Tako se spreneveda Vlada RS v zvezi s kršenjem zakona “rdeče zvezdnate” sodnice Pavlič Pivkove

Vesna Pavlič Pivk (Foto: STA)

Po nedavnih ugotovitvah višjega sodišča je nekdanja sodnica Vesna Pavlič Pivk neupravičeno koristila dopust. Čeprav je s tem oškodovala proračun sodišča, se ne vznemirja preveč. Dokler ima zagotovljeno službo pri ministru Klemenčiču in dovolj denarja, ji očitno nič ne pride do živega. O nezakonitem koriščenju letnega dopusta Pavlič Pivkove je dr. Vinko Gorenak povprašal Vlado Republike Slovenije, ki ji je poslal svoje poslansko vprašanje. Potrdili so, da je kršila zakone, a etične in moralne vlade Mira Cerarja to ne gane. Poglejte, kaj so odgovorili dr. Gorenaku.

Kot smo že poročali prejšnji mesec, je dr. Vinko Gorenak, poslanec največje opozicijske stranke SDS, Vladi Republike Slovenije poslal pisno poslansko vprašanje, v katerem je spraševal po nezakonitem koriščenju letnega dopusta Vesne Pavlič Pivk, nekdanje predsednice Okrajnega sodišča. Delo na sodišču v povprečni pravni državi ne bi smelo favorizirati in privilegirati svojih vodilnih, a moramo vedeti, da živimo v Sloveniji. Tukaj si nekateri to preprosto lahko privoščijo.

Po kršenju zakonov na Okrajnem sodišču je Vesna Pavlič Pivk odšla h Klemenčiču
Vesna Pavlič Pivk je lani zamenjala delovno mesto, odšla je na pravosodno ministrstvo h Klemenčiču, ki je bil v preteklosti za povzročitev materialne škode naši državi nagrajen s funkcijo pravosodnega ministra. Da pri tem ni preveč uspešen, ni potrebno poudarjati. Tudi to, da rad krši zakonodajo, je jasno kot beli dan. Skrivnost ni niti, da je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je zlorabljal svoja pooblastila in skupaj s Praprotnikom lagal v poročilu, ki je leta 2013 odneslo Janševo vlado. Lagati in prikrivati pa zna tudi Pavlič Pivkova. Ob odhodu z Okrajnega sodišča ni pravočasno vrnila službenih telefonov in diktafonov. Ali je nanje preprosto pozabila ali pa jih je v nadaljnje želela osebno uporabljati, ni znano. Drži pa trditev, da je še tako slabemu delavcu jasno, da službenih stvari preprosto ne more kar obdržati.

Goran Klemenčič (Foto: STA)

Vlada je s postopki preverjanja potrdila, da je sodnica kršila zakon. Kaj pa ukrepi?
Gorenak je glede dopustovanje nekdanje sodnice, ministrstvu za pravosodje namenil že več poslanskih vprašanj, a najprej mu sploh niso želeli konkretno odgovoriti. Do danes so znane informacije, da so na ministrstvu za pravosodje in na Okrajnem sodišču v Ljubljani vendarle stekli postopki preverjanja domnevnih kršitev Pavlič Pivkove. Ta je svoj dopust koristila na nenavaden in prebrisan način. Postopki naj bi kršitve potrdili, a je naivno sklepati, da je prišlo do kakršnihkoli ukrepov. Glede njenih kršitev niso ukrenili ničesar. Če poudarimo, da naj bi mož omenjene sodnice in minister Klemenčič bila v sorodstvu, to niti ni tako presenetljivo.

V svojem pismu je Gorenak s poslanskim vprašanjem vlado spraševal, kakšne so bile ugotovitve sproženih postopkov in kakšni ukrepi sledijo. V odgovoru je vlada zapisala, da je že avgusta 2016 ministrstvo za pravosodje za pojasnila glede letnega dopusta nekdanje predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani zaprosilo Višje sodišče v Ljubljani. Nekdanja predsednica je dopust kar ”prenašala”. Prijavila je koriščenje rednega letnega dopusta iz preteklega leta v juniju 2014 in v juniju 2015. V resnici ga je koristila v poletnih mesecih oziroma v času sodnih počitnic. Sodišče v poročilu poudarja, da se to sicer pri njih ne počne tako. To bojda ni praksa sodišča. Torej zakone krši zgolj Pavlič Pivkova?

Odgovor na poslansko vprašanje dr. Vinka Gorenaka v zvezi z ugotovitvami in ukrepi, vezanimi na sodnico Vesno Pavlič Pivk
Poslanec dr. Vinko Gorenak je 12. 7. 2017 na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z ugotovitvami in ukrepi, vezanimi na sodnico Vesno Pavlič Pivk, na katerega Vlada RS v nadaljevanju podaja odgovor.

