fbpx

Po devetih letih uničevanja življenja ustavno sodišče razveljavilo vse sodne odločbe zoper raziskovalno novinarko Mojco Vočko

Mojca Vočko (Foto: Nova24TV)

“Eppur si muove oziroma in vendarle se premika,” se je pred kratkim izrazil borec za demokracijo Vili Kovačič. Situacija slovenskih sodišč je tako počasi pričela pridobivati podobo globin njihovega delovanja tudi s sodbo Mojci Vočko, ki jo je kot raziskovalno novinarko popolnoma medijsko umorilo in ji odvzelo devet let življenja. Ustavno sodišče je tako po devetih letih grozljivke, v kateri je živela, razveljavilo vse odločbe sodišča, ki so jo bremenile. 

Nekdanja novinarka RTV Mojca Vočko je ena izmed najbolj odmevnih primerov delovanja globoke države. Zadnjih devet let se je borila z mlini na veter v medijskem fijasku. Vpleteni akterji so se odločili, da bodo uničil njeno dobro ime, saj je odkrivala umazanijo delovanja institucij, med drugim tudi slovenskega Unicefa. “Mediji imajo licenco za ubijanje ljudi,” je za Nova24TV dejala Vočkova in obrazloži, da je v primeru globoke države najbolj pomembno, da te elita v prvi vrsti medijsko umoru, kasneje pa te še sodno preganja. V njenem primeru sta Delo in Slovenske Novice izvedla dobro načrtovan medijski umor zoper njo.

“Moj takratni šef in urednik Igor Pirkovič je vedno vedel, da bom raziskovala dolgo, a bom prišla na dan z dobro zgodbo,” je dejala. Na svoji karierni poti je tako odkrila številne zanimive zgodbe, poglobila pa se je v marsikatero umazanijo in jo odkrila in s tem obvestila javnost. A kot pravi, to ni bilo po godu preiskovancem, kaj kmalu pa je bila deležna tudi ustrahovanja in zaničevanja, ki se je kasneje spremenilo v agonijo in medijsko likvidacijo.

Koordinirano medijsko obračunavanje z Mojco Vočko. Nihče od novinarjev zgodbe nikoli ni raziskoval. (Foto: Nova24TV)

Kot je poudarila je obtožnico zoper njo prejela kar po pošti, pred tem pa ni bilo nikakršnega zaslišanja. “Šlo je za montiran proces, kjer je nekdo popolnoma razdejal stanovanje po tistem, ko sem se iz njega izselila,” je dejala in medtem še obrazloži, da so glavni mediji slike stanovanja razmnoževali nezakonito. Po drugi strani pa ji je popolnoma jasno, da je šlo v tem primeru za zelo dobro organizirano združbo na čelu s sodnico Nino Kodra Balantič. Po njenih besedah je njen sodni postopek namreč čisti sodni kriminal. “In čudovit primer udbovskih ​(krivo)sodnih ​​zločinskih početij v navezi z zločinskimi psiho sodnimi izvedenci​ (ki bi jim licence bilo treba odvzeti), ki so zlata roka slovenske sodne korupcije.” Po mnenju raziskovalne novinarke Mojce Vočko je bil omenjen medijski fijasko popoln napad na raziskovalno novinarstvo.

Novinarka spoznana za neprištevno na podlagi 23 minutnega pogovora
Naj spomnimo. Psihiatrinja prof. dr. Marga Kocmur in psiholog dr. Janez Mlakar sta za Vočkovo sprejela povsem nesprejemljiv zaključek v smislu, da naj bi bile pri njej podane patološke oziroma shizofrenske motnje, in stališče, da bi se morala redno ambulantno zdraviti na prostosti. “Si lahko mislite, kako je ko te nekdo označi za popolnoma neprištevenega in sposobnega umora, medtem ko sem sama reševala življenja drugih živali?” je še dejala. Torej za ta čas, ko je kot novinarka Televizije Slovenija naredila in objavila (Tednik, Odmevi, Dnevnik) učinkovita in odmevna preiskovalno-novinarska dela ter med drugim novinarsko dokazala korupcijo v Unicefu Slovenija. Njeno psihično stanje so ugotavljali tudi drugi psihiatri in niso ugotovili nikakršnih znakov duševnih bolezni.

Ustavno sodišče je razveljavilo vse sodne odločbe, medtem ko je po njihovih ugotovitvah sodišče kršilo osem členov ustavnih pravic in obtoženki odvzela devet let življenja, največ pa so k temu prispevali sodni izvedenci. Meni, da se največji kriminal še vedno dogaja med sodnimi izvedenci. “Sodni izvedenci so leglo kriminalcev, ki so podkupljeni.” V tem primeru ne gre samo za njeno zgodbo, temveč za kriminal, ki je uničil življenja mnogih. Zaradi izgubljenih let je Vočkova odločena, da pri svojih tožbah vztraja, tudi zoper medije, ki so ji naredili nepopravljivo škodo in upa, da bo enkrat tudi pri njej posijalo sonce.

Sara Rančigaj