fbpx

Pismo insiderja: Veselinovič izgubil podporo večine zaposlenih na STA!

Direktor STA Bojan Veselinovič (Foto: STA)

Zgodba direktorja STA, Bojana Veselinoviča počasi dobiva svoj epilog. Urad za vladno komuniciranje (UKOM) je kot predstavnik vlade, zaradi suma sumljivih poslov letos začasno zaustavil financiranje STA, saj od Veselinoviča zahteva njihove dokumente, ki bi razkrili transparentnost njegovega poslovanja. Veselinovič omenjenih dokumentov še vedno ni predložil, kot pa razkrivajo viri, pa je Veselinoviču svojo podporo odrekla več kot polovica njegovih zaposlenih, saj niso želeli sodelovati pri iniciativi spletne ankete v javnosti, kjer bi javnost odločala ali podpira Veselinoviča ali ne. Nasprotno pa Veselinovič v času spora z UKOM-om ne želi v javnost na soočenje z direktorjem Ukoma, Urošem Urbanijo, kljub večkratnim vabilom. 

Direktor Slovenske tiskovne agencije, Bojan Veselinovič po nekaj mesecih še vedno UKOM-u ni izročil zahtevanih dokumentov, ki bi razkrili njegovo poslovanje na STA. Kot je navajal direktor Ukoma, Uroš Urbanija so zaznali nekaj spornih poslovnih praks, ki pa si jih kot predstavniki vlade in njihovi največji plačniki želijo razčistiti, saj želijo vedeti kam se izteka državni denar. Kljub številnim kritikam, ki jih je deležen Urbanija je prepričan, da bi se morala stvar razčistiti, medtem ko si Vesenlinovič ne upa skupaj z Urbanijo stopiti pred medije in situacijo razčistiti. Veselinovič tako namesto reševanja problema, svoje težave preko medijev uvaža v tujino in celo na parket Evropske unije, pri čemer pa se sam spreneveda.

Kot kaže pa Veselinovič ni več samo v sporu z Ukomom, temveč tudi z lastnimi zaposlenimi, ki jih s skrivanjem dokumentov drži za talce. Po informacijah, ki jih navaja Požareport, zaposleni na STA Veselinoviča niso podprli pri nameri, da izvedejo spletno peticijo s katero bi splošna javnost lahko izrazila podporo neodvisni STA. Kot je bilo še nakazano vrsticami, bi omenjeno peticijo pospremili tudi z vsebino o STA ob 30. obletnici njenega delovanja, pomenila pa bi tudi neke vrste podporo zaposlenih STA direktorju Veselinoviču v sporu z Ukomom.

Slovenska tiskovna agencija je vladni administraciji zaprla dostop do vsebin (Foto: STA)

Po razkritem pismu je postalo jasno, da večina zaposlenih Veselinoviča ne podpira več za direktorja, saj je glasovala manj kot polovica zaposlenih, preostala tiha večina ni glasovala. Od vseh 136 zaposlenih je za Veselinoviča glasovalo le 56 zaposlenih. Več kot očitno ga ne podpirajo v sporu z Ukomom, kljub temu, da je slednji zaradi suma sumljivih poslov, financiranje agencije zaustavilo. Glede na to, da se jih je 73 vzdržalo glasovanja, sedem pa jih je glasovalo proti, jasno priča tudi o tem, da se zaposleni ne želijo žrtvovati na račun lastnega obstoja, medtem ko jih Veselinovič drži za talce. Kot kaže pa so zaposleni le spregledali in ugotovili tudi veliko razliko v plačah med njimi in direktorjem, medtem ko njihovih plač ni povišal vse od leta 2009.

V nadaljevanju objavljamo pismo insajderja iz STA ter priloge, ki kažejo kako je potekalo glasovanje o spletni peticiji. Pismo je bilo prvotno objavljeno na portalu Pozarreport.si:

“Na zboru delavcev STA 10. marca, ki se ga je udeležil tudi direktor Bojan Veselinovič, je bilo odgovorjeno, da bodo trije organi, predstavniki zaposlenih (Svet delavcev STA, Zastopstvo uredništva STA, Sindikat novinarjev STA kot izpostava SNS na STA), ob zadostni podpori zaposlenih zagnali spletno peticijo, s katero bi splošna javnost lahko izrazila podporo neodvisni STA. Peticijo bi pospremili tudi z vsebino o STA ob 30. obletnici njenega delovanja, pomenila pa bi tudi neke vrste podporo zaposlenih STA direktorju Veselinoviču v sporu z Ukomom. Slednje sicer ni bilo izrečeno, je bilo pa jasno vsem.

