Poraženci osamosvojitvene vojne poveličujejo nekdanji režim: Kočevski župan ob prazniku mesta postavil kip jugokomunističnemu generalu Jožetu Ožboltu

Spominski park v Kočevju.

Potvarjanju zgodovinskih dejstev in slavljenju jugokomunistov ni videti konca. Izvedeli smo, da je kočevski župan dal v Park narodnih herojev v bližini kočevske gimnazije postaviti kip generala JLA Jožeta Ožbolta. Gre za očiten poskus poveličevanja zločinskega jugokomunističnega režima in mladim predstavljati izkrivljeno sliko zgodovine.

V Kočevju so na občinski dan, 1. oktobra, na 75-letnico Kočevskega zbora, v Parku narodnih herojev postavili spomenik pokojnemu jugoslovanskemu generalu Jožetu Ožboltu, čigar brat Drago Ožbolt je bil leta 1991 odgovoren za razorožitev Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

Celotna zadeva je minila brez velike pozornosti. Spomenik so postavili v park v neposredni bližini kočevske gimnazije, kar je po mnenju predsednika društva MORiS Toneta Krkoviča očiten znak, da gre za poskus vsiljevanja idej jugokomunizma. Da je to tudi bil namen, potrjuje tudi simbolična izbira dneva, na katerega  se je odvijal tako imenovani “Zbor odposlancev slovenskega naroda”, kar pa je samo še ena od številnih komunističnih laži.

Izbrisani iz zgodovine
Namreč, ti “odposlanci slovenskega naroda” niso bili odposlanci slovenskega naroda, temveč del jugoslovanske komunistične partije. Tako tudi ni mogoče govoriti o boju za osvoboditev Slovenije, temveč kvečjemu o boju za jugoslovansko okupacijo Slovenije. Na zboru je bil namreč prisoten tudi Titov odposlanec Milovan Đilas, ki je veljal za Titovega naslednika, a je pozneje prišel v konflikt z jugoslovanskim diktatorjem, zaradi česar je bilo njegovo ime izbrisano iz vseh dokumentov.

Nekoč tesni Titov sodelavec Milovan Đilas (Vir: Twitter)

Đilasa so po dobri stari navadi komunistov izbrisali iz zgodovine, kot da ne bi nikoli obstajal. Podoba Kočevskega zbora pa se je temu primerno prilagodila. To se počne tudi z razkritjem spomenika Ožboltu v Kočevju. Namen je namreč isti, prilagoditi zgodovinska dejstva, v katerih bo agresorska vojska JLA oziroma njen satelit TO Socialistične Republike Slovenije prikazan kot zmagovalec vojne za Slovenijo, proti kateri so se borili.

Dejstvo, da je Ožbolt ob vsem tem še častni občan Kočevja, pove več kot dovolj o kočevskem županu dr. Vladimirju Prebiliču, ki je po izobrazbi zgodovinar. Park narodnih herojev je bil postavljen leta 1973, takrat pa so spomenike postavili petim padlim narodnim herojem. Zdaj kočevske oblasti poveličujejo upokojenega generala agresorske vojske, ki je želela Sloveniji preprečiti odcepitev od Jugoslavije. Svoje pove tudi, da so vojaki Ožboltu nadeli vzdevek “Dugmat”, zaradi njegove obsedenosti z zapetimi gumbi. Partizanom pa naj bi se po nekaterih navedbah pridružil ne zaradi želje po boju proti okupatorju, temveč zato, ker je bil na begu pred oblastmi, saj je nekoga zabodel.

