Pahor razkril šokantne podatke o Slovenski vojski

Foto: epa

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je stanje v Slovenski vojski ocenil kot nezadostno. Slovenska vojska ni pripravljena na delovanje v vojski ali v krizi. Po finančni in begunski krizi bi Slovenija lahko bila na tudi na pragu varnostne krize.

Pahor je poročilo predstavil v spremstvu ministrice za obrambo Andreje Katič in načelnika Generalštaba SV generalmajora Andreja Ostermana. Ugotavljajo, da je stanje v SV malodane porazno. Premalo je denarja, ni dovolj finančnih virov za modernizacijo opreme, Katičeva je celo izpostavila, da je težko zagotoviti že 45 milijonov, kolikor bi jih potrebovali za vzdrževanje trenutne zmogljivosti.

Če bi hoteli začeti z modernizacijo vojske, pa bi bilo v naslednjih letih potrebno zagotoviti dodatnih 50 milijonov evrov – tega denarja pa SV v tem trenutku nima. Lahko se le vprašamo, kaj takšno stanje pomeni za Slovenijo in varnost državljanov, če je stanje vojske katastrofalno.

S tem se strinja tudi Pahor, ki je poudaril, da bi Sloveniji po finančni in begunski krizi lahko zdaj grozila še varnostna kriza. “Slovenija si ne more privoščiti tega luksuza, da bi upala na to, da se bodo stvari v mednarodnem okolju izboljšale in umirile, ter da v povečanje varnosti ne bi vlagala več,” je dejal.

Vojska se glede na poročilo spopada tudi s problemom zastaranja opreme. Več kot tretjina vozil, ki so trenutno v uporabi, imajo pretečen rok uporabe. Najbolj problematična naj bi bila uporaba helikopterjev, ki so dotrajani in zato nevarni za uporabo. Prav tako je kritična tudi sposobnost SV, da bi v primeru nesreč ali vojne nudila potrebno zdravstveno in socialno oskrbo, nezadostna je tudi zaloga vse vojaške opreme.

Ž.K.