fbpx

Poglejte, kako je Luka Dončić utišal Srbe, ki bi si ga radi vzeli kar za svojega: “Ponosen sem, da sem Slovenec!”

Foto: Facebook. Ponosen sem, da sem Slovenec, je na svojem profilu zapisal 18-letni košarkarski talent Luka Dončič.

Srbska košarkarska reprezentanca se je uvrstila v veliki finale Evropskega prvenstva v košarki v Turčiji, kjer bo danes nasprotnik Slovenije v bitki za zlato. Srbi, ki so v polfinalu s 87 : 79 po težki bitki premagali Rusijo, so sicer aktualni svetovni in olimpijski podprvaki, borili pa se bodo za prvi naslov evropskega prvaka v samostojni državi. Na veliki sceni so sicer nekdanji “južni bratje” precej bolj izkušeni, saj so navajeni igrati velika finala, a je vprašanje, kakšne možnosti ima njihova oslabljena ekipa proti navdihnjeni Sloveniji, ki igra svojo najboljšo košarko v zgodovini in dobesedno leti na krilih super zvezdniškega kapetana NBA-jevca Gorana Dragića ter 18-letne senzacije in super talenta Luke Dončića. Ni nenavadno, da nam nasprotniki zavidajo dva tako dobra igralca v eni ekipi, a popolnoma druga zgodba je, če si ju želi nasprotnik kar prisvojiti, kar očitno v teh dneh počnejo Srbi.

Vsaj takšen občutek človek dobi, ko prebira tamkajšnje medije. Očitno je srbski nacionalizem znova v porastu, saj je na forumih tamkajšnjih spletnih strani moč prebrati veliko komentarjev o tem, da naj bi se njihova Srbija v finalu srečala sama s seboj … Torej s Srbijo. Zakaj? Ker naj bi bila slovenska košarkarska reprezentanca sestavljena iz veliko Srbov in naj bi nasploh uspehi slovenske izbrane vrste na tem prvenstvu temeljili na uspehih srbskih igralcev. Srbi so si namreč Gorana Dragića in Luko Dončića preprosto prisvojili. Očitno pa bo to tudi njihov izgovor oz. alibi, če danes v Carigradu proti Slovencem “po naključju” izgubijo.

Ko je Slovenija v polfinalu z 20 koši razlike premagala Španijo, najpomembnejša tema v Srbiji ni bila navdihujoča predstava slovenske izbrane vrste, temveč dejstvo, da se je njen kapetan Goran Dragić po koncu tekme na parketu prekrižal s tremi prsti, po pravoslavno. “Goran Dragić je pokazal, od kod izvira,” so denimo zapisali pri Kurirju in nahujskali svojo vojsko spletnih komentatorjev, da so iz vseh po vrsti bruhali takšni in drugačni “nacionalizmi”. “Čestitke srbsko–ameriško–slovenski ekipi z imenom Slovenija za zmago nad Španijo. A takšne ekipe nimajo kaj početi na tekmovanjih reprezentanc,” je zapisal eden izmed komentatorjev. Drugi je šel še korak dlje: “Sloveniji nikoli ne bi uspelo, če ne bi imeli v svojem kadru košarkarjev, ki imajo srbsko kri!”

Foto: Facebook. Slovenska košarkarska reprezentanca na tem prvenstvu leti na krilih dvojca Goran Dragić – Luka Dončić.

Slovenija je bila z Juretom Zdovcem na klopi že leta 2009 na pragu finala, a so jo pokopale poškodbe in kratka klop
Seveda nihče ne oporeka, da na klopi slovenske košarkarske reprezentance sedi srbski trener Igor Kokoškov, a Slovenija je tudi že v preteklosti prišla zelo blizu uvrstitvi v finale evropskega prvenstva s Slovencem Juretom Zdovcem na klopi. Leta 2009 je zdesetkana Slovenija v polfinalu po podaljšku padla prav proti Srbiji. A vendarle imajo največje zasluge za uspeh košarkarji na parketu, med katerimi sta še posebno pomembna oba nosilca igre Goran Dragić in Luka Dončić.

Nadvse zanimivo je, kako si Srbi za svoja lastijo ta dva – kot da mama, ki ju je rodila, sploh ni pomembna. Mama bratov Dragić je namreč Slovenka, Goran in Zoran sta se rodila v Sloveniji, košarke sta se naučila igrati v Sloveniji. Bo že držalo, da je Goran Dragić izbral pravoslavno vero, se poročil v pravoslavni cerkvi, a zaradi tega ni prav nič bolj Srb, kot je Slovenec. Ravno obratno. Je ponosni Slovenec in kapetan slovenske košarkarske reprezentance.

Foto: Kurir. Tako srbski mediji hujskajo vojsko srbskih spletnih komentatorjev, da iz njih na dan bruhajo nacionalizmi.

Luka Dončić je največji evropski košarkarski talent 21. stoletja
Še bolj zanimivo pa je, kako so Srbi prišli do ugotovitve, da si lahko za svojega vzamejo tudi 18-letnega člana Real Madrida Luko Dončića, ki velja za največji evropski košarkarski talent v 21. stoletju. Lukov oče Saša Dončić je namreč rojen v Sloveniji in ima mamo Slovenko.

Prav tako ima mamo Slovenko njegov sin Luka, ki je prav tako rojen v Sloveniji in se je košarke naučil igrati v Sloveniji, preden je svojo igro izpilil v Madridu, kamor je odšel že pri 13. letih. Kako ponosen Slovenec je, je Luka pokazal po zmagi nad Španijo, ko je na svojem uradnem Facebook profilu objavil fotografijo, na kateri poljublja slovensko zastavo. Zapisal je tudi: “Ponosen sem, da sem Slovenec!” A ko je treba preštevati krvničke in nekoga razglasiti za Srba, so naši nedeljski nasprotniki v finalu pač pravi velemojstri.

Nacionalizem je naše nekdanje južne brate v preteklosti že večkrat pokopal. Morda jih bo danes znova, ko bo na sporedu veliki finale EuroBasketa.

T. F.