Izkrivljanje zgodovinskih dejstev
“Od njega se lahko učimo tri stvari. Prva sta neizmeren pogum in odločnost, ki sta nujno potrebna, da lahko dosežeš takšne rezultate. Drugič, ljubezen do domovine, naroda, slovenstva, ki mislim, da nam ga dandanes mogoče preveč manjka. In tretja stvar sta tovarištvo in sodelovanje,” je ob razkritju Ožboltovega kipa, s katerim so počakali pol leta, povedal Prebilič. Ko samo pomislimo, da je bil Ožboltov brat Drago tisti, ki je podpisal razorožitev Slovenije, res lahko vidimo, kako sta generala ljubila svojo domovino, narod in slovenstvo. Tako zelo jima je bilo do slovenstva, da sta se povzpela do samega vrha v jugoslovanski vojski. Tako zelo je bilo mlajšemu Dragu do Slovenije, da je ob prvi priliki, ki se mu je ponudila, podpisal razorožitev Slovenije.

Kočevski župan Vladimir Prebilič (Vir: STA)

“Menim, da sta II. svetovna vojna in osamosvojitev oziroma boj za kasnejšo svobodno državo zadevi, ki sta medsebojno povezani. Enega brez drugega ne bi bilo,” je pojasnil Prebilič in pokazal, kako v praksi izgleda izkrivljanje zgodovinskih dejstev, ko je dodal: “Sporočilo II. svetovne vojne je bilo, da če ne bi imeli narodnoosvobodilnega boja, najverjetneje slovenskega naroda danes ne bi bilo.” Vse kar je skupnega II. svetovni vojni in vojni za slovensko osamosvojitev, so jugokomunistični agresorji, ki jim je v II. svetovni vojni uspelo ugrabiti državo slovenskemu narodu, medtem ko so bili v vojni za neodvisnost poraženi.

Ivan Šokić

 • SIMON ROZIC

  Upam, da bo spomenik iz brona, da bojo imeli cigani več veselja
  in moj pes tudi !

  • učko

   Jah, sam hitro na posel ! Pa predno ga prodaš ga mal razdrobi, drugače te bojo lopicaji pohopsal !

   • SIMON ROZIC

    ..govoriš iz prakse, a ne?

 • Dado

  Ja, seveda. Domobranci, bela garda in cerkev, še posebej Vatikan, ki je Hitlerja odlikoval in leta 1945 pomagal nacistom priskrbeti “fake” identiteto”, da so pobegnili v Argentino,, so zmagovalci II svetovne vojne. Krković in Janša pa sta sama premagala JLA v Sloveniji, skupaj s Pučnikom, in Bavčarjem pa so ustanovili DRUGO ŠVICO. No in sedaj srečno živimo v Republiki drugi Švici. Bravo avtor članka in zagrenjeni Krkovič, ki je v UK dobil plaketo za sodelovanje na vpogledu aktivnosti vojske UK in s tem pridobil “fakultetno izobrazbo”.. FAKE NEWS, izberi sam, kar verjameš…..

  • večni srb

   Zakaj pa ne, potuješ nazaj v času, spremeniš zgodovinske dokaze, pa je.
   Seveda so Hitler, fašisti in katolibani zmagali, 70 let so nam lagali v kaj so verjeli in delali v resnici komunisti, oni so bili od nekdaj za tako EU kot je danes. Ustaši so nam hoteli samo pomagat, zato jih je bilo toliko pri nas, žrtvovali so svoj narod, da so rešili slovensko državo, a nam kaj manjka?

  • Fosa Stefan

   ja tito,
   kardelj , kučan, pahor turk, šarec,…. so rešitelji jugoslavie, zato je ni več

   njihovi
   dosežki so znani, povojni poboji, tito z MILJINON POBITIH LJUDI (najmanj 600.000,00 ljudmi) je samo na 10 mestu
   seznama največjih morilcev človeštva

   ŠAREC bere
   berilo, kakšen hinavec govori in misli SMRT FAŠIZMU misli pa SMRT
   SLOVENCEM, dobrodošli slovenčki buteljni

   poglej
   se v ogledalo butelj

  • Fosa Stefan

   ti pzde

   janša je in bo heroj, kje je danes dosmrtni
   predsednik tito, na seznanu morilcev človeštva zaseda 10 mesto , kje kučan, pa kardelj,…

   kdo je slovenijo pošenkal, tito, kardelj pahor, turk, kučan, to je tako jaz bom
   prodal tvoj avto, denar bom spravil jaz, ti boš pa ob avto, tako znajo delati
   tvoji PZDETI, kardelj je šenkal našo ISTRO, KUČAN…..