Ministrstvo za pravosodje je avgusta 2016 za pojasnila glede letnega dopusta nekdanje predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani zaprosilo Višje sodišče v Ljubljani. Iz poročila predsednika Višjega sodišča v Ljubljani, ki je odredilo nadzor sodne uprave nad delom Okrajnega sodišča v Ljubljani glede evidentiranja prijave, odobritve in koriščanja rednega letnega dopusta v primerih vodstva Okrajnega sodišča v Ljubljani (predsedniki in podpredsedniki) v letih 2014 in 2015, izhaja, da le-ta zaključuje, da je nekdanja predsednica najverjetneje ”prenašala” dopust, kar pomeni, da je prijavila koriščenje rednega letnega dopusta iz preteklega koledarskega leta v mesecu juniju 2014 in v mesecu juniju 2015, dejansko pa ga je koristila v poletnih mesecih oziroma v času sodnih počitnic. Omenjeno ni bila praksa, ki bi se uporabljala na tem sodišču. Prav tako ugotavlja, da proračun sodišča v omenjenih primerih ni bil oškodovan, saj prijavljeni odsotnosti ustrezata dejanski odsotnosti. Ni pa mogoče enakega zaključka sprejeti v primeru ugotovljene odsotnosti predsednice sodišča v mesecu marcu 2014, ko je bila odsotna 10 delovnih dni, vendar te svoje odsotnosti najverjetneje ni prijavila oziroma okrajno sodišče ne razpolaga z obrazci prijave odsotnosti. Proračun sodišča je bil v tem primeru prikrajšan za obračunane potne stroške in regres za malico.

Predsednik Višjega sodišča v Ljubljani je odredil vnos poročila v osebni spis nekdanje predsednice in tudi njenega odziva na omenjeno poročilo. Ministrstvo je Višje sodišče v Ljubljani zaprosilo za pojasnilo, ali so oz. ali še bodo v zvezi z ugotovitvami in odzivnim poročilom nekdanje predsednice sprejeti kakršnikoli dodatni ukrepi po Zakonu o sodniški službi, vendar odgovora še ni prejelo.”

Vinko Gorenak (Foto: STAfoto)

Pred tremi leti je nenajavljeno izginila za 10 dni, posledic za svoje predrzno početje pa praktično ni utrpela
Ste mislili, da je to vse? Marca leta 2014 je bila odsotna kar deset delovnih dni. To ne bi bilo problematično, če bi bila tako poštena, da bi svojo odsotnost prijavila. Okrajno sodišče sploh ne razpolaga z obrazci prijav odsotnosti. Čeprav je bila odsotna, je dobila regres za malico in obračunane potne stroške, proračun sodišča pa s tem precej oškodovala. Kaj na to porečejo pristojni? Od njih ne duha ne sluha, pa čeprav določilo zakona o delovnih razmerjih delodajalcu omogoča izredno odpoved delovnega razmerja, če delavec ne pride na delo pet dni ali več, o razlogih pa delodajalca ne obvesti. Naj poudarimo, da potnih stroškov in regresa za malico za dneve, ko je ni bilo v službi, sploh ni vrnila. Predsednik višjega sodišča je omenjeno poročilo dodal v njen osebni spis, ta pa je v mapo vstavila še svoj odziv na ugotovitve. O drugih ukrepih se še ni spregovorilo in kaže, da etični in moralni Cerar kršitve podpira, saj Pavlič Pivkova še kar naprej zaseda delovno mesto pod vodstvom Klemenčiča.

Vesna Pavlič Pivk s titovko in jugoslovansko zastavo (Foto: Twitter)

Ne upošteva pa niti načel demokracije, ko s titovko in jugoslovansko zastavo paradira na zabavah
Spomnimo. Omenjena sodnica ne upošteva niti načel demokracije. Še danes državljani ne razumejo, kako se lahko zabava s titovko na glavi in jugoslovansko zastavo v rokah, medtem ko je Ustanovno sodišče RS Titov režim v več odločbah označilo za zločinski in v nasprotju s temeljno slovensko ustavo? Je res možno, da kaj takega pride na pamet predstavnici sodne oblasti? Takšna sodnica bi lahko poznala slovensko polpreteklo zgodovino in bi morala biti zavezana načelom demokracije. Kot nekatera njena druga dejanja je tudi to nedostojno in nedopustno. Kot ste prebrali, pa problematično ni samo njeno povzdigovanje totalitarnega sistema.

A. L.

 • RealRevolution

  To se potem ni kaj za cudit,da ima Slovenija na milijone problemov,ce je ze sodstvo zelo skorumpirano in to dopusca,ker je samo v tej umazani igri.Ocistit je treba drzavni organ teh parazitov,da lahko zadiha in opravlja svojo nalogo posteno in korektno.

  • steiermark

   Da bi se sežavni organi lahko učinkovito očistili “parazitov” bi bilo potrebno vso golazen zažgati…..pa še potem bi iz pogorišča zajedalci lezli povsod ven, kot po 1991…..

   • Zgornji

    Amennn !!! Žaaal .

 • cosmosjasnovidec

  Tale grdoba “klemenčič”ziher natepava to gnusobo “pavlićko”kot istospolni levuhar seveda v rit.
  Ne da bi se iz njedva norčeval ampak vseeno ta kateri je skupaj spocal ti dve grdobi je moral biti prava človeška sramota na zemeljskem planetu.
  Verjetno je tudi sam bil od pokojne sramote sin.

