V društvu MORiS na predsednika države naslovili pismo, v katerem obsojajo potvarjanje zgodovine in brisanje meje med jugoslovanskim agresorjem in Teritorialno obrambo RS

Tank JLA, ki so ga zajeli slovenski teritorialci (foto: Peter Lemut).

Društvo MORiS Kočevska Reka je predsedniku države poslalo pismo, v katerem opozarjajo na potvarjanje zgodovine s strani jugonostalgikov, ki namerno brišejo mejo med jugoslovanskim agresorjem in Teritorialno obrambo RS. Namreč, vse bolj se skuša oblikovati podoba, da je TO RS naslednica Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije, ki jo je v 60-ih letih v Slovenijo nastavila komunistična oblast. Iz tega razloga so v društvu pozvali predsednika države Boruta Pahorja, naj razjasni zadevo, saj so se pojavile govorice, da želijo 10. oktobra 2018, ob podpori in s prisotnostjo protokola SV, praznovati 50-letnico Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije (TO SRS).

Društvo MORiS Kočevska reka je na strokovnem posvetu v petek, 28. septembra 2018, soglasno ugotovilo, da si “izvorno protiosamosvojitveni centri moči v naši državi čedalje bolj organizirano in brezobzirno prizadevajo za degradacijo ključnih osamosvojitvenih dosežkov in vodilnih osebnosti osamosvojitve”.

Novo poglavje v potvarjanju osamosvojitvene vojaške zgodovine Slovenije predstavlja poskus vzpostavljanja neobstoječe kontinuitete med Teritorialno obrambo RS, kot se je imenovala zmagovita slovenska oborožena sila leta 1991, in organizacijo TO SRS, ki jo je jugoslovanska armada “leta 1968 sama vzpostavila kot sebi podrejen podporni vojaški ustroj za zaščito stare države in komunističnega režima”.

Ena je bila demokratična, druga totalitarna
“Zgodovinsko dejstvo je, da je bila Teritorialna obramba Republike Slovenije slovenska oborožena sila, ki je na novo zrasla na pogorišču samorazorožene in s tem sramotno kapitulirane stare Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije. Poveljniški kader TO SRS je bil v celoti podrejen ciljem in interesom socialistične Jugoslavije. Poveljniški kader TO RS pa je zavzeto deloval v interesu nastajanja samostojne in demokratične Slovenije,” so zapisali v društvu.

TO RS je bila tista, ki je v vojni za slovensko neodvisnost skupaj s slovensko policijo in slovenskim narodom premagala Jugoslovansko ljudsko armado. To je bil definitivni poraz za komunistično TO SRS, ki je skupaj z JLA propadla. Vsakršno nadaljnje povezovanje dveh organizacij je očitno in zlonamerno izkrivljanje zgodovinskih dejstev. Zatorej mora biti vsakršen poskus vzpostavljanja kontinuitete med dvema sovražnima stranema in pripisovanja poraženi strani zasluge zmagovalcev javno obsojen.

Rudolf Maister

“Znak TO RS, slovenska trobojnica, ki je danes uradni simbol Slovenke vojske, in rdeča zvezda, ki je bila simbol komunistične TO SRS in JLA, sta izvorno nasprotje, kot ogenj in voda.” Ob tem so v društvu povlekli primerjavo z generalom Rudolfom Maistrom, ki je svojo vojsko za obrambo severne meje oblikoval iz slovenskih vojakov, ki so se pred tem borili za Avstro-Ogrsko. “Seveda Maistru in soborcem nikoli ni prišlo na misel, da bi se kakorkoli utemeljevali na zgodovini prejšnje države, proti kateri so se na koncu borili. Tako tudi nam, ki smo se zavestno borili na strani samostojne in demokratične Slovenije, niti slučajno ne pade na pamet, da bi se utemeljevali s propadlo Jugoslavijo.”