   odgovori, zakaj delavci ne morejo zaslužiti, toliko kot nemci, ker slovenčki ne
   marate GOSPODA JANŠO, samo, da ne bo janša,… bla bla 500 € imate še preveč za
   tvoj doprinos sloveniji. moja plača v nemciji je 3787 € + dodatki + avto+
   telefon, penzija pa bo najmanj 2700 €, ti boš pod pahorjem in šarcem in kahlom
   erjavcem ti toliko dobil v enem letu jaz pa v enem mesecu

   pa lepo bodi, pa tiho bodi, ker povedati tako ne znaš ničesar

 • večni srb

  To je presežek v zgodovini kompletnih oslarij, prosim razložite mi še enkrat kdo je izdal in okupiral Slovenske dežele med vojno, ker to bi pa res rad zelo dobro razumel. Da se ne bi ponovilo.

 • večni srb

  Glejte, za nas bi bilo danes bolje, če bi se zgodilo kot piše v članku.
  Ne bit taki patetični komunisti, razmišljajmo pozitivno, izmislimo si zaporedje nekih dogodkov, po možnosti takih, ki se jih nikoli ne bo dalo dokazati in prikažimo lastno preteklost bolj primerno današnjem zeitgeistu, da bomo zgledali vsaj tako dobri kot nekoč NDH.
  Kaj pa vem, lahko bi recimo rekli, da je bil srbski kraj komunist in je hotel vse podržaviti, preden bi nas srbi nacionalizirali, so nam prišli pomagat vsi sosedje, vojna proti srbskim komunistom pa je trajala 70 let, dokler ni general Krkovičev sin razkril to skrivnost, njegov slavni oče nas je pa osvobodil.

 • Amerikanc

  Ej, Kočevci, Kočevci,…45 let ste živeli in delali sredi rezervata, kjer se v večnem strahu pred Matijo Mačkom 40 let tudi pisniti niste upali in ste “veselo” delali podzemno velemesto za vodilne Yugoslovanske komuniste, pardon zločince. Verjetno ste se veselili, ko so izgnali iz prijetnih naselij sredi gozda Kočevske Nemce, vaše sosede in Vam podrli vse cerkvene objekte ter vas skoraj za pol stoletja zasužnjili.
  Nič Vas ni izučilo in ste najprej za župana izvolili komunisteka Vebra, sedaj pa še tega učenca Pierazzijeve zgodovine. Očitno Vas mora Kočevce, doleteti še kakšna večja neumnost, da boste spregledali.

  • Anton

   Janko Veber(original Weber) izhaja iz družine kočevarjev. kočevarji pa so bili nemšega rodu, katere so komunisti po 2 sv vojni pobijali, veliko njih nasilno izselili iz Kočevja, o tem pričajo mnoga sedaj žal zapuščena naselja na kočevskem. Podoben primer “zakrivanja” lastne identitete, vendar v obratni smeri, imamo v parlamentu pri poslancu SAB Marko Bandelli, izvorno Bandelj,

   sarkazem press

   • učko

    Veliko Kočevarjev so tud Nemci razselili med 2.sv !