 • francelj3

  Koristila je dopust? Če živimo v Sloveniji, ne v hrvatariji, je dopust kvečjemu uporabila. Ne dvomim pa o tem, da ji je dopust koristil.
  Logično je, da se je, ker imamo na oblasti komuniste in jugoslovenarje, slovenščina začela pospešeno stapljati s hrvaščino. Tako bomo bolje pripravljeni na vstop v novo jugo. Kajne, tovariši?

  • MEFISTO

   Mar ne veš, da bomo Slovenci kmalu manjšina v lastni domovini.

   Na ta svečan in pomemben dogodek se moramo tudi jezikovno pripraviti.

   Bolj kot hrvaščina se pri nas uveljavlja turška srbščina.

  • samsara

   Úćitelj in guru Mirkotove finančne ministrantke pravi, da je hrvaški jezik angelski jezik.
   Domnevam, da se tudi dotična ministrantka v tem t.i. angelskem jeziku sporazumeva s svojim hrvaškim gurujem, tako dragim slovenskim bratom frančiškanom.
   Nisem pa zasledil ali je predstavila dokaz, da plačuje članarino v kultu Zdrava atmosfera, na osnovi računa. Obljubila je da bo, pol pa kar nič, pa nič, pa, da nima časa…
   Tudi Cincarjev Cmerko nima težav z odgovarjanjem v hrvaščini, če ga kdo pokliče po telefonu na njegovo delovno mesto premierja RS. Katerikoli balkanski zajebant se odloči, Cmerko pade na finto, izkazujoč veliko afiniteto do Balkana, Balkancev in njihovega jezika.

 • MEFISTO

  Vrana vrani ne izkljuje oči!

 • Franc Šink

  No in? Važno je moralno in politično podobna !

 • indijanka

  Glede na to, da je delodajalec Pavlič Pivkove v obeh primerih po vsebini isti – država, bi zoper bivšo sodnico moral sprožiti disciplinski postopek.

  • karpelec

   Ja draga Indijanka, kakšen disciplinski postopek, ta ni zanjo, ona ja ne raste na jablani.

   • tasilo

    … ona ja raste na češplji.

    • RATATA

     Seveda, češplja na češplji raste.

    • samsara

     A uni, ta bosanski?

 • Stajerka

  ne se razburjat……to je nova kandidatka levakov za najvišjo državno funkcijo……
  včerjašnja Cerarjeva izjava v Odmevih, o kandidaturi in kandidatki SMC za predsednico države, je presegla vsa pričakovanja glede Cerarjeve razgledanosti, retorike in poštenosti…….enostavno nedojemljivo, da imamo takšnega predsednika vlade…..pošten državljan dejansko ne ve, al bi se smejal :)) al jokal :((

 • Stajerka

  tako, tudi zaradi in predvsem zaradi takšnih barab, pa v Slolandiji “živijo” Pošteni ljudje….

  FOTO: Tovornjak zamaškov za šestletnega Marka

 • Kučko pod pručko

  Kar dva angela varuha

  Če bi bivša sodnica Vesna Pavlič Pivk mahala s pravo slovensko zastavico, na glavi pa namesto titovke nosila kapo z logotipom stranke SDS, bi jo že takoj po odkritju goljufije razmesarili vsi murgelski mediji z Bobovnikom vred v Odmevih. Vrgli bi jo iz službe, naložili kazen, vrniti pa bi morala ves nepošteno pridobljeni denar z obrestmi. Da pa bi bila mera polna, bi ji zaloputnili vsa vrata v državne službe.

  Tako pa Vesni, hčeri profesorja na Pravni fakulteti, na kateri itak domujejo Kučanovi kadri in snahi bivšega ravnatelja kranjske gimnazije, ki je to mesto zasedel zaradi pripadnosti Partiji, ni treba skrbeti, da se ji bo skrivil en sam las.

  Sicer pa ima nad seboj kar dva angela varuha, ki še vedno prisegata na krvavo rdečo zvezdo … murgelskega veleizdajalca in nadvse etičnega in moralnega premiera!!!

  • FRANC3

   ++++++++++++++++++++++

  • rrrrr

   +++++++++++++++++

 • antimur

  Ni druge rešitve, kot da to banditsko zalego od Cerarja do njegovih kriminalnih in nesposobnih ministrov, lastnoročno pomečemo iz vladnih prostorov, Cerarja, Klemenčiča, Kopačko, Počivalška, Erjavca……, pa obdodimo za namerno rušenje in škodovanje Slovenije, to je enostavno ravbarski prevzem oblasti, za to pa vemo, kakšne so kazni. Vso tožilstvo in sodno levofašistično golazen pa temeljito prevetriti in očistiti komunajzerske nesnage in jim tudi najstrožje soditi.

 • Zgornji

  JA, SODNICA RADA ŽURA, PRIMERI PA LE ŠE BOLJ ZAOSTAJAJO KOT ŽE ITAK !!! ! !!! BAAAAAAANDA POKVAAARJENA SODNIŠKA PARAZITSKA VOLUHARSKA ZAJEDALSKA ZLOBNA !!! ! !!! A NAM JE TREBA TAKIH IZMEČKOV ??????? !!!!!!! ???????

 • Miha

  Dokler eni rajajo z ustaši in hodijo na domobranske žure, res ne vidim nič spornega za rajanje z titovko na glavi.

