Pod Golobom je več revnih in socialno izključenih

Pod Golobom narašča stopnja tveganja revščine. (Foto: STA)

Stopnja tveganja revščine se je lani povzpela na 12,1 odstotka, torej 0,4 odstotka več kot leta 2021. Prag tveganja revščine pa je za enočlansko gospodinjstvo znašal 827 evrov mesečno, torej 56 evrov več kot leta 2021. Nižji dohodek je imelo okoli 252 prebivalcev Slovenije. Socialno izključenost pa je tvegalo 13,3 odstotka prebivalcev. 

Letni prag tveganja revščine enočlanskega gospodinjstva je leta 2022 znašal 9.927 evrov, leta 2021 pa 9.249 evrov. Stopnja tveganja socialne izključenosti pa se je v primerjavi s predlanskim letom dvignila za 0,1 odstotka, poroča STA.

Tveganju na tem področju je bilo izpostavljenih okoli 277 tisoč ljudi. Število tistih, ki so izpostavljeni tveganju socialne izključenosti, je v primerjavi z letom poprej narastlo, ker sta se dvignila dva izmed treh kazalnikov socialne izključenosti (stopnja tveganja revščine in stopnja zelo nizke delovne intenzivnosti). Je pa nižja stopnja resne materialne prikrajšanosti.

Vlada je upokojencem obrnila hrbet: namesto trajnega dviga pokojnin se je rajši odločila za miloščino – dvakratno izplačilo dodatka. (Foto: Twitter)

Spomnimo: prag tveganja revščine je leta 2021 (v času vlade Janeza Janše) znašal 771  evrov na mesec, stopnja tveganja revščine pa je bila 11,7-odstotna in se je v primerjavi z letom prej znižala za 0,7 odstotne točke. Pomemben dejavnik zniževanja revščine so bili socialni transferji, vključno s pokojninami, so objavili na spletni strani Statističnega urada RS (Surs).

Vir: SURS, STA

Domen Mezeg