 • Franjo Trojner

  V stari Titovi Jugoslaviji je toatalitarna komunistična oblast tako močno zlorabljala etiko in moralo, da je etika in morala na teh naših prostorih čisto zvodenela. Titov totalitarni komunističen režim je ves čas svojega obstoja grobo kršil vse človekove pravice in svoboščine vsem svojim državljanom, zato je danes v samostojni demokratični državi Sloveniji vsako oblastno poveličevanje, čaščenje totalitarnega komunističnega režima in njegovih vidnih predstavnikov NEUSTAVNO in s tem kaznivo! Sicer pa tudi resulucija sveta komisije EU izenačuje in obsoja vse tri totalitarizme, fašizem, komunizem in nacizem, kar vse pove kako zločinski je bil komunizem v naši državi in drugod po Evropi. Žalostno, necivilizacijsko, nemoralno in neetično je ravnanje politične levice v Sloveniji, ki z bivšim šefom komunistične partije Kučanom na čelu javno nasprotuje in v parlanentu blokira sprejem omenjene resolucije v našem parlamentu. Mimogrede to resolucijo je spisal demokrat in velik borec proti komunizmu sam g. Vaclav Havel!
  Sedaj je lahko vsakomur jasno zakaj je pri nas v Sloveniji demokracija in pravna država šibka, komunusti, danes vsi sami demokratični socialisti pa še vedno na oblasti kolo vodijo. Dejstvo je, da je bil prvi predsednik Slovenije šef komunistične partije Kučan, prvi predsednik Češke pa borec proti komunizmu, demokrat, pisatelj g. Vaclav Havel, razlika v ideologiji, miselnosti in med demokracijo in pravno državo v Sloveniji in na Češkem je očitna mar ne?

 • Korl

  Tako je prav slaviti je treba junaške partizane ne pa izdajske domobrance.

 • david23

  “Menim, da sta II. svetovna vojna in osamosvojitev oziroma boj za
  kasnejšo svobodno državo zadevi, ki sta medsebojno povezani. Enega brez
  drugega ne bi bilo,”
  To pa ne drži iz enega preprostega razloga, ker so se Slovenci v osamosvojitveni vojni leta 1991 borili proti naslednikom partizanov!

 • if

  Nacisti in komunisti so vzajemno začeli 2. svetovno vojno, v tem stanju je nacistični član naveze napadel Slovneijo znotraj KJU, komunisti so potem z revolucijo uničili demokracijo, prejšnjo državo.

  Komunustičnega generala Jožeta Ožbolta, izdajalca slovenske demokracije in agresorja na samostojno Slovenijo, je slovenska osamosovjitev izločila iz vojaškega in civilnega odločanja.

  Župan Kočevja Vladimir Prebilič, posiljevalec slovenske demokracije in resnice!

  • učko

   Za to pa je lahko župan, drugače bi ga komunjari že zdavnaj sfukal !

 • ZatonMesecnikov

  Tale imena sploh osnovnih šol, je treba temeljito prevetriti. Pa imena inštitucij, kot Univerza v Ljubljani. Mnoga nosijo imela zločincev.

  • Štajerc

   Verjetno te v prvi vrsti moti naziv – Osnovna šola Bojana ILICHA v Mariboru.

   • ZatonMesecnikov

    Na tvojega Iliča ne da na googlu noben zadetek jovice. Prav tako ne v digitalni knjižnici. Ta človek praktično ne obstaja.

    • Štajerc

     Nisem presenečen. Tepčkom tvoje sorte je pač potrebno enostavne zadeve poveznit na krožnik…

     https://sl.wikipedia.org/wiki/Bojan_Ilich

     • ZatonMesecnikov

      Si tole hitro vrgel na Wikipedijo Jovice? Lej škoda mladih življenj. če nimaš nobene možnosti za boj.

      Kot imajo Angleži pregovor, Live to fight another day….

 • Franc Bizjak

  Komunisti kot komunisti. Zločini, laž, provokacija jim je edino poslanstvo.

  • učko

   Kurc, če se pa vi ne znate pravilno odzvati, budale !

 • Silos

  Tale vsaj škode ne bo delal !!!

  • Andrej

   Bo, bo. Vsak, ki ni na pravem mestu dela škodo. Ta tip bi na vsak način modal biti v parku z imenom: TO SE NAM NE SME NIKOLI VEČ ZGODITI.