  • sprehajalec

   Gornji simboli niso prepovedani, so celo uradni simboli suverene države, naše sosede. Domobranskih žurov ni, ker domobrancev ni več. So bili vsi likvidirani po vojni. Imovina pa potalana med “naše”. Kranjcki orel pa je uradni zgodovinski znak vojvodine Kranjjske.

   Sodničin simbol je totelitaren.

  • Majda

   Mihec, Mihec, s puhom pod nosom. Ne verjamem, da ne poznas prave zgodovine, a brez vzgoje si postal plen FDVja. Imam prav?!

  • tohuvabohu

   Ti kar rajaj, če ti paše, lahko s kahlo na glavi. Sodniki so pa javne osebe, ki menda sodijo v imenu ljudstva (karkoli že to pomeni). Kako naj “ljudstvo” verjame v njihovo nepristranskost, če norijo s simboli protiljudskega terorističnega režima?

 • tasilo

  Res ste jugonostalgiki in balkanofili in čefurji …. Pa en sam gobec vas je vedno Slovenije in slovenstva.

  (X) neupravičeno KORISTILA dopust.
  (X) Ta je svoj dopust KORISTILA na nenavaden in prebrisan način
  (X) V resnici ga je KORISTILA v poletnih mesecih

  Dopust “koristijo” na oni strani Kolpe! Slovenci pa gremo na dopust, smo na dopustu, imamo dopust, dopust porabljamo/porabimo, izrabljamo/izrabimo. Tole serbokroatarsko “koriščenje dopusta” je že najmanj 60 let označeno s črno piko, kar pomeni, da je raba prepovedana! — Ampak čefurji ne uporabljajo temeljnih knjig in pravil SLOVENSKEGA jezika.

  LP, Hanibal Lector

  • Mojca pokraculja

   Dragi Hanibal Lector, še bolj kot čefurščina v zvezi s “koriščenjem” dopusta , me fascinira neverjetna sposobnost skovati besedne zveze kot “kršenjem zakona rdeče zvezdnate sodnice”. To pa presega celo balkanofilijo.

   • tasilo

    Take besedne zveze so vezane na inteligenco. Jezika te pisune še nekako lahko naučiš, stupidnosti pa jim iz glave ne moreš izbiti. Glede tega sem sam že takorekoč obupal, bom pa vesel, če prevzameš.

    Tako izražanje je lastno ambicioznim kmetavzarjem, ko pridejo v civilizacijo. V eni sapi, v enem usranem stavku hočejo povedati čisto vse, s samostalniki opisati dejanje, natresti vse moralne kvalifikatorje, ukrasne pridevke, vrednostne sodbe, kdo, kaj, kako … in po možnost s kar namanj ali celo brez glagola. Ti kmetavzi si povrhu domišljajo, kako blazno “poetično” in “oh-oh visokoliterarno” da se izražajo. Vse jim je tuje: stavčna struktura, oblikovanje misli, semantika, sintaksa, pravila sporočanja, trivij, cel novinarski foh jih je tuj. So pa gvišn ubogljivi in radi delajo na befel. Če delaš na befel, ne razmišljaš. Pisunom tule se pozna, da delajo pod befelom “tega in tega je treba čimbolj in kar se le da in do onemoglosti in do konca in z vsemi sreCvi osrati”. In jih zanese, ker ne vedo, je s stilom in nekaj (khm, perfidnega) občutka mogoče narediti veliko več (škode?). Režimski mediji to obvladajo do potankosti. Novi sem že večkrat svetoval, naj se učijo od režimskih medijev, ampak tem bebcem ego tega ne dopušča. Ja od koga se boš pa učil, če ne od najboljših!

    Eh, sem že jenjal.

    • Mojca pokraculja

     Perfektno ! V zadovoljstvo mi bo, če ne boš nikoli jenjal :))

    • von Rhein

     Režimski mediji? Tisti katerih gobcala ne ločijo pojmov področje in območje.

     • tasilo

      Pusti ti njihova trolasta gobcala, takih je povsod dovolj za oslarije. Za resne stvari pa imajo vrhunske strokovnjake, ki obvladajo perfidno manipulacijo do potankosti; seveda temu potem zelo rafinirnano prilagodijo tudi jezik in dikcijo. Brez drame, brez vzhičenosti, brez vzburjenja, brez pompa, brez hrupa, brez jamranja, brez zajedljivosti, brez užaljenosti, brez usajanja, brez kalimerovstva … In vendar povedo natančno tisto, kar želijo, kakor želijo, kolikor želijo. So mojstri svojega foha, svoje stroke, to jim je treba priznati. In še enkrat: učiš se od najboljših, ne od najbolj butastih, najbolj užaljenih, najbolj primitivnih, najbolj prizadetih, najbolj zajedljivih, togotnih, cepetavih, kalimerovskih …

      Stil na Novi24 je pa … verbalni in narativni priapizem!

     • princeska

      Hehe, priapizem je dolga in boleča erekcija, njihova otrditev pa za njih ni boleča, vzburjenja pa je neskončno in konstantno. Cenenost pisunov Nove24 je boleča za nas, saj praktično ni prispevka zaradi katerega te ne bi bolela glava.