S proslavami želijo oprati ime organizacije, ki je bila protislovenska
Zato so v društvu pozvali predsednika države Boruta Pahorja, naj razjasni zadevo, saj so se pojavile govorice, “da želijo 10. oktobra 2018, ob podpori in s prisotnostjo protokola SV, kar nosi še zlasti nesprejemljivo sporočilo, praznovati 50-letnico Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije (TO SRS)”. Pahorja so tudi vprašali, če se tudi sam strinja s takim izkrivljanjem zgodovinskih dejstev, kjer se sedanjo Slovensko vojsko, ki je naslednica TO RS, skuša “na prireditvi 10. oktobra to zgodovinsko zlagano tezo celo legitimirati”?

“Ravno tako ne moremo verjeti, da želijo tisti, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, s svojim jugonostalgičnim, nečastnim slavjem, še dodatno onečastiti 10. oktober, dan, ki zaradi izgubljenega plebiscita na Koroškem predstavlja veliko rano na narodovem telesu. Bo torej 10. oktober 2018 še dodatno dan sramotnega ponižanja slovenskih osamosvojitvenih mejnikov?!”

Ivan Šokić

 • Andrej

  Kateri ljubitelj Slovenije je že razorožil teritorialno obrambo in kateri jo je zopet oborožil?

  • macon

   Vsi vemo, da jo je Janša razorožil in se potem strahopetno skrival v kleti CD, medtem, ko je kučan junaško dosegel, da nas JLA ni stolkla v prah, medtem ko se je basal s kremšnitami v Zvezdi.

   sarkazem off.

   • Vera

    Kje se je skrivala vsa tedanja ZKS smetana ?

    • Franc Šink

     Pod smetano.

 • Zgornji

  Ja, poplava duhovne zmede poplavlja in uničuje vse pred seboj … !!! ! !!! Žaaal.

 • antimur

  Namesto proslave, je potrebno Kučana in njegovo drhal javno obsoditi za izdajo domovine Slovenije. Pa ne s kučanističnim sodstvom, ampak najbolj učinkovito in pravično to opravi ljudstvo.

  • pajot

   nedvomno.

  • Andrej

   Stampedo ulice je sicer na kratek rok učinkovit, na dolgega pa ne. Bolje je: na volitvah pamet uporabljati.

   • antimur

    Volitve pridejo v poštev samo v primeru, da predtem zrediramo kučanistične lažnive medije, katerih domet je samo antijašizem, dejansko so samo ogabni kučanistični presistuti in presistutke.

   • Borut Stari

    Slovenska volilna pamet je šla, zdavnaj, po gobe.

  • večni srb

   Če nas je Kučan, izdal, od kod nam potem tiste stare puške, ki smo jih nosili s seboj že na orožnih vajah? ne razumem komu so predali orožje, morda ljudski milici, ki je bila oborožena do zob in pod komando Slovenske vlade, za razliko od Jugoslovanske TO.
   Saj so med nas tudi razdelili nekaj avtomatov,eden je prčkal po sprožilcu pred mestno pošto in se mu je sprožil prav v času, ko so šli mimo šolarčki v šolo, rafal mu je skoraj odstrelil nogo. Drugi je ponoči nastavil cestno zasedo, s šarcem je ustavljal nemške turiste in zahteval aušvajz. Ne vem, no, meni se je zdelo dovolj orožja, itak v takih vojnah polovica vojske pogine od ognja svojih lastnih vojakov, v tistem kaosu se dogaja vse mogoče, koleteralna škoda pač.
   Nismo rabili orožja, to je bistveno, ker ni bilo pravega sovraštva, ni bilo pravih razlogov, nekdo je pač hotel kri, da bi si osamosvojitev bolj zapomnili in jo tudi cenili.

   • totex39

    Stare puške so vam dali, da ne bi mogli streljati na Kučanove prijatelje, katerega ni bila opcija, da bi se Slovenija osamosvojila.

    • večni srb

     Stare so bile itak vse, navajeni smo bili tistega rogovila, menda je neslo na 700 metrov, kar je enkrat več od bednih kalašnjikov, niso se zatikale, sploh pa s eni mogla brez veze sprožiti, ker si imel kar nekaj dela s tistimi kurčevimi petimi, če si bil malo iznajdljiv šestimi naboji v cevi. So bili pa tisti metki dvakrat večji od normalnih, tudi to je res, prebije tudi betonsko steno kot za hec.

