Oživljanje bratstva in enotnosti? Vlada ustanovila svet za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ

Datum:

Slovenija tudi v letu 2019 še vedno ne more iz okov ujetosti v svojo socialistično preteklost, kar se med drugim kaže z zapostavljanjem slovenske osamosvojitve, krepitvijo nostalgije po Jugoslaviji, različnimi dogodki s preživeto vsebino, na katerih je tudi v 21. stoletju na vsakem koraku možno videti totalitarni simbol rdeče zvezde, omejevanjem svobode govora in zatiranjem zasebne konkurence v šolstvu. Kot da že vse našteto ne bi bilo dovolj, je vlada sedaj ustanovila še svet za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji. Gre za posebno posvetovalno telo vlade, v katerem bodo enakopravno sodelovali predstavniki narodnih skupnosti z območja nekdanje Jugoslavije. 

Po tem, ko so številni vzneseni Slovenci po osvoboditvi naše države izpod lovk nekdanje skupne države Jugoslavije sanjali in tudi na glas razmišljali o tem, da bo Slovenija sčasoma postala druga Švica, je stanje pri nas skoraj 30 let pozneje popolnoma drugačno, kot so takrat upali. Namesto da bi se orientirala proti Zahodu, se namreč Slovenija pod vodstvom levih vlad v zadnjih letih vse očitneje spet obrača proti Rusiji in državam nekdanje skupne države. Omenjeno dokazuje najnovejše dejstvo, da je naša vlada ustanovila svet za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ.

Glavni namen ustanovitve organa naj bi bil ohranjanje in razvoj identitete narodnih skupnosti nekdanje SFRJ
Vlada pod vodstvom Marjana Šarca je po poročanju STA odločitev za ustanovitev omenjenega organa obrazložila s tem, da si Slovenija na podlagi stališč deklaracije o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije prizadeva, da bi v okviru svojih pristojnosti zagotovila stalno skrb za ustvarjanje možnosti ohranjanja in razvoja identitete teh narodnih skupnosti. K temu cilju bo po njihovih navedbah veliko prispevala ustanovitev posebnega posvetovalnega telesa, ki bo obravnavalo vprašanja, zahteve in predloge pripadnikov narodnih skupnosti ter sprejemalo stališča do predlogov odločitev vlade in ministrstev. V svet bodo imenovali 12 članov, od tega pet predstavnikov državnih organov, predstavnika Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ter šest predstavnikov narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ.

Seja vlade (Foto: Twitter)

Slovenija vse bolj brede v nepotrebno jugonostalgijo
Dejstvo o ustanovitvi sveta za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ je le eno izmed mnogih, ki dokazujejo, da Slovenija pod vodstvom levih vlad v zadnjih letih vse bolj brede v nepotrebno jugonostalgijo. Ta se med drugim kaže s spodbujanjem kulta osebnosti Josipa Broza Tita ter zapostavljanjem slovenske osamosvojitve, kar je predvsem posledica neizvedene lustracije ter lukenj v vzgojno-izobraževalnem sistemu. K ohranjanju totalitarne doktrine pri nas veliko pripomorejo tudi dogodki s preživeto socialistično vsebino, na katerih je tudi v 21. stoletju na vsakem koraku možno videti totalitarni simbol rdeče zvezde. Med omenjenimi dogodki velja omeniti koncert “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki ga organizira privilegirana “kulturnica” Svetlana Makarovič, znana predvsem po nestrpnosti do vseh drugače mislečih. Paradoksalno je, da imajo v zadnjem času levičarji tudi sicer polna usta obtožb o sovražnem govoru, ki naj bi prihajal s strani desničarjev, hkrati pa se ga ravno sami najpogosteje poslužujejo. Zanje, prvorazredne, so namreč vsi, ki se ne strinjajo z radikalnimi levičarskimi idejami ter poveličevanjem krvavega komunističnega režima in njegovih totalitarnih simbolov, drugorazredni, nemalokrat jih označijo celo za fašiste, neonaciste in skrajne desničarje. Velik problem slovenske družbe predstavljata tudi omejevanje medijske svobode ter zatiranje zasebne konkurence, med drugim tudi na šolskem področju, kar se je v sredo pokazalo s tem, ko je državni zbor sprejel protiustavne spremembe zakona glede financiranja javnih šol, ki niso v državni lasti.

Svetlana Makarovič (Foto: STA)

Države Višegrajske skupine nas prehitevajo po desni
Da so problemi Slovenije zaradi zgrešenosti politik levih vlad večplastni, se jasno kaže tudi v naši razvojni upočasnitvi v primerjavi z nekaterimi državami nekdanjega komunističnega bloka, ki so bile še pred nekaj leti v velikem gospodarskem zaostanku za nami. Zlasti je očitno, da nas v razvoju po desni prehitevajo države Višegrajske skupine, Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška, na katere smo še pred leti gledali zviška, dandanes pa so nam lahko za zgled, med drugim tudi pri obrambi svojih vrednot. V današnjih okoliščinah se torej zdi, da je Slovenija kot druga Švica le še navadna utopija.

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...