     • tasilo

      Res, non stop ‘majo trd’ga. Od prve so zadnje črke vsakega članka vzhičenost, vzburjenost, zadihanost, vzdihovanje in hropenje, nabrekli organi, nabrekli možgani, cela pofukana drama, razodetje s trombami, paruzija, Wagner se lahko skrije, tisti Špeksir — al kva je že biu — se sploh lahko skrije, … Plizzzz, mejk it stop.

     • Viktorh

      Očitno pa si ti impotenten moški, z mehkim, ki svojo travmo hoče zdraviti na nepravem mestu.
      Ajde, bog.

     • tasilo

      Viktor, vsi vemo, do kod seže tvoj domet. Zato se ne delaj, da imaš daljšega. Sprijazni se že enkrat in me pusti pri miru. Velja? Ajde, bog.

     • Viktorh

      Si pa res prepotenten…

     • tasilo

      Ajej. Glej, Viki … natančno to je tvoj domet: prej si “ugotovil”, da sem impotenten, zdaj “ugotavljaš”, da sem prepotenten. Ja kva je pol zdej?? :D

      Res, starina, drži se svoje pedi pred nosom, meni daj pa gmah. Jaz se vate ne vtikam in se nikoli ne bom, ti se pa ne vtikaj vame. Tako bova oba zadovoljna. Velja? A-li ra-zu-meš, kaj ti go-vo-rim?

     • Viktorh

      Si pač bednik I. razreda.
      “Viktor, vsi vemo, do kod seže tvoj domet.”

      Da, usrane, mene poznajo od začetka, ko se podpisujem s svojim imenom in priimkom. Objavil sem svoj naslov, e-naslov, tel. štev.
      Usraneti, kot si ti, pa se pojavljate s številnimi nicki, se obnašate nastopaško in se norčujete…
      Takšnih roza komentatorjev imam poln kurac.

      =Bise 3,14zda roza, uživaj v svojem roza svetu.

  • Viktorh

   izkorístiti -im dov. (í ȋ) 1. popolnoma, v celoti porabiti: izkoristil je ves kredit / dopusta ne more več dobiti, ker ga je že izkoristil ..
   in

   http://ft.um.si/sites/ft.um.si/files/dovolilnica_za_dopust.pdf

   • tasilo

    Govorimo o “KORISTITI dopust”; v pravopisu je že od nekdaj pika, torej je raba prepovedana. Če to oslarijo pišejo v obrazce na FT UM nekakšne administratorke, to ni ravno kakšna huda strokovna in jezikovna referenca, na katero se lahko sklicuješ. Ne?

    • Viktorh

     Ne!
     ZRC SAZU pravi takole:

     http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=koristiti
     izkorístiti -im dov. (í ȋ) 1. popolnoma, v celoti porabiti: izkoristil je ves kredit / dopusta ne more več dobiti,

     Ti pa nisi na Forumu Slavistično društvo Slovenije

     • tasilo

      Alo, majster! Ja kolikokrat ti moram pa še reči, da govorimo o frazi “KORISTITI dopust”, ti pa vztrajno mahaš z IZKORISTITI.

      Ná, tle maš:
      koristiti “http://fran.si/iskanje?View=1&Query=koristiti
      Zdaj pa še malo z svojo glavo razmišljaj.

     • Viktorh

      Bla, bla.
      Ja, pa tudi koristiti – izkoristiti.
      Pač pametuješ.
      Portal potrebuje lektorja, prijavi se,

      tu pa raje članke komentiraj, slovnične napake pa prepusti plačanemu strokovnjaku.
      Ne vem, če ti bi kapmilo, pa vseeno.

     • tasilo

      Fertik. Ne štekaš. Vdam se.

      Mimogrede, portal ne potrebuje zgolj lektorja (mar imajo plačanega strokovnjaka??). Potrrebuje ljudi, ki poznajo in obvladajo stroko, medije, novinarstvo, sporočanje, odnose z javnostjo, psihologijo, jezik, osnove trivija … Ker dobro ne poznajo ničesar od tega, imajo pač take vsestransko podstandardne izdelke (čast nekaj redkim izjemam).

     • Viktorh

      No, no.
      Dopust je pravica iz delovnega razmerja.
      Jaz jo lahko koristim delno ali pa v celoti in pravico do dopusta izkoristim v celoti.

  • tohuvabohu

   Dopust vzamemo. Tako rečemo rovtarji. Vi mestni škrici pa ga kar porabljajte ali izrabljajte. In kaj naredite s porabljenim ali izrabljenim dopustom?

   • indijanka

    Hmm..ja. Torej na zadnji dan leta prenašaš nevzet :) dopust. Sama najrajše uporabljam besede, ki so tudi del zakonodaje. Odmera, izraba, prenos neizrabljenega…

    • tohuvabohu

     Pravno besedišče je nujno zlo. Vsakdanja govorica ga ne prenaša prav dobro. Rovtarji znamo vsako stvar povedati na lepši način. Ali svojemu šefu (če ga imaš, hehe) rečeš: jutri bi porabila/izrabila en dan dopusta?
     Namesto “neizkoriščen dopust” je pa lepše reči ostanek dopusta.

