar Welcome home.
  Te drhali ne rabi nihče trajno razen za določen zaposlitven čas.
  Kdor želi SFRJ naj se skida v BG.

  • Steiermark

   **********************************************************

  • Stajerka

   …tudi v BG nočejo več SFRJ….oni hočejo veliko Srbijo od Triglava do Tokiya……še dobro,da je Hrvaška med Slovenijo in Srbijo , drugače bi bilo sranje še večje……

  • Novakec1

   Tukaj ni več Slovenija, spreglej že enkrat.

 • xtc

  Za Xarxchija pa je čas ,da odide doma rođacima na Kosova sa kebabom i burekom i sladoljedom tja sodi z to druščino.

 • pajot

  Bi bilo pametno preveriti ali smo Slovenci sploh še večinski narod v svoji domovini.

  • Steiermark

   Za ugotovitev česa takšnega, si malo zamudil – večinski v Sloveniji so srbi in šiptarji, slednjih je že toliko, da ni nič čudnega, če imamo na vladi šipšija, ki nas pelje po poteh pedofilskega morilskega tita in nam po titovo prepoveduje razmišljanje z lastno glavo!

  • baubau

   nismo in tudi domovina je že v veliki meri tujina…

 • Skrajno Desni

  To vlado ne da jo je treba odstavit to golazen je treba pobit, uničujejo vse tisto za kar smo se na plebiscitu odločili.

 • xtc

  BtW,Bratstvoi jedinstvo= multikulti=je vojna drhal z idejnimi vodji spodit v Srbistan=Beograd.

 • Lisjak

  Prek tega kurčevega organa bodo dosegli,da se jim prizna status manjšin in čisto nič drugega.

 • to_mi_delaj

  predlagam da se vlada preseli tja.

 • Common Sense

  Zakaj ze?

 • Antonius

  Ja, najprej narodne skupnosti, potem pa počasi do ić narodnih manjšin.
  Avtohtoni Slovenci zbudite se, ko boste volili. Kučanovi levičarji bodo Slovenijo popolnoma raz=bali za volilne glasove manjšincev z juga.

  • VERZIFIKATOR

   Marjan Slovenac

   BOM ČEFURČEK

   Bom čefurček, ker tako mi paše,
   resda oče pravi je Slovenec,
   tudi mati, jaz pa kot prvenec
   sem odločil raje se za naše.

   Kamor pridem, sem sumljiv jim redno,
   ker priimek se na –ic končuje,
   Jagodic, pa Vidic jim je tuje,
   več ime je s končnim –ićem vredno.

   Strešico zato sem si popravil,
   jo dodal na tisti -ic nesrečni,
   da ne bom slovencelj butast večni,
   da kompleksa s tem se bom ozdravil.

   So oprta zdaj prav vsa mi vrata,
   pridi Vidić, Jagodić te čaka,
   nagovarja tajnica me vsaka,
   sprejmejo povsod me kakor brata.

   Zame se urad že zdaj odpira,
   vladni kajpak, za vse južne brate,
   sprejmejo nas kot želene svate,
   s službami čefurstvo se podpira.

   Eno zdaj težavo še odpravljam,
   elkanje ne gre mi žal z jezika,
   trudim se, a v ustih se zatika,
   se na logopeda že pripravljam.

   Ko še ta odpravi se napaka,
   bom popoln za to novo družbo,
   vsakdo rad me vzame v javno službo,
   bom čefurček, pa četudi spaka.

  • Novakec1

   Opranoglavci, volitve ne bodo nič spremenile, ka ste večina zaplankani. Hebala vas demokratija.

   • Antonius

    Mi si glavo peremo, ker jo imamo, vam se pa s oranjem ni treba matrati, ker jo nimate.
    Volitve bodo prinesle spremembo in takrat boste s Kučanovimi vred tudi vi končali onkraj plank.
    Jugović, takrat vas bomo demokratično od=bali.

    • RATATA

     Tudi kak Novakec1 se najde ned ilirskimi šovinističnimi prasicami!!