  • VERRZIFIKATOR

   To zna biti zanje res usodno,
   če pravico ljudstvo v roke vzame,
   in pravično, kakor praviš, sname
   kakšen del drhali – zunajsodno.

  • Nocoment20.04

   Revolucija se nikdar ni vecini ljudstva prnesla blagostanja oz popolne pravne ureditve.

 • joza joza13

  Pa kaj še ???
  JLA & KP sta nas ja osvobodila svobode !

 • marker

  Komunisti in danes njihovi nasledniki so si vedno prilaščali tuje zasluge in se z njimi kitili.

  • Slovenec

   Res je.

 • večni srb

  Oprosti, ampak to je enostavno laž, seveda smo vsi začeli v TO SRS, in sicer so nas usposabljali že v osnovni šoli, kjer so izbirali najvišje, najmočnejše in prav tako zarukane za specialne poklice. Potem smo služili OBVEZNI vojaški rok, razen debilov in ubogih revežev, ki so jih raje poslali domov kot, da si tam kaj naredijo, ostali smo pač potrpeli tisto leto, nič drugačni nismo bili kot Janša in vsi ostali socialistični reveži. Po vojski, so nas klicali na oborožene vaje, kjer mso postali pravi pripadniki TO, ki so se vsake toliko zbrali in par dni popivali jabček, šnops ter šmarnico po partizanskih potkah, še na kraj pameti nam ni padlo, da bi koga napadli, še najmanj sami sebe oziroma ljudi, ki so nam ob potkah zastonj tankali čutare.
  Potem so nam nekega dne vročili poziv za v vojno, rekli so nam, da moramo braniti svoja mesta in kraje, ker gremo pač na svoje, torej ne gremo nikamor ampak moramo braniti kar imamo. Miličniki so se pa vozili okoli mestnih straž in pazili, da se ni komu zaradi alkohola kaj zgodilo, sicer smo se osamosvojili brez problemov, ker jih tudi nasprotna stran ni delala.

  Druga stvar je kaj se je dogovarjal naš paradržavni vrh, kako so bile organizirane posamezne službe in kdaj točno, na kakšen način je slovenska vlada vzela kontrolo nad TO predsedstvu SFRJ. Dejstvo je, da je cela Slovenija spadala pod zagrebško garnizijo JNA, Tito nam ni zaupal, verjetno je mislil, da bodo pritisnili iz severa in nas itak pomendrali, nima smisla žrtvovat komande za nekaj, kar se itak ne da braniti. Lahko se pa tudi motim, niso nam zaupali, saj zato smo se pa lahko prvi osamosvojili. Kdo je bil pa zaposlen po vojaških službah, če ne taki kot Janša, saj je obrambosolovec, ne vem zakaj ne bi tam delal. ne mi pa govorit, da so nas napadli srbi, če ni res, točno se ve kdo je poveljeval in kakšna je bila veriga poveljevanj in odgovornosti, tudi za našo stran, sploh pa za JNA.

  • marker

   Pred začetkom te balkanske morije je srbski akademik Čosić izdal neka skupna jedra, po katerih naj bi bil v Jugoslaviji glavni jezik komunikacije srbščina. Nismo pozabili provokativnih mitingov, ki so jih po Jugoslaviji organizirali Srbi. K sreči jim pri nas ni uspelo.Tudi tega nismo pozabili, da so mednarodni krediti večinoma pristali samo v Srbiji. Nismo pozabili niti tega, da je Srbija samo zase natiskala precej milijard dinarjev. V JLA je bilo čez 95% oficirskega kadra srbske in črnogorske narodnosti. Ostale narodnosti so so imele skupaj 5%. Zato nas je napadla JLA pod poveljstvom srbskih oficirjev in ne jugoslovanska JLA. Ne bi še o tem kaj so delali srbski vojaki po Bosni.

