fbpx

Pod Samom Fakinom nič boljše kot pod Milojko Kolar Celarc: Ker vlada draži zdravstvene storitve, bomo za zdravstveno zavarovanje plačevali več – edini prihranek je, če zamenjate zavarovalnico

Samo Fakin in Milojka Kolar Celarc. Foto: sta

S 1. marcem vse tri zavarovalnice – Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica – dražijo zdravstvena zavarovanja. Vendar, ali cene svojih storitev res dvigajo zaradi lastnega interesa? Dejstvo je namreč, da Šarčeva vlada draži zdravstvene storitve, to pa je tudi razlog, zakaj bomo že čez slab mesec prejeli višje položnice za dodatno zdravstveno zavarovanje.

Osnovno – obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije vseh finančnih stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju, razen pri otrocih in šolarjih ter drugih osebah, ki so po zakonu oproščene plačil, zato vse zavarovalnice priporočajo dodatno zdravstveno zavarovanje, s katerim zavarovalnica pokrije razliko celotnega zneska in stroška, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Že hiter pogled na položnice dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izpred nekaj let in danes nam razkrije, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje draži že daljše obdobje. Tako smo bili temu nazadnje priča aprila 2018 v času Cerarjeve vlade, zavarovalnice pa so takrat podražitev utemeljile z zvišanjem cen zdravstvenih storitev. Takrat je bila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, danes pod Samom Fakinom ni nič drugače. “V Adriatic Slovenici intenzivno spremljamo trende, novosti in spremembe na področju sistema zdravstvenega varstva. Že vrsto let ugotavljamo, da se stroški zdravstvenih storitev in doplačila k tem storitvam višajo. Napovedi vlade in ZZZS kot nosilca obveznega zdravstvenega zavarovanja kažejo, da bodo doplačila k zdravstvenim storitvam, ki so se v letu 2018 povečala za več kot 5 odstotkov, naraščala tudi v letu 2019, zato smo po skoraj dveh letih ponovno primorani zvišati premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” so odgovorili spletnemu portalu Škandal24 iz omenjene zavarovalnice.

Tudi Zavarovalnica Triglav je podobno utemeljila, zakaj povišanje: “Analize, ki jih v Triglavu, Zdravstveni zavarovalnici izvajamo pri spremljanju škod iz naslova prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so pokazale, da so v letu 2018 naraščali stroški zdravstvenih storitev, ki jih v določenem deležu krije prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, poleg tega pa se je povečalo tudi število opravljenih storitev. Glede na gospodarsko rast se povečujejo tudi razpoložljiva sredstva ZZZS za dodatne programe, kar tudi za prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pomeni dodatno financiranje zdravstvenih storitev. Podoben trend pričakujemo tudi v prihodnje, zato zaradi zagotavljanja tekočih izpolnjevanj obveznosti iz naslova dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega prilagajamo premijo gibanju stroškov zdravstvenih storitev s ciljem, da zagotavlja redno pokrivanje vseh škod za svoje zavarovance, in hkrati zagotavljamo stabilnost našega poslovanja ter posledično zdravstvenega sistema.”

Stranke mamijo z boni, popusti, nasveti …
Zdi se, da so se zavarovalnice dobro pripravile na še dodatno ponudbo dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki se bo podražilo s 1. marcem. Že kratek ogled spletnih strani nam razkrije, da Zavarovalnica Triglav ponuja določene popuste in bone, poleg tega pa še Triglav Nasvet – zavarovanje, ki omogoča telefonski pogovor z zdravnikom družinske medicine in medicinsko sestro, kadar gre za zdravje zavarovanca ali zdravje njegovega mladoletnega otroka, v primeru nenujnih zdravstvenih težav. Hkrati omogoča organizacijo samoplačniške zdravstvene obravnave, informacije o čakalnih dobah v zdravstvu, ozaveščanje o pravicah iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter druge uporabne nasvete – in to vsak dan v letu od 6. ure zjutraj do 10. ure zvečer. “Vsem, ki bodo zavarovanje Zdravstveni nasvet sklenili do konca marca 2019, podarjamo prvo leto premije,” pravijo na Triglavu.

Ob vsem tem niti ni presenetljivo, da Slovenci načeloma radi menjujemo zavarovalnice, saj se odločamo tudi glede na dodatno ponudbo, pri kateri bomo sklenili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Po naših podatkih naredi menjavo iz ene na drugo zdravstveno zavarovalnico več kot 100 tisoč ljudi  v Sloveniji – tudi zato, ker je menjava popolnoma brezplačna, preprosta in brez negativnih posledic za stranko, poleg tega pa se zamenjava zavarovalnice nekaterim res izplača …

Vzajemna pa ob sklenitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja ponuja darilno kartico oziroma bon, poleg tega pa imajo še t. i. Varuha zdravja. Na svoji spletni strani pišejo, da je to “edinstven program aktivnega varovanja zdravja. Z njim Vzajemna vaše zdravje ne le zavaruje, temveč vam pomaga zanj tudi skrbeti in ga ohranjati”. Svojim strankam omogočajo brezplačno spletno telovadnico, poleg tega pa še brezplačne preventivne zdravstvene storitve, informacije o zdravnikih specialistih, zdravstvene informacije o pravicah iz obveznega in dopolnilnega zavarovanja, brezplačne tečaje smučanja in teka na smučeh, aktiven oddih in ugodne počitnice ter ugodnosti pri nakupih opreme za šport. 

Kaj pa ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ponuja Adriatic Slovenica? Poleg tega, da bo stranka še dodatno zavarovana, pomagajo poiskati informacije o zdravnikih, postopkih naročanja, čakalnih dobah in uveljavljanju pravic v javnem zdravstvenem sistemu in iz zdravstvenih zavarovanj, ob sklenitvi tega  zavarovanja pa priznajo do 10-odstotni popust pri drugih zdravstvenih in nezgodnih zavarovanjih – 10-odstotni je seveda v prvem letu, kasneje pa se občutno zniža.

Ob vsem tem pa nikakor ne gre spregledati niti slovenske levice, ki si rada nabira točke pri volivcih, češ ukinimo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ko pomislimo s trezno glavo, vidimo, da je to v Sloveniji zaenkrat še popoln nesmisel, saj osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije celotnih stroškov zdravljenja niti zdravil.

M. S.