    • Novakec1

     Paja po slolandiji se sprehaja množica berz glav. nhdtjglkeufekz

 • RATATA

  Naš genij je takole rotil punce in ženske slovenske…., ob novini 1844., pa ga sploh niso upoštevale.

  “Ljubezni sladke spone
  Naj vežejo vas na naš rod,
  V njim sklepajte zakone
  De nikdar več naprej od tod
  Hčer, sinov
  Zarod nov
  Ne bo pajdaš sovražnikov!”

  pa poglejte ponarejevalce, zamolčevalce in potvorjevalce…. uradne!! kao!! https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/782/ime-slovenske-himne-zdravljica-ali-zdravica

  • francelj3

   Tako je, to je zamolčana/prepovedana kitica Prešernove Zdravljice.

 • ROMAN Naprudnik

  Zakaj to rabimo,smo se ja osamosvojil od njih!

 • šmentanamuha

  Skratka, Kučanova tretja Jugoslavija je vse bliže. Harlekinov dvor je ena sama neskončna zabava v maskah. Naj jim nekdo izklopi elektriko in jih pomete iz palače, da ne gledamo več te sramote.

 • Stajerka

  ….ma gonite svojo yugo……mati narava bo počistila tudi to……NIHČE v ex državi NE hrepeni po ponovni združitvi, očitno pa so v Slo navlekli vse kar sodi v kanalizacijo……in smešite se, Hrvati vam jih že dajejo po bučah, od Srbov pa na fino – tako fino, da še niste dojeli za kakšne bedake vas imajo……

  • RATATA

   Bistvo je potlačiti vse kar je slovenskega! Slovenci z močno barodno zavestjo, patrioti, ki ljubimo očetnjavo bi lahko bili nevarni!
   To zelo uspešno preprečujejo s programirano vzgojo in izobraževanjem, z delovanjem njihovih medijev / oblikovalci javnega mnenja in s pritejanjem prava!!!

 • samotoje

  Svet za vprašanja slovenske narodne manjšine v Sloveniji. To bi bila prava poteza.

  • RATATA

   Vsaj rezervat naj nam dajo, da bomo 6iveli po svoje in od svojega, da nam ne bo treba gledat in poslušat te ilirske šovinistične prasice!!

 • VERZIFIKATOR

  Moj sosed

  ŠTIRIDESET LET MLAJŠI

  V pozna leta sosed moj že leze,
  pa takole je sinoči pravil,
  ko sem na dvorišču ga pozdravil,
  takšne mi je bil razgrnil teze.

  Štirideset let da se počuti
  mlajšega, tako mi je povedal,
  ne da bi se v ogledalo gledal,
  da je mlad na drug način občuti.

  Vse kot v časih je neuvrščenih,
  črni vsepovsod so spet številni,
  vsak dan več in vedno bolj mobilni
  in poplava dvakratno pečenih.

  Ko poda se sosed v trgovino,
  bratstvo in enotnost ga pozdravi,
  prodajalec po južnjaško pravi,
  da slovensko spada v zgodovino.

  O voznikih mestnega prometa
  raje, sosed pravi, kar molčimo,
  komaj kje katerega dobimo,
  ki slovensko malce vsaj opleta.

  Najbolj sosed moj se mlad počuti,
  ko nebo se zvezdnato prikaže,
  same rdeče, koledar ne laže,
  v sedemdesetih smo, jasno sluti.

  Ko ozre na prvo se planino,
  ga napis iz štirih črk pozdravlja,
  tistega tam s kamni se naslavlja,
  ki naj bi odrešil domovino.

  Velik bil strateg je, vojskovodja,
  to o njem razširja spet mladina,
  in da to je prava zgodovina:
  vse ustvari šlosar brez orodja.

  Le še nekaj sosed moj pogreša,
  kar da še izstopa iz okvirjev,
  ni olivno-sivih oficirjev,
  vojska s civilisti se ne meša.

  Tudi to da pride še na vrsto,
  sosed moj priletni mi je rekel,
  in pa da bo stvari sam utekel
  k sreči, saj je že naročil krsto.

