fbpx

Počutje politikov po cepljenju: Odlično in brez stranskih učinkov, Pahor celo cepil drva

Foto: NIJZ

Slovenski politični vrh se je v petek cepil s cepivom AstraZenece zoper novi koronavirus. Kot poudarjajo, se vsi počutijo dobro in nimajo stranskih učinkov. Kljub temu, da so jim priporočali počitek naslednji dan, pa je predsednik države Borut Pahor bil poln energije, saj je le dan kasneje cepil drva. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca pravita, da nimata nobenih stranskih učinkov, prav tako tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki vse državljane poziva: “Na srce vam polagam: cepimo se, saj je to korak v smeru normalnega življenja in način, da premagamo epidemijo.”

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v petek cepili vse štiri predsednike. Cepili so predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča, predsednika Vlade RS Janeza Janšo in predsednika Državnega sveta Alojza Kovšco.

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je pristojen za varnost je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca varno in učinkovito. Minister za zdravje Janez Poklukar je tako sporočil, da bodo cepilni centri od petka naprej spet uporabljali tudi to cepivo. Za povečanje zaupanja javnosti v cepiva, pa se je državni vrh cepil s cepivom AstraZenece, z izjemo poslanca Janija Möderndorferja.

Cepivo proti covid-19 proizvajalca AstraZeneca (foto: EPA)

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je 30 ur po cepljenju sporočil, da nima nobenih stranskih učinkov. “Telesna temperatura ni presegla 36,6 stopinj Celzija, nobene bolečine, slabosti ali česa podobnega. Dan sem preživel aktivno. Miren večer vsem skupaj in lepo nedeljo!” je še zapisal.

Odzval se je tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič: “24ur po cepljenju…brez stranskih učinkov.”

Na Instagramu se je odzval predsednik države Borut Pahor, ki je cepil drva dan po cepljenju: “Cepljenje po cepljenju, počutim se odlično.”

Foto: Instagram

“Včeraj sem prejel prvi odmerek AstraZenece, počutje danes je odlično, brez posebnosti in brez stranskih učinkov,” je zapisal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek“Zato vam, drage sodržavljanke in sodržavljani, polagam na srce: cepimo se, saj je to korak v smeri normalnega življenja in način, da premagamo epidemijo covid-19.”

Tudi predsednica stranke SD Tanja Fajon se počuti dobro. “Po včerajšnjem cepljenju z AstraZeneca danes ne čutim prav nobene reakcije,” je zapisala in pojasnila, da je sicer sama kronična bolnica in se je o samem cepljenju še prej posvetovala s svojim hematologom, ki ji je potrdil, da cepivo govori v prid zdravju in ji ga vsekakor priporoča. “Spoštujem znanost in medicino.”

Kot vsa zdravila ima lahko tudi cepivo AstraZenece neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Pogosti stranski učinki so občutljivost, bolečina, toplota, srbenje ali modrica na mestu, kjer je bilo injicirano cepivo, utrujenost ali splošno slabo počutje, mrzlica ali občutek vročičnosti, glavobol, slabost in bolečine v sklepih ali mišicah. Po strokovnem mnenju Evropske agencije za zdravila (Ema) in tudi mnenju strokovne posvetovalne skupine, je cepivo varno. “To je varno in učinkovito cepivo. Njegove koristi pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja,” je pojasnila izvršna direktorica Eme, Emer Cooke.

Za razliko od Fajonove, pa Möderndorferjev zdravnik meni, da je zanj bolj primerno Pfizerjevo cepivo, kljub temu, da je le-to rezervirano za najbolj rizične skupine. Kako je prišel na vrsto še preiskujemo, odgovore zdravstvene inšpekcije pa bomo objavili takoj, ko bo mogoče.

Medtem ko politiki želijo povečati zaupanje v cepiva in so se sami cepili z AstraZeneco, ki je v javnosti bilo najbolj problematično, pa poznana protivladna protestnica Tjaša Prošek pričakuje, da bi politiki dobili krvne strdke. Kot kaže, njena pričakovanja ne bodo uresničena, saj se vsi cepljeni počutijo odlično.

Sara Rančigaj