Politični pritiski na RTV so bili prehudi: Urednik Tednika Igor Pirkovič zaradi prispevka o Thompsonu prisiljen k odstopu!

Igor Pirkovič (Foto: Nova24TV)

Prejšnji teden je v javnost prišla novica, da je na Televiziji Slovenija urednik Tednika Igor Pirkovič s svojim prispevkom o Marku Perkoviću Thompsonu dvignil ogromno prahu in da nanj vse od začetka maja izvajajo velike pritiske. Govora je o prispevku, v katerem nastopa pevec Thompson, Pirkovič pa ga je zaradi izjemno kritičnega poročanja drugih slovenskih režimskih medijev skušal predstaviti z druge plati, v človeški luči in kot velikega domoljuba, ki nima nič skupnega z nacizmom, temveč se je za hrvaško neodvisnost boril v krvavi vojni. Najprej so o prispevku na predlog programske svetnice Jedrt Jež Furlan razpravljali na komisiji za informativni program, pozneje je prispevek obsodila celo varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija, Ilinka Todorovska. Pritiski so bili tako hudi, da je Pirkovič klonil – po naših informacijah je namreč odstopil z mesta urednika Tednika!

Naj spomnimo. Programska svetnica Jedrt Jež Furlan je javno zatrjevala, “da je bil z novinarskega stališča to neprofesionalen prispevek. Njegov avtor bi lahko za mnenje o Thompsonu zaprosil vsaj kakšnega hrvaškega novinarja, ki pozna to problematiko. Da ne govorimo o ideološki spornosti prispevka in relativiziranju ustaškega pozdrava Za dom spremni”. Jež Furlanova se je obregnila tudi ob dejstvo, da je Thompson v oddaji med drugim dejal, da ustaštva ne more komentirati, ker ni zgodovinar.

Iskrilo se je tudi na Facebooku. Tam se je namreč oglasila urednica dnevnoinformativnih oddaj na Televiziji Slovenija, Mojca Šetinc Pašek, ki je zapisala, da so na RTV izgubili vse uredniške kriterije in da se bo zadeva ponovno uravnotežila v Odmevih. “Posipavam se s pepelom, čeprav na Tednikovo urednikovanje zares nimam vpliva, me je globoko sram,” je bentila Šetinc Paškova.

Novinarke Tednika: Ničesar nimamo s prispevkom Igorja Pirkoviča!
Oglasile so se tudi novinarke Tednika, ki so poudarile, da je prispevek izključno avtorsko delo urednika Tednika Igorja Pirkoviča. “Pri pripravi prispevka ni sodeloval nihče drug iz uredništva, prav tako nihče iz uredništva ni imel možnosti vplivati na vsebino prispevka,” smo lahko prebrali na uradni Facebook strani informativne oddaje Tednik.

Ni skrivnost, da gre nesojeni nastop hrvaškega pevca močno v nos levi politični struji na Televiziji Slovenija, a da so šli s svojimi napadi na urednika Igorja Pirkoviča vendarle predaleč, je v svojem odprtem pismu varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija Ilinki Todorovski opozoril Igor Ferluga. Pismo je prejšnji teden objavila Demokracija.

Pirkovič edini, ki se je upal upreti režimskim okvirjem na RTV
“Kaj pa je naredil tako napačnega? Kot prvi je, vsaj kolikor je meni znano, nekoliko temeljiteje iz prve roke predstavil konkretnega človeka, uspešnega hrvaškega glasbenika Slovencem. Z intervjujem brez pretiranih namigovanj, predsodkov, vnaprejšnjih etiket. Dal je Thompsonu z dovolj inteligentnimi, neagresivnimi, a relevantnimi vprašanji na voljo nekaj minut, da se sam predstavi Slovencem. Kaj pa je v tem pristopu sploh narobe? Po mojem je narobe, obratno, prav to, da se doslej po mojem vedenju nikoli v Sloveniji kaj podobnega na TV postajah ni naredilo,”
piše v svojem pismu Igor Ferluga.

Po njegovih besedah je bilo v slovenskih medijih narobe predvsem to, da so novinarji doslej o Thompsonu govorili vse najslabše, skoraj vsi po vrsti so ponavljali floskule, da je ustaš in vsakršen ekstremist, fašist, nacist in rasist. “Slovenci nismo smeli iz prve roke izvedeti, ali se sam res resnično sklicuje na ustaštvo, ga hvali in slavi,” je v pismu še opozoril Ferluga.

Varuhinja Todorovska se je, le dan za tem, nepresenetljivo, odzvala v skladu z režimsko politiko Televizije Slovenija in je Pirkoviču očitala pristransko in nekorektno poročanje, ki naj bi kršilo hišni kodeks. In čeprav proti uredniku Tednika na RTV niso potegnili nobene poteze, je bilo pritiskov znotraj televizijske hiše očitno preveč. Pirkovič je odstopil kot urednik Tednika, z njim pa so slovenski gledalci izgubili enega redkih, če ne kar edinega novinarja v slovenskih mainstream medijih, ki si je upal stopiti izven dovoljenih uredniško-političnih smernic ter v zadevi Thompsonovega koncerta javnosti obelodaniti tudi drugo plat resnice.

L. S.