  Ne pogreša, pravi, več mladosti,
  dosti se je do sedaj nagledal,
  zdaj pred koncem pa se je zavedal,
  da mladost je partnerka norosti.

  • Nata

   OOOOOOOOO, sijajno !!

 • Andrej

  Sem slišal, da za glavno mesto najnovejše Jugoslavije pripravljajo mesto Ljubljana. Je več ali manj že vse pripravljeno.

  • von Rhein

   Ja,na Rakovi jelši so zgrajene stavbe za posamezna ministrstva.

 • totex39

  Res se vsem lahko poraja vprašanje, zakaj se je pol Slovenija osamosvajala, če sedaj tako žaluje po ostalih jugoslovanskih narodih s katerimi nimamo nobene skupne točke in tudi sam jezik je različen.

  • Andrej

   Zato, da bodo komunisti lahko vladali z žegnom ljudstva. Saj jih na volitvah toliko izvolijo, da lahko sestavijo vlado. Ljudstvo ima tako vlado, kot si jo zasluži. To zelo velja.

   • totex39

    Res je, saj ravno zaradi tega je toliko sovraštva med nami in to se sigurno ne bo dobro končalo, kajti taki ljudje ne morejo vladati v Sloveniji. Največji bedaki pa so volivci ali pa nas je res že tako malo, da nas prevladujejo, pol pa je resnično konec.

    • Andrej

     Komunistično generično bistvo je sejanje sovraštva. Deluje na principu: ujemite tatu. Vržejo v javnost sovraštvo do Janše, da je vsega kriv. In sedaj se ljudstvo ukvarja s krivdo Janše, oni pa v miru harajo po denarju.

     • totex39

      Komunisti pa so dobro pogruntali bebave volivce v katero smer jih morajo voditi.

     • Andrej

      To je posledica sistematične vzgoje. Zato pa šolstva za živo glavo ne dajo. Tastari so še prestrašeni, tamladi pa prevzgojeni. Garancija za večno vlado.

   • francelj3

    Ljudstvo ob trenutnem volilnem sistemu nima volilne pravice.

 • von Rhein

  Pa naj končno že sestavijo to klinčevo jugoslovenijo. Čimprej tem bolje,ker bo zaradi lenuhov,nesposobnežev in banditov zgnila in razpadla tako kot vse dosedaj. Zakaj tako mislim…ker bodo potem slepci kategorije mesec za luno ugotovili,da je možno tudi kaj normalnega. Mummelgreisi (starčki) bodo itak odšli po naravni poti,večje težave bodo z dnevnim dotokom iskalcev socialnega statusa na podlagi minulega nedela. IN PREDVSEM…vse državne institucije bo potrebno čimprej očistiti navlake,priseljene ali privzgojenega odnosa in vsebine…”.mi se ti kunemo”.

 • slosin

  matr vam lopovsko, a niste narodnost ob popisu prebivalstva ukinili… Aja, samo Slovenci se ne smemo več preštevati in deklarirati kot Slovenci, balkancem bo pa to še naprej dovoljeno…pa še kakšne privilegije jim bomo omogočili….marš…

 • Beli Sneg

  Slovenija hitro izpolnjuje želje tistega, katerega intimna opcija ni bila Slovenija. Kako slep je slovenski narod. “Vremena bodo Kranjcem se zjasnila, jim milše zvezde kakor zdaj sijale”, je napisal Prešeren. Na žalost so se vremena zjasnila samo za kratek čas, potem pa kot ovce nazaj v pogubo za črednimi vodniki, ki jih nastavlja murgelj parkej.

 • dob

  V tuji državi (v državi, ki ni njihova!) zdaj sebi jugoslovenarji ustvarjajo repliko SFRJ! In prav nihče jih pri sovražnem prevzemu naše države ne ovira.

  V rokah imajo RTV, popolnoma vladajo parlamentu, pišejo vse zakone, pod lažnimi obtožbami zapirajo vodjo opozicije… in nas prepričujejo, da smo demokracija, da pa so prav oni v njej ogroženi, kot nekakšni židi v nacistični Nemčiji.