Peticijo bi po dogovoru v javnost poslali, če bi se z njeno pripravo strinjala večina zaposlenih. V četrtek je zato preko elektronskega sistema STA o tem steklo glasovanje, ki je bilo končano v petek. Rezultati so bili razglašeni včeraj in so marsikoga presenetili. Od 136 zaposlenih in sodelavcev STA, ki so imeli možnost glasovanja, je to možnost izkoristilo le 63. Preostala tiha večina ni glasovala. Od 63, ki so sicer glasovali, jih je 56 glasovalo za zagon peticije, sedem jih je bilo proti.

S takšnim glasovanjem se je pokazalo naslednje:

  • da večina zaposlenih na STA ob dejstvu, da ima STA denarja le še za en mesec (potem naj bi se zadolževala, dokler se lahko), svoje eksistence ne namerava žrtvovati zaradi spornih poslovnih mahinacij Veselinoviča – tukaj)
  • da večina zaposlenih ne podpira Veselinoviča v vse bolj samomorilskem in nerazumnem sporu z Ukomom, v katerem so talci izključno zaposleni in njihova eksistenca
  • da se večini zaposlenih zdijo za lase privlečene trditve direktorja, da Ukom ni pooblaščeni predstavnik vlade
  • da Veselinoviča očitno podpira le še ozek krog urednikov in zaposlenih, ki imajo od tega neposredne koristi
  • da imajo zaposleni očitno dovolj tega, da si Veselinovič izplačuje bajno plače, njim pa se nizke plače niso povišale že od leta 2009″

V nadaljevanju objavljamo še sporočilo o anketi glede zagona peticije, ki so ga zaposlenim na STA poslali iz Sveta delavcev STA, Zastopstva uredništva STA in Sindikata novinarjev STA in pa rezultate ankete o peticiji.

Anketa o zagonu peticije

Dne 2021-03-11 09:00

Pozdravljeni, na zboru delavcev STA smo sklenili, da bi ob zadostni podpori kolektiva zagnali spletno peticijo, v kateri bi javnost lahko izrazila podporo neodvisni STA. Peticijo bi predvidoma pospremili tudi z vsebino o STA ob 30. obletnici delovanja.

Namen peticije je predvsem dobiti neko povratno informacijo splošne javnosti (torej ne zaposlenih) o tem, kaj si mislijo o STA, ter širiti prepoznavnost agencije.

Peticijo bi pripravili premišljeno, da ne bi imela kakšnih neželenih stranskih učinkov. Z njo želimo izpostaviti naše vrline (avtonomija, neodvisnost, objektivnost …) in kaj vse nudimo javnosti (javni servis, podportali, …).

Anketa o podpori peticije je v našem oblaku (https://nc.sta.si/index.php/apps/forms/ELmTLoq4cb4z3AQ8). Vsak lahko glasuje enkrat. Glasovanje bo odprto do jutri do 10. ure.

Bi se pa še enkrat radi zahvalili za včerajšnji zbor, sodelovanje, vsa vprašanja in pobude. Hvala.

Svet delavcev STA
Zastopstvo uredništva STA
Sindikat novinarjev STA

Rezultati ankete o peticiji

Dne 2021-03-15 11:04

Pozdravljeni, sporočamo vam, da se je ankete o zagonu peticije udeležilo skupno 63 sodelavcev od 136, ki so imeli možnost glasovati. Torej je bila udeležba manj kot 50 odstotna. Ob tem jih 56 glasovalo za zagon peticije, sedem jih je bilo proti. Glede na rezultate smo se odločili, da nimamo dovolj podpore v kolektivu, da bi zagnali peticijo v obliki, kot smo se pogovarjali. Bomo pa še naprej iskali druge podobne konstruktivne rešitve za dvig prepoznavnosti STA ob 30. obletnici.

V zadnjih dneh smo dobili nekaj dobrih komentarjev in predlogov s tega področja. K podajanju predlogov pa ste lepo vabljeni vsi.

Hvala vsem, ki ste si vzeli čas za sodelovanje in lep začetek tedna

Sara Rančigaj