 • antimur

  Za takšno nasilje nad resnico in domljubnostjo smo v veliki meri odgovorni tudi sami. Vseskozi poizkušamo z demokracijo zaustaviti ta kučanističen in velikosrbski teror. Toda to je izgubljena bitka, kajti ta golazen ne spoštuje ne demokracije, ne Ustave RS, ne zakonov, so kot razpuščene zveri, katere lahko zaustavimo samo na en način in v kolikor želimo kot narod Slovencev preživeti, se moramo čimprej lotiti reševanja zadev in to z ukrepi, ki bodo učinkoviti. V kolikor se ne bo na pomladni strani našel vodja, ki bo to organiziral, se bomo pač za svobodo borili posamično, kajti čakati nimamo več kaj, v teh sedemidvajsetih letih smo se dovolj načakali, da bi lahko končno uresničili sanje naših prednikov. Dovolj je tega kučanističnega divjanja in objestmosti ter prirejanja zgodovine, predvsem pa norčevanja in terorja nad poštenimi in domoljubnimi Slovenci.

 • althar

  Fajn. Na nasledni stebriček pa tisto glavo iz Strnišča.

  • Antonius

   Vsem tistim, ki ne vedo. Po morilskem Kidriču se danes imenuje preimenovano Strnišče pri Ptuju.
   Fino bi bilo, če bi ljubljanskega Kidriča skrajšali za glavo in jo podarili trapastim Kočevarjem. Trapastim?! Ker še vedno živijo v preteklosti in volijo župane, ki prisegajo na morilsko izročilo eNOBe.

 • pajot

  Tale boljševiška mantra,da nas ne bi bilo več ali pa,da bi govorili nemško,če se 1941 leta ne bi (kao) uprli ne pije vode. Slovenski boljševiki so k zmagi nad nacizmom in fašizmom prispevali en velik qurec. V glavnem so bežali pred Nemci,z Italijani so bili zelo domači,skoraj na “ti”,pobijali pa so predvsem Slovence. Izginili bi kot narod samo v primeru,če ne bi bilo yenkijev,Angležev in Rusov. Preprosto kot pasulj.

  • Zgornji

   Hmmm , .. ja, bi se kar strinjal v zaključku … žaaal. :-/

 • pajot

  Jože Ožbolt – Stanko,naj ti bo lahek, pekoč ogenj pri hudiču.

 • učko

  Niso bli vsi partizani slabi. Nasprotno, velika večina partizanov in partizanskih enot je bila za narod in narodovo svobodo. Problematične so bile tiste partizanske enote, ki so jih uzurpirali komunisti. Komunisti so na teh tleh pripravljali teren za okupacijo Sovjetske zveze, torej so bili za okupatorja in ne proti okupatorju. No sej, Hitler in Stalin sta si bila ideološko blizu, celo nekaj časa sta vojaško kolaborirala, dokler se nista skregala. Poljsko sta recimo združno napadla in okupirala. Po koncu 2.sv. je velik del Poljske Rusija poklonila sedanji Belorusiji. Mal se izobražite na tem področju !

  • Andrej

   Za začetek ti priporočam: Janez Jezeršek – Sokol: Arhipelag Goli. Boš prebral osebno pričevanje tistega, ki je tudi tako mislil.

  • bubamara

   Glede preteklosti je vedno pošteno oceniti realnost tedanjega časa. Brez poznavanja tedanjega časa je vsako mnenje lahko enako natolcevanju. Pošteno je ločiti partizansko gibanje na več obdobij; vsaj na dve obdobji: 41-43 in 44-45. Če ločimo tedanji čas na ti dve obdobji in razumemo takratni čas, potem lažje razumemo zakaj je v času vojne bna Slovenskem potekalo bratomorno klanje.

 • Zgornji

  Zmeda, Duhovna Zmeda dela take vladotove spake iz nekoč ljudi …

 • Štajerc

  Jože Ožbolt si pomnika gotovo ne zasluži, saj je bil, tako kakor njegov brat Drago, pravi jugoslovaner. Drugo pa so laži, ki jih tukaj pišejo nekateri v maniri izkrivljanja zgodovinskih dejstev. Kočevarji so se izselili sami, na poziv nacistične propagande. Nacisti so tisti čas, da bi pripravili teren za selitev Kočevarjev v Reich, izselili 50.000 Slovencev. Nekateri od teh nesrečnikov so se znašli tudi v Jasenovcu in tam so jih umorili. Številka se suče med 300 in 400. Niso se vsi Kočevarji takrat izselili. Nekateri so se celo pridružili partizanom. Mislim, da še danes živi eden od njih, ki mu je Dralka priimek, ime pa Heinrich.