  Ne vem kako bi to lahko pojasnili parlamentu EU…
  da vedno samo oni vladajo, da pa so kljub temu drugorazredni in marginalizirani, odrinjeni od odločanja, da še lastne televizije in cajtengov nimajo… kako si oni to predstavljajo? Od kod so ogroženi, kdo jih ogroža, če so pa ves čas na oblasti.

  Opozicija? Jih opozicija ogroža? Jih morda demokracija ogroža, ker je preveč svobodnega govora?!

  036_AVTONOMNA POKRAJINA SLOVENIJA (APS)
  https://obstajajoljudje2.blogspot.com/2018/10/avtonomna-pokrajina-slovenija-aps.html

  • Nata

   Sijajno ! Lahko tole še kje pripenem ?

   • dob

    Prosim!

 • Rotar Jakob

  KURĆANIZEM RABI SPODBUDO NOVIH KURĆEVIĆEV!

 • Nata

  KAKŠNE, KATERE NARODNOSTI ?????
  Saj so po novem samo državljani !! Narodnost sploh ni več važna. V nobenem dokumentu je ne sme biti !!
  Narodi bivše Juge že dobro poskrbijo zase !! Nobenega Sveta ne potrebujejo . Še to bomo neumni Slovenci plačevali ??

 • RATATA

  Oni lahko ohranjajo identiteto v vsem svojem balkanskem opankarstvu in pri tem jih bo vlada osamosvojene SRS še spodbujala in jih podpirala,
  nam Slovencem, pa identiteto ti isti uničujejo s programiranim šolstvom in jo namerno tlačijo z zmerjanjem in obtoževanjem z rasisti!!
  Kako podlo in zavržno!!

 • RATATA

  V tistem času, ko se je popisovalo prebivalstvo Dežel našega avstrijskega cesarstva, so popisni obrazci spraševali po občevalnem jeziku in ne po maternem.
  Tekmovali so tisti, ki občujejo nemško, slovensko, serbo-kroato, italijansko.
  Po narodnosti ni nihče nikogar spraševal.
  V slovenski deželi Primorski npr., z Istro in otoki seve, so tisti, ki so rekli, da občujejo serbo-kroato postali hrvati, čeprav so bili Čiči, Vlahi, MoroVlahi (Morlaki), Črnogorci… Istrani….
  Slovensko govoreči prebivalci npr. Tuliševice, Svetega Frančiška v kvarnerskem zalivu, kjer jih je bilo več kot pol vseh in v mnogih istrskih krajih ter vaseh, so kar na lepem izginili! Kar na lepem jih ni bilo več tam!
  Izgnali “prekrstili”, pobili so jih ravno tisti isti, katerim zdaj vlada države Republike Slovenije, ki jo je ustanovil slovenski NaRod omogoča ohranjanje identitete, njihovega jezika, njihove kulture…. in jih bo pri tem tudi finančno podpirala medtem ko nas Slovence, ob pohabljanju in potvarjanju zgodovine in narodne zavesti zmerja z rasisti in nacionalisti ter uničuje bašo identiteto.
  “Imenuj se dandanes Slovenca v Ljubljani in tepen boš ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov!!”, je rekel Ivan Cankar!!
  Prasice ste, vi ILIRSKI ŠOVINISTI!!!
  ĆEFUR NAPIŠE “ĆEFURJI RAUS!” IN DOBI PREŠERNOVO NAGRADO!! PRASICE!!!!

  • Nata

   Bravissimo !! Danes smo Slovenci in Slovenke besni !
   Odnesimo že te posrane komunjare ven iz Slovenije !!
   V Afriko !! Pa tam naj ostanejo, pri svojih !!