     • indijanka

      Ne svojemu šefu pomolim v podpis Prijavo odsotnosti zaradi letnega dopusta …in potem začneva s pogajanji.

  • von Rhein

   Kako se bere …izkoristila dopust………………..?
   Korist > izkoristiti
   Resno mislim,ker imam sam pogosto težave tudi pri drugih pojmih.Hvala.

   • stajerc5

    Porabila…?
    Kaksno korist imas…, pomeni korist profit?

    • tohuvabohu

     Koristiti, porabiti, izrabiti dopust je v bistvu ohlapno izražanje. Gre za izrabo pravice do dopusta, ki jo zagotavlja delodajalec izraženo v številu dni. Dopust ima lahko tudi upokojenec, šolar, samozaposleni itd., vendar potem ne gre za “koriščenje” ali porabo.

   • tasilo

    Če nimaš več dopusta, si ga porabil. Tako kot zobno kremo. Rabiti > porabiti; izrabiti; (“ponucati” dopust)

    Če izoristiš dopust, pomeni, da si imel o tega nekakšno korist; “iz dopusta si potegnil korst”. Iz “korist” pride več izpeljank: korísten, korȋstnik, korístiti, izkorístiti, izkorȋstek, izkoríščati, izkoriščeváti, izkoriščevȃlec, okorístiti se, okoríščati se

 • Miro Jereb

  To je državni sistem ALANa FORDa…..lud jebe zbunjenog…butale…

 • xtc

  Levaki toatovi,prevaranti in nateguni.

 • RATATA

  Se spomnimo guvernerja BS, ONEga krajnca, ko je nekaj let šparal dopust in ga porabil pred upokojitvijo.
  Nam navadnim neporabljeni dopustni dnevi propadejo vsakič po 30. juniju. Enako pravo za vse bi bilo pravično..

 • sloustava

  Da bi se Klemencici obdal s kredibilnimi kadri? Japajade! Kje pa zivite, slovenclji!

 • Artur

  Rdeče garje razsajajo vse bolj zdravila pa še od nikoder .

  • tohuvabohu

   Narod postaja imun. To je edina obramba. Če smo 45 let bolehali za rdečkami, bo tudi okrevanje trajalo kakih 45 let. Torej še 20 do 25 let, pa bomo počasi pospravili to kugo.

 • sale

  Saj ni čudno samo poglejte tega komunističnega isprijenca gorenaka

  • Ti je všeč kajne ? Meni tudi. :)

  • Nata

   A ti samo slikce gledaš ? Napiši katere izprijenosti misliš. Če je glavni kavelj članstvo v KP. . . . . ..imaš takih primerkov veliiiiiiiiiiiiiiko.
   Torej, kar začni.

 • Ryuk

  Zakaj pa bi hikminister ukrepal prodi VPP?
  On bo šel raje še enega spit.

 • soc

  Spomnim se vaše včerajšnje novice

  http://nova24tv.si/svet/muslimani-posilili-100-britanskih-belk-razlogi-ticijo-v-koranu-sodisce-pa-zaradi-politike-taji-glavne-motive-dejanja/

  in veselo ugotavljam, da bi bile Pavlič Pivkova in večina njenih sodniških kolegic odličen izvozni artikel v večino držav EU.

 • totex39

  V tej državi je vedno več “nesnage”, ki je med sabo povezana in jim praktično noben nič ne more. Tako so zakoreninjeni na svojih stolčkih in imajo vso podporo murgelskega klana za uničevanje.