  • bubamara

   Nacisti so izselili pretežno Dolenjsko in spodnjo Štajersko in tam naselili Kočevarje. Slovence so izselili v taborišča, kjer so bivali, na delo so pa hodili v podjetja, kjer je primanjkovalo delavcev, ker so bili moški v vojski. Ta taborišča so bila večinoma večstanovanjske stavbe v samih mestih. Otroci so hodili v nemške šole in vrtce. Naj se sliši še tako čudno, ampak veliko kmetov je imelo pomisleke glede vrnitve nazaj v domovino po 4-ih letih bivanja v mestu.

   • Štajerc

    Dalenska ti je stara mama… Poglej, kje teče meja. Do kapitulacije Italije, leta 1943, Nemcev na Dalenskem ni bilo…

    • bubamara

     Posavje in del Dolenjske (Škocjan). Bo boljše ?

 • črnaovca

  Tudi Krkovič postaja rahlo obseden s proti Jugoslovanstvom kateremu je zvesto služil dokler se mu ni posvetilo in še to v dokaj poznih letih.

  • Vera

   Vsem zavednim Slovencem se je ” posvetilo “, ko so morali daleč od doma od svojih dragih služiti 2 , mornarji pa celo 3 leta obveznega vojaškega roka . Prvi 6 mesecev služenja niso bili upravičeni do dopusta , niti na pogreb staršev ali koga v družini jih niso spustili pravočasno . Tista vojska in NOB nimata z osamosvojitvijo Slovenije prav nič skupnega , ker smo se Slovenci osamosvojili na pobudo naših ljudi , ki niso bili v takratni jugo-vladi !

   ” Blagor tistim , ki so spregledali ” , tudi g.Krkovič in drugi !

   • črnaovca

    Verica si pač ženska in verjameš kar so se ti fantje nalagali. Ne na pogreb staršev, na pogreb strica sem lahko šel in so mi dali dovolj prosto po samo dveh mesecih služenja. Daj daj malo se umiri in Krkovič je bil kolikor je meni znano občinski referent za obrambo in ti so veselo pošiljali Slovenske fante služit v Jugo vojsko

 • bubamara

  Še eno mesto, kjer velja samo ena zgodovina. Leto 91 so veselo izpustili.

 • Marjan Šarac

  Saj še imajo vaške straže, pa ga odstranijo.

 • Olga2345

  Komunističnega zločinca politi z rdečo barvo, da bo “sijal” v krvi nedolžnih ljudi! Tistega, ki je postavil spomenik, pa ovaditi zaradi poveličevanja zločinskega komunisticnega totalitarizma in njegovih zločincev!

  • župnik cefizelj

   zaduši se v svojih lažeh ti kolaborantska katolibanska cipa. bo prišel trenutek resnice tudi zate, ko boš na kolenih prosila vbogajme kot tvoji krvi željni ideološki predniki, ki so prisegli nacizmu in fašizmu.

   • xtc

    Jep!
    Za vas prihaja trenutek resnice vse bolj neizbežen,res se ga nebi veselil na vašem mestu-padec Posvojenčka je le začetek.

 • xtc

  Če se sprašujete zakaj SLO propada in ne cveti je tole najlepši dokaz,tole so komunisti počeli že v Yugi in kje je sedaj ta Yuga?
  In nikoli VEČ JE NE BO-hvala bogu,tudi tile komunisti s temi maliki bodo dočakali svoj klavrn konec,zelo kmalu,s Šarcem se je popt dokončno nagnila v klanec navzdol.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!