 • IZBIRA

  Vlada naj po zgledu SFRJ (gibanje neuvrščenih) ustanovi gibanje nedrzav. To je drzav, ki jim kaj fali. Npr.: Palestini teritorij, Sloveniji zavednost in domoljubje, S Koreji atomska bomba, Venezueli dobrih sosedov, Kubi avtomobili letnik 1960 dalje, Iranu pralnica…

 • Slovenec 33

  V okupirani državi Sloveniji se prvorazrednim vse dovoli, so nad ustavo in zakoni.

  Prišli so kot okupatorji in bi radi bili avtohtoni, ker so ves čas od prihoda zatirali in ropali Slovence.
  Še vedno se ob podpori vewleizdajalcev slovesnkega naroda obnašajo kot okupatorji in še naprej zahtevajo privilegije za svojo prvorazrednost.

 • Andrej

  Vlada je na naše stroške ustanovila svet za uničevanje naše države. Volilci pa še kaj naprej po starem.

 • baubau

  zakaj pa ne bi ustanovili še sveta za vprašanja skupnosti pripadnikov lr kitajske? Cel kup jih je pri nas…

  • Olga101

   Kje pa so Sirci, Maročani, Pakistanci, Alžirci, Iranci, Etiopijci, Ganci, …! Svetujem še ustanovitev Sveta za tajnice, ki nimajo fikusa!

   • Olga101

    Ko jih bo dovolj, bo imela vsaka takšna narodnost poslanca v parlamentu in od 90 poslancev ne bo nobenega Slovenca več. Slovenija bo postala Jugoevrabija po zaslugi katolibana Šarca, Murglske lutke.

    In zadnji Slovenec naj ugasne luč!

 • Olga101

  Slovenija je mrtva, zdaj gre za Jugoslavijo – Pučnik se obrača v grobu!

  In glavni krivec je Kučan!

 • Olga101

  Slovenija je udbomafijska država, ki daje zavetje raznim Karnerjem, Stefanom, Tošičem, Jankovičem, Šamijem. Vsem, ki kršijo ustavo in zakone. Ostalim so kršene vse človekove pravice, od šolstva, zdravstva, delovne zakonodaje s plačami, pokojninami!

 • baubau

  Podatki o narodni pripadnosti se po zakonu! ne zbirajo več in jih uradno torej ni. Spet bodo torej odločali,uzakonjali in potvarjali resnico na podlagi lažnivih legend. Še en dokaz, da je ta dežela ostala komunistična in totalitaristična.

 • Danijel zlatic

  Nova 24tv in vsi enako misleci in podporniki JJ in osamosvojitve. A kdo vam dela v gradbenistvu hise stanovanja ceste in gradbeniska dela. Ste se vprasali… naj vam odgovorim Bosanci mislimani 99 procentov. Slovencev tam ni pod zgocim soncem vihtet lopato kramp in asfalt. Tudi v gradbenistvu slovencev ni. Pa se neki tudi skladisce merkatorja kot najboljsega soseda ponos slovenske trgovine pripravljajo iz bosne muslimani, srbi, kosovari, albanci. Slovencev je kot prstov ene roke. To je resmica. Naj se toliko boli. Jezik v sluzbi je bosanscina in ne slovenski.. Danijel iz Kopra

  • slosin

   …in kam to vodi? Prva generacija prišlekov dela za borne plače, njihovi potomci nič več. In ko gre prva generacija v pokoj, nam spet primanjkuje poceni delavcev….in spet je na vrsti uvoz nove runde poceni delovne sile….no, pa smo tam, malo po malo, a ne? Tako nekako to gre,ja. Pa ne mi rečt, da delavec z mizerno plačo pokrije stroške zdravstva, šolanja…. svojih otrok in žena, ki po navadi sploh niso v službi…No ja, Merkator ima pa res profit z njimi… družba pa izgubo ….’poceni delovna sila je najdražja’ je rekel predsednik DS, g. Kovšca…Bo treba plače dvignit za nekatera dela in slovenske lenuhe nagnat na zidarske odre pa smeti pobirat…….