 • Franjo Trojner

  Ropajo državni proračun, odrežejo si velik del kolača samo zase, vozijo prestižna pregrešno draga protokolarna vozila, celo mastijo se na naš davkoplačevalski denar imajo se za vsemogočne in nedotakljive, zraven pa nam malim, delovnim državljanom non stop solijo pamet z svojimi narcisoidnimi samogovori in za kazen vedno znova nabijajoše nove in nove vedno večje davke. Sam pohlep in sladostrašništvo jih vkup drži.
  V toti mafijski državi so se še akademiki prodali za pest cekinov/dodatke za pripravljenost, kaj od take države lahko še sploh pričakujemo? Alarmanten problem v naši družbi je že skoraj nasilno utrjevanje levega enoumja. Danes se javnosti vsak dan trobi zlagana leva propaganda, vsi drugačni pogledi se v kali zatrejo ali ostro, sovražno napadejo, kar pomeni konec prularizma, zdrave debate, torej svobode govora in na koncu zelo verjetno tudi konec demokracije. Še posebej me žalosti, da se SAZU/SLOVENSKA AKEDEMIJA ZNANOSTI, med vsem ostalim tudi največja moralna avtoriteta v državi odločno in z jasno izraženimi stališči ne vključuje v javno debato takrat, ko je to zdravo za razvoj države, družbe in takrat, ko je to nujno potrebno, da ohranimo nek civilizacijski nivo z zahodno napredno civilizacijo..Ne bi želel verjeti, da je tudi med akademiki sla po denarju čisto prevladala nad načeli. Mnogi v naši državi so načela in s tem ves svoj ugled prodali za denar in to je glavni razlog za nedelujočo pravno državo in s tem posledično klavrno propadlo tranzicijo. Da je problem z moralno avtoriteto pri nas v Sloveniji problem, se vidi tudi po tem, da je tudi za aktualnega predsednika vlade preveliko breme, zato se ji je sam odrekel, kar je škandal prve vrste. Na vso etiko, moralo, zakonodajo in interne predpise so se požvižgali tudi vsi tisti vrhunsko izobraženi bančniki, ki so se v spregi z prav tako izobraženimi gospodarstveniki, direktorji podjetij in politiki povzročili gromozansko bančno luknjo. Do pičice enako je z TEŠ 6 ponovno je akademska sfera in politiki zavozila projekt, da je pri tem nekaterim močno dnar letel v žepe danes tudi ni več skrivnost. Vsi ti škandali v zdravstvu nam govore, da imajo nekateri zdravniki problem tako z Hipokratovo, kot Ženevsko prisego, kot z etiko, moralo in tudi veljavno zakonodajo in internimi predpisi pri naročanju materiala, tudi nekateri zdravniki so načela prodali za denar. Berem o krivosodju, o pijanih sodnicah, pol zopet nekih drugih, ki paradirajo na zasebnih zabavah z totalitarnimi simboli itd. Ma vsi sami izobraženci??????? Kot absolutni vrhunec nemorale so se nam dogodili celo bulmastifi! Berem, da med nekaterimi kulturniki hara kokain, alkohol , orgije vseh vrst, skratka sladostršništvo. Dekadenca se je zažrla med izobraženo elito. Družba, ki ima problem z moralo in etiko nima prihodnosti vse poti vodijo v propad. Pri nas je pohep po materialnem izobraženo elito privedel do nepredstavljivega bogatstva in s tem neomejene moči, vso to preobilje je povzročilo razkroj vseh njihovih vrednot, posledice njihovega ravnanja se kažejo v nepravni državi in propadli tranziciji, kar pomeni, da je tako dražava, kot družba začela drseti v propad. Tudi umetniki so se prilagodili nastalim razmeram hrepeneli po novih vrednotah, včasih so hrepeneli po lepem in čistem, a danes vse bolj izražajo odpor do razuma, sami predstavljao človekovo razdvojenost in v svoja dela vedno bolj vključujejo motive bolestnega, celo opolzkega. Naša družba ima problem, SMRDI PRI GLAVI! Prav zaradi tega spoznanja mora kritična javnost, torej vsi pošteni ljudje prenehati gledati vstran in molčati, kot začetek je potrebno masovno oditi na volišča in izvoliti na pomebne položaje v državi poštene ljudi. Zato si sam želim, da bi na naslednjih predsedniških volitvah in nato parlamentarnih na površje prišli ljudje kateri nam bodo lahko v prav
  vsem za vzor in bodo vso svoje znanje in izkušnje usmerili v dobrobit države in državljanov in ne samo za svoj žep, kar počnejo vsi ti levi salonski politiki danes v spregi z nekaterimi podkupjivimi akademiki.

 • MižekFiga

  A. L. nujno na tečaj slovenščine in to pred koriščenjem dopusta ti predlagam!

  • von Rhein

   Ja,če kdo pritisne napačno tipko,nepravilno postavi ločilo,to je problem. Ni pa probllem goljufiva sodnica,ki odloča o usodi drugih. Če želiš ti lahko napišem kdo ima kriterije,ki na ta način sortirajo probleme.

 • stajerc5

  Ker se nihce pri NOVA24 ne spomni, da bi pomagal do uspeha pri referendumu, vam (predvsem zaposlenim in-ali zivecim)v tujini prispevam zelo vazno obvestilo, ker je danes zadnji dan moznost zacetka postopka glasovanja na referendumu!!! ZADNJI DAN; SAMO DO 24-te URE!!!!!
  .
  O gradnji drugega tira bomo Slovenci odločali na referendumu. V pomoč smo pripravili nekaj osnovnih tehničnih vprašanj o poteku glasovanja.

  1. Kdaj je referendum?

  Referendum bo v nedeljo, 24. septembra, od 7. do 19. ure.

  2. O čem boste odločali na referendumu?

  Na referendumu boste odločili o potrditvi (ZA) oziroma zavrnitvi (PROTI) zakona, ki ureja pogoje in način izvedbe investicije v izgradnjo drugega tira železniške povezave na odseku Divača–Koper, upravljanje in gospodarjenjem z drugim tirom kot javno železniško infrastrukturo, družbo za razvoj projekta drugega tira, pribitek na cestnino na nekaterih odsekih cestninskih cest in takso na pretovor v koprskem tovornem pristanišču.
  Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev (PROTI), ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Prevedeno v poljudni jezik – PROTI mora obkrožiti več kot 340 tisoč volivcev.

  3. Kako glasujete?

  Če boste na referendumsko nedeljo doma, glasujete na volišču, kjer ste vpisani v volilni imenik. Potrebujete osebni dokument.

  4. Kako glasujete predčasno?

  Predčasno lahko glasujete le na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere ste vpisani v volilni imenik, vendar ne prej kot pet dni pred dnevom glasovanja in ne pozneje kot dva dni pred dnevom glasovanja. To pomeni, da lahko v referendumskem tednu glasujete v torek, sredo in četrtek od 7. do 19. ure.

