fbpx

Ob takih policistih nas je lahko strah: Na grožnje ministru Simonitiju tako odgovarjajo!

Policist Stojan Vlahovič meni, da bi moral SImoniti namesto policije poklicati na pomoč pleskarje (Foto: STA/Twitter/Facebook)

Ministri in člani posvetovalne skupine so pod vedno večjimi pritiski, saj so dnevno deležni groženj, varovati pa jih mora tudi policija. Kot tarča groženj se je že večkrat znašlo tudi ministrstvo za kulturo, tokrat pa so se lotili kar domovanja ministra Vaska Simonitija samega. Vprašanje je, kako dolgo se bodo omenjene grožnje nadaljevale in ali je mogoče pri tem pričakovati še kaj hujšega. Nekdanji policist je pri tem zapisal besede, ki so izzvale ogorčenje: “Če so mu barvali fasado mora poklicati pleskarje, ne policijo. Lahko so ga hoteli dobronamerno opozoriti, da je fasada potrebna prenove.” Policija se od njegovih zapisov distancira, saj ne izraža njenega stališča. Kot pojasnjujejo, vse prijave groženj obravnavajo z vso resnostjo in jih obsojajo kot skrajno neprimeren način izražanja kakršnegakoli nestrinjanja.

Medtem ko so ministri in člani svetovalne skupine za covid-19 pod vse večjimi pritiski in so izpostavljeni grožnjam, da jih mora varovati celo policija, pa so se vandali že v preteklosti znašali že nad ministrstvom za kulturo. Po informacijah, ki so zaokrožile v javnosti je potem, ko je Ministrstvo za kulturo prekinilo status samozaposlenega v kulturi Zlatanu Čordiću – Zlatku, postal tarča napadov kar minister Vasko Simoniti osebno.

Potem ko so ponoči iz četrtka na petek poškodovali pročelje stavbe ministrstva za kulturo in povzročili za več tisoč evrov škode, so se neznanci popoldne znesli še nad hišo ministra za kulturo Vaska Simonitija. Kot je na twitterju razkril svetovalec za odnose z javnostjo na ministrstvu za kulturo Mitja Iršič, so na ministrovo hišo zlili barvo in pozvali policijo, naj ukrepa.

Vandalizirano pročelje ministrstva za kulturo (Foto: Demokracija)

Nekaterim policistom to očitno ne pomeni nič posebnega, in po njihovih komentarjih sodeč, bi moral Simoniti za uničenje fasade poklicati namesto policije pleskarje. Eden izmed teh, sicer že od leta 2017 upokojen, je mnenja, da ne gre za grožnje in da je fasada zgolj potrebna prenove. “Če so mu barvali fasado mora poklicati pleskarje, ne policijo. Lahko so ga hoteli dobronamerno opozoriti, da je fasada potrebna prenove,” je dejal na Facebooku policist Stojan Vlahovič.

Policist Stojan Vlahovič meni, da bi moral Simoniti namesto policijo poklicati pleskarje (Foto: Facebook)

Na poročilo kriminalistov o grožnjah se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki meni, da so takšna dejanja odraz pasivnosti s strani tožilstva, ki kot kaže ni obravnavala še nobene izmed groženj. “Grožnje z nasiljem in smrtjo, ki prihajajo dnevno, so tudi rezultat tožilske pasivnosti in v posameznih primerih celo pasivne podpore – Policija prejela več prijav kaznivih dejanj grožnje proti vladnim svetovalcem za covid-19,” je zapisal na Twitterju.

Po določenih komentarjih, omenjena dejanja vse bolj spominjajo na norčevanje iz groženj, ki jih je bil deležen minister. Vsekakor pa takšni komentarji napadalcem dajejo še dodaten zanos, saj policist omenjenega izgreda ne obsodi, temveč mu še daje humorističen pomen. Ali je to odraz kulture, ki si jo v Sloveniji želimo?

Sara Kovač