   • Danijel zlatic

    Vsaka cast odlicno ste napisali. So tezki socialni problemi v republiki sloveniji. Tu imate prav da delavec kateri dela polni delovni cas z minimalno placo tezko prebije cez mesec. Posebej tisti kateri so prekarci. Na sreco to jaz nisem. Ampak delam za nedolocen cas. Verjamem da nekateri tezko prezovljajo svoje druzine. Ko se bo starejsa generacija upokojila mladi zelijo studij na visokih solah. A delo, delovna doba naj se vprasajo. Lahko vam povem da sem bil 4 leta brez dela. Po dveh letih prekarstva za dolocen cas dobil nedolocen ampak delam med muslimani bosanci, srbi, kosovari in albanci. Malo je slovencev v mercatorju logistika zelo malo da prevladuje pogogovorni jezik bosanscina med delavci. To je resnica. Kar ste napisali na koncu vam povem vsaka cast. Se strinjam z vami. Slovenske lenuhe je treba nagnat da grejo delat. Se popolnoma strinjam. Hvala vam za pismo. Vas pozdravljam. Danijel

 • Danijel zlatic

  Kar se Kucana tice vsaka mu cast bil je prvi clovek kateri se je postavil po robu hegemoniji srbov in slobodana milosevica na 14 kongresu ZKJ in napustili sejo ter se podali proti domovini se preden je zacela vojna in prebrana v ljubljani majniska deklaracija o neodvisnosti. To ste pa pozabili..napadat in blatit ga znate. Povedat resnico o Kucanu to pa ne. Drugo ce nebi bilo rdece zvezde tudi primorske nebi bilo ampak italija. Morje slovenija nikdar nebi imela. Slovenija je lahko hvalezna domoljubom kateri so se sli borit proti fasizmu in nacizmu za osvoboditev. Zal so mnogi ze umrli. Vendar smo potomci kateri gojimo spomin nanje. Partizanska pesem jo ne morete nikdar izbrisati ker je v meni in v nas ki hodimo na nase proslave. Ja jaz sem rdeca zvezda in se ponosim z tem da mi je nono bil partizan in se boril na pravi strani za osvoboditev. Pozdrav.

 • svatne

  Shizofrenija zgodbe Slovencev v zadnjih dveh stoletjih. Bistvo so nam povedali že na začetku 20. stoletja Poljaki, ki so se čudili, da Slovenci, ki slovijo kot odlični politiki, počno takšne traparije, da si na vse kriplje prizadevajo za neko “nacionalno državo” (že takrat se je vedelo, kam nacionalistični ekskluzivizem vodi (fašizem, nacizem, boljševizem..), namesto da bi se postavili na lastne noge v svojih deželah (to so države!) in si izborili v njih oblast. Ker tega naši “voditelji” niso ali razumeli ali hoteli, smo končali v balkanski norišnici. A še hujše od tega je obsedenost s “plemenskim” (etničnim), namesto skrbi za lastno državno strukturo in upravo. Ko smo namesto v Parizu končali v Beogradu, je bilo še “avstrijskih” državnih sturktur, ustnaov in uprave konec. Namesto lastnega državljanstva, smo se zatekali v etnično – versko – folklorno, lastne, tisočletne dežele/džrave ‘pa smo pustili “za plotom”. Kar je po eni strani blokiralo prizadevanja za prevzem dejanske oblasti v svojih deželah, po drugi strani pa odprlo prostor za vsakega anarhista, lopova ali revolucionarja, ki je “imel pet minut časa”, da si je krmežljave ovce brez smisla za državno, privoščil. In danes kljub razglasitvi osamosvojitve (osamosvoji se lahko le nekaj, kar je prej skupnost sestavilo!), še vedno delamo z lastno državo kot svinja z mehom (pardon, kot prikoriteni lumpi), je nočemo niti opaziti, kaj šele, da bi postavili za normo državljanstvo. (Prav srhljivo je, kako se našpičijo uhlji “politologov”, ko se zasliši: državljan Slovenije je Slovenec.. Ne trznejo pa pri državljan Francije je Francoz… itd..).Na ta način se sami vračamo v mrak balkanskega tribalizma – anarhijo krdel.