  5. Kako glasujete v drugem okraju (denimo Mariborčani v Ljubljani)?

  Če želite glasovati zunaj svojega okraja, morate državni volilni komisiji sporočiti do 20. septembra, da želite glasovati na voliščih OMNIA. Pazite, ni vsako volišče OMNIA, seznam je dostopen tukaj.
  Za glasovanje zunaj svojega okraja je treba izpolniti ta obrazec. Podpisan obrazec je treba do 20. septembra poslati
  po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na e-naslov [email protected],
  po faksu na številko: +386 1 43 31 269,
  po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija.

  6. Kako glasujete zdomci, začasno v tujini?

  Zdomci, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, lahko glasujejo po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. Vendar pa je treba o tem do 8. septembra do 24. ure obvestiti državno volilno komisijo (DVK). Pozor, do te ure mora biti obrazec že pri DVK! K sreči lahko obrazec pošljete po elektronski pošti, vendar ga morate natisniti, podpisati in skenirati.
  Obrazec je na voljo na povezavi.
  Podpisan obrazec pošljete lahko po:
  e-pošti: [email protected]
  faksu: +386 143 31 269
  pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija.

  Če želite glasovati na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, prej preverite, ali na predstavništvu v vaši bližini sploh poteka glasovanje. Seznam je dostopen tukaj. Po tem, ko boste sporočili, da to želite, ne boste prejeli več nobenih obvestil, ampak boste vpisani na seznam. Na referendumsko nedeljo greste na predstavništvo (referendum na teh poteka od 9. pa le do 17. ure) in glasujete.
  Če ste izbrali glasovanje po pošti, boste po pošti tudi dobili glasovnico, ki jo izpolnete in v priloženi kuverti pošljete nazaj. Naslov bo napisan na kuverti. Glasovnico je treba poslati nazaj najpozneje en dan pred dnevom glasovanja.

  7. Kako glasujejo izseljenci, torej volilni upravičenci brez stalnega prebivališča v Sloveniji?

  Za izseljence velja enak postopek kot za zdomce (prejšnji odgovor), le obrazec o nameri je drugačen. Dostopen je na povezavi.

  8. Kako glasujete po pošti v Sloveniji?

  Če živite v Sloveniji, ne morete po pošti glasovati le zato, ker vam je tako najbolj udobno. Da glasujete po pošti, morate biti:
  v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo,
  invalidi.
  Postopek je enak kot za glasovanje po pošti iz tujine (6. in 7. odgovor), le da je rok za oddajo namer 13. september do 24. ure. Obrazca in podrobnejša navodila so dostopna tukaj.

  9. Ali lahko glasujete po internetu?

  Ne, to ni Estonija …

  • MižekFiga

   Štajerc tebi pet (5), vendar raje vsi pojdimo na volišče IN GLAS PROTI za drugi tir.

  • sprehajalec

   Razlaga je, da itak ga financirajo uporabniki tira, NLB, pa Madžarska, pa EU sredstva.

   Čim so pa Eu sredstva pa sosedov denar, se ga pa lahko pokrade.

  • Jurij Musar

   Ti sporočam, da bom zanesljivo šel na referendum.

 • Olga

  Pivkova zaradi poveličevanja zločinskega komunističnega totalitarnega režima ni primerna za mesto, ki ga zaseda! Torej vsi na volitve! Opravimo lustracijo in od tovarišice izterjajmo neupravičen prihodek!

  • Jurij Musar

   Če izvedete lustracijo, bo SDS ostala brez vodstva. Vsi na volitve, bo levica zmagala z večjim naskokom kot do sedaj.

   • Janez

    A?
    BI IMEL SPET RAD ANALFABETA MAČKA – NA OBLASTI ? L.r. J. KOMENDA

    • Jurij Musar

     Če misliš na Matijo Mačka, je že kar nekaj časa pokojni.

 • Osti jarej

  ..stons je spet udaril…hehhhehhe

 • Yolbe

  Kakršen fotr, takšna hči, saj drugače ne more bit….

 • Jurij Musar

  Tole pa je katastrofa, kar si je privoščila Pivkova. Pa kaj si ti ljudje sploh predstavljajo, meni nič tebi nič si vzame dopust. Sem slišal, da so o tem razpravljali po maši v Boštanju, saj je bil tam tudi ober šef Janša. Lisec pa bo zopet kandidiral v Boštanju, čeprav živi v Sevnici. Je v Boštanju več klerikalcev kot v Sevnici.

 • Janez

  Ja?
  PROBLEM JE V TEM,
  DA VELIK DEL DEKLET ZELO DOBER V PIFLANJU.
  TAKO, FORMALISTIČNO – ZLAHKA DOSEŽEJO – VISOKO IZOBRAZBO !
  Vendar
  JE NJIHOVO “ZNANJE” TIPA “PIŠI-BRIŠI” OZ. “MIRKO TIPKA NA RADIRKO” Se zdi.
  Maximalno strokovno !
  Bo treba pripraviti – nove kriterije – za imenovanje sodnikov. Se zdi. Nujno. L.r. J. KOMENDA