fbpx

[VIDEO] Poglejte, kako se je Zoran Janković pred leti na hrvaški nacionalni televiziji hvalil, da nikoli ne bo šel v zapor, dokler bo nasprotnik Janeza Janše!

Foto: Youtube

Včeraj smo na Novi24TV poročali, da je specializirano državno tožilstvo zamudilo dvoletni rok, v katerem bi moralo začeti kazenski pregon zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi podkupnin v poslih z ljubljanskim komunalnim podjetjem in zlorabe položaja v primeru farmacevtke. To pomeni, da je kazenski pregon zaradi Jankovića pod velikim vprašanjem, saj bo zaradi »napake« tožilke Blanke Žgajnar v skladu z zakonom zdaj sledila izločitev dokaznega gradiva, v danem primeru zvočnih posnetkov prisluhov. Očitno se je Janković zelo dobro zavedal, da se mu tudi v enem najbolj trdnejših primerov zoper njega doslej ne bo zgodilo nič hudega, na kar nas je včeraj opozorila že ugledna pravnica Lucija Ušaj. Ljubljanski župan je namreč pred tremi leti gostoval v pogovorni oddaji Aleksandra Stankovića “Nedeljom u 2” (V nedeljo ob dveh) in takrat izjavil, da se ne boji, da bi moral kdajkoli za zapahe, saj je bil v vseh teh letih najglasnejši nasprotnik Janeza Janše.

“Se kdaj bojite, da bi se vam lahko nekega dne zgodilo, da vas obsodijo in pošljejo v zapor,” je junija leta 2014 svojega gosta Zorana Jankovića vprašal hrvaški voditelj Aleksandar Stanković. “Pa niti slučajno, jaz sem bil vsa ta leta, da tako rečem, na tem področju izvršne oblasti največji nasprotnik politike Janeza Janše,” je odgovoril ljubljanski župan. Njegova napoved se je hitro uresničila, saj so slovenski mediji januarja leta 2016 poročali, da je bil na prvi stopnji oproščen vseh obtožb glede gradnje Mercatorjevega centra v Nišu v Srbiji.

Janković se je tudi v četrtek hitro pohvalil, je padla še ena zadeva proti njemu, tokrat zaradi napake v postopku! Poraja se veliko vprašanje, kaj je tožilka Žgajnarjeva počela dve leti, sicer pa to ni njen prvi spodrsljaj – enako si je privoščila tudi v zadevi Balkanski bojevnik. In medtem, ko javnost želi odgovorne, med drugim tudi glavo šefa specializiranega državnega tožilstva, Harija Furlana, se nekdanjemu šefu Pozitivne Slovenije ne zgodi popolnoma nič.

Tožilka kazenski pregon začela pol leta prepozno
Naj spomnimo. Jankovićev zagovornik je 25. maja letos vložil predlog za izločitev dokazov, v katerem je zapisal, da se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel 17. oktobra 2016. Zahteva za preiskavo, ki je bila vložena aprila letos, je tako po navedbah zagovornika vložena več mesecev po poteku zakonskega roka. Dejansko bi morala Žgajnarjeva kazensko ovadbo zoper Jankovića vložiti že lani jeseni, a je to storila šele letos aprila.

Kot je poročal Politikis, se je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mojca Kocjančič strinjala z Jankovićevem zagovornikom. Pri tem je zapisala, da je kazenska ovadba, ki jo je policija podala 14. septembra, podana devet mesecev po hišnih preiskavah, pri tem pa je tožilka vseeno potrebovala še sedem mesecev, da je vložila zahtevo za preiskavo. Ob tem je dodala, da zadeva ne predstavlja kompleksne zadeve, saj gre zgolj za domnevno dogovarjanje za srečanje po telefonu.

“Bojim se, da to ni več ona. Začelo se je z zadevo Balkanski bojevnik, zdaj pa je zamočila še v primeru Janković. Bojim se, da se na tožilstvu dogaja nekaj, kar je višje od nje, skratka, da je počepnila pod pritiski,” pa je Lucija Ušaj povedala o Žgajnarjevi in namignila, da vpliv Jankovića seže precej višje tudi od Harija Furlana. Da pa si takšne nastope v javnosti brez sramu lahko privošči šef glavnega mesta, je po njenih besedah velika sramota za mesto Ljubljana in Jankovićeve volivce.

T. F.