   • večni srb

    Skoraj nič od tega kar navajaš ni res.

    Hladne vojne je bilo konec, po celem svetu so se začeli novi časi, Jugoslavija je razpadala, tudi srbski šalabajzerji so pisali svoje Nove revije, isto kot vse ostale republike, ki so si morale omisliti svojo nacionalno identiteto in prihodnost.
    kakšne mitinge točno naj bi pri nas organizirali srbi, takrat so koncerte pri nas polnili Agropop, Pankrti, lačni Franc in Prljavo kazalište. Vse je bilo posneto in si lahko ogledaš na youtube, ko boš našel kaj konkretnega, se lahko meniva o mitingih naprej.
    Največ jugoslovanskih kreditov je končalo v Sloveniji in na Hrvaškem pri nas zaradi trgovanja z zahodom, pri hrvatih pa zaradi morskega turizma. Ja vidiš, da smo edini v Jugoslaviji dobili celo nuklearko, ki je bila daleč najdražji projekt.
    Naši politični direktorji in udbaši so se zmenili z Nemčijo in Vatikanom, ves denar, ki ga je Beograd pošiljal v Slovenijo za razvoj in posodabljanje gospodarstva, je končal pri nemški navezi, kjer je bil deponiran v obliki aluminija ter drugih dragih industrijskih materialov, te pa so naši fašisti potem prodali na prostem trgu in z denarjem financirali trgovino z orožjem.
    Jna je bila vojska vseh jugoslovanskih republik, profesionalni kadri so se delili po republiškem ključu, glede na število prebivalcev, zato nikar ne laži, da je bilo srbov več kot drugih, ker to ni res.

    Vse kar sem ti povedal je zagotovo res in se lahko vsakdo vedno prepriča. Ti imaš popolnoma oprane možgane, to ni dobro, spravi se k sebi človek in poskusi doumeti, da ti lažejo in so nekateri tak gnoj, da ti verjamem kako si še predstavljati ne znaš, da je človek res lahko tako pokvarjen in hinavski, ampak tako je.

 • večni srb

  Sem veteran TO, potem ko sem odložil tisto staro puško, me niso več klicali na nobene orožne vaje, na tisti zaključni veselici nisem bil, sem imel druge nujen opravke, nisem dobil niti pivo in kranjsko klobaso, mesto pa sem pomagal varovati kar 5 tednov, medtem ko smo spali v starih, zaprašenih industrijskih halah in šotorih (par kilometrov od doma).

  Ko sem najbolj rabil vaško veteransko organizacijo, so mi obrnili hrbet, vse porabijo zase, mogoče komu pomagajo, večini nas zagotovo popolnoma nič.
  Borci so pa heroji, nekateri res, partizane visoko spoštujem in nikomur nič ne očitam. Pričakujem pa, da se boo obnašali svojemu statusu primerno, in sicer še po smrti, privilegije uživajo zato, ker si jih zaslužijo, sicer so navaden drek, isto kot vsi ostali. problem so njihovi potomci in pridruženi člani, ki z NOB nimajo nobene veze, razen da so imeli celo otroštvo polno rit. Po kakšni logiki so lažni oziroma morlani partizani več vredni od nas veteranov, kako lahko narod dovoli, da delajo z nami slabše kot s psom, tiste kruhoborce se pa posluša in malikuje kot neke mafijske botre, tega mi nikakor ne gre v glavo. Zgleda, da smo se z osamosvojitvijo zamerili napačnim.

 • Caetano

  Janez in Tone mi smo z vama!

  • Slovenc

   Ja janezek in tonceke. Par ducat ovac je z vami…

   • Caetano

    Rece se Toncek po slovensko ce se ze igrackas. Sicer je pa Tone pokazal iz kakega testa je, ko je po razorozitvi TO ustanovil novo slov. vojsko. Skupaj z Janso sta pripravila potrebno za poraz agresorske Jla. Ceprav so udbovci z Jla kolaborirali tako pri razorozitvi Slovenije leta 1990 kot tudi med samo vojno 1991 s svojimi zarotniskimi racunicami.