fbpx

To je več kot 10 tisoč Slovencev, katerim bo tudi Pahor kršil ustavno pravico.

Dr. Martin Ivec, predsednik stranke ReSET (Foto: STA)

Po Brglezovi odločitvi, da ne bo upošteval volje ljudstva – v tem primeru delavcev migrantov – in ne bo razpisal datuma za začetek zbiranja podpisov za referendumske pobude, je pravne strokovnjake k sebi poklical tudi Borut Pahor. Večina strokovnjakov se je postavila na stran predsednika državnega zbora Brgleza, čemur je sledil Pahorjev podpis ukaza o razglasitvi treh spornih zakonov. 

Prav vsi strokovnjaki, z izjemo Rajka Pirnta, so povedali, da sindikat delavcev migrantov izkorišča referendumsko zakonodajo in namen piscev zakona. Pri tem pa gre izpostaviti eno stvar – predsednik Pahor je k sebi na posvet povabil povsem iste pravnike, ki so že v prvi vrsti svetovali Brglezu, naj ne upošteva pravice ljudstva in kratko malo ignorira slovensko ustavo.

Na to je opozoril tudi Martin Ivec, predsednik sindikata delavcev migrantov, ob tem pa izrazil še dvom o poštenju pravnikov, saj je bil mnenja, da omenjeni pravniki med seboj usklajujejo mnenja, ne da bi prisluhnili argumentom delavcev migrantov. “Pravni strokovnjaki niso bili seznanjeni s celotno sliko. Predstavljalo se je le eno stran, nihče ni pomislil, da smo tudi delavci migranti državljani in kot državljani imamo svojo dolžnost in pravico, da opozorimo na sporne zakone. Ali to pomeni, da me bodo obtožili zlorabe volilne pravice samo zato, ker delam v tujini,” je razmišljal predsednik sindikata delavcev migrantov Martin Ivec.

Martin Ivec: Nihče ne prisluhne našim argumentom
Ivec obžaluje, da jim do sedaj nihče ni hotel prisluhniti, čeprav, pravi, imajo tehtne argumente, za katerimi ne stoji samo pravna stroka, temveč tudi 10 tisoč podpisanih državljanov, ki so sprejetim zakonom rekli odločni ne. Ker jih do sedaj nihče ni hotel poslušati, razmišljajo tudi o protestih. Obregnil se je tudi ob argument, da pobude za referendum niso vsebovale vsebinske razlage, čeprav po besedah Ivca zakonodaja tega ne predpisuje.

Veliko državljanov ne zaupa več v pravno državo. Zaupamo predvsem v Evropsko sodišče, vendar bomo izčrpali vse pravne možnosti v Sloveniji, čeprav ne pričakujemo, da bomo imeli pravično sojenje, je povedal Ivec.

Na strani delavcev migrantov je tudi pravnik Ivan Kukar, ki trdi, da bi moral Brglez spoštovati zakonodajo ne glede na to, ali se s pobudo strinja oz. misli, da gre za morebitno zlorabo. Tako mislijo tudi v največji opozicijski stranki, SDS, v imenu katere je govoril Vinko Gorenak. Poslanec je prepričan, da je Brglez s tem grobo zlorabil zakonodajo, zaradi česar so v stranki že vložili predlog za njegovo razrešitev.

Ž. K.