fbpx

Poglejte, kako Cerarjev 15-odstotni svetovalec Kešeljević izigrava protikorupcijsko zakonodajo in mastno služi

Aleksander Kešeljević (foto: STA)

Aleksandar Kešeljević, kadrovik in svetovalec predsednika vlade, ki ga prijatelji kličejo tudi Kešo, je zaposlen kar 120-odstotno. Ima 100-odstotno zaposlitev na ekonomski fakulteti, 15-odstotno v kabinetu predsednika vlade in 5-odstotno pri projektu Konec zgodovine. Poleg tega ima še status samostojnega podjetnika, ki ga je odprl po zmagi stranke SMC na volitvah. 

Med Cerarjeve najožje sodelavce z velikim vplivom zagotovo sodi tudi Aleksandar Kešeljević, ki pa je po pisanju Požareporta v zmagi Cerarjeve stranke takoj videl priložnost za zaslužek, saj je svoj s. p. za poslovno svetovanje odprl kmalu po volilni zmagi stranke SMC in le 13 dni po zaposlitvi v kabinetu predsednika vlade. Ker kot samostojni podjetnik (s. p.) deluje po načelu normiranih stroškov, njegovi prihodki v javno dostopnih bazah podatkov niso vidni.

Razlog za 15-odstotno zaposlitev Kešeljevića v kabinetu predsednika vlade je v preprosti matematiki. Cerarjev svetovalec se na takšen način izogne zakonskemu obveznemu prijavljanju premoženja Komisiji za preprečevanje korupcije. Tako ima Kešeljević 100-odstotno zaposlitev na ekonomski fakulteti, 15-odstotno v kabinetu predsednika vlade in 5-odstotno pri projektu Konec zgodovine. Poleg tega ima še status samostojnega podjetnika, ki ga je odprl po zmagi SMC-ja na volitvah.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, predsednik SMC Miro Cerar in predsednik programske konference SMC Aleksandar Kešeljević (prva vrsta, v beli srajci). Foto: sta

Podjetnik ali prevarant?
Ni pa to celotna bera vseh Kešeljevićevih oblik zaposlitev. Svetovalec, ki bi rad postal kadrovsko močan kot Gregor Golobič, je tudi med ustanovitelji Zavoda Corpus Sana, poleg njega pa zavod vodita še sodelavec iz vladnega kabineta Erik Kopač in njegova žena Tanja Mozetič Kopač. Med ustanovitelji najdemo tudi člane zloglasne družine Groff, ki poslujejo na Deviških otokih, poleg tega pa so se znašli na sodišču zaradi tajkunskega prevzema podjetja Iskra Avtoelektrika, danes Letrika. No, za to podjetje sta nekoč delala tudi Kešeljević in Kopač, zdaj pa so vsi skupaj uslugo vrnili hčerki Marijana Groffa Mirandi Groff Ferjančič in jo nastavili najprej za pomočnico generalnega sekretarja vlade, nato pa za sekretarko na ministrstvu za finance, pristojno za državno premoženje. Tako ona kot njen brat Tomaž Groff sta prav tako med ustanovitelji Zavoda Corpus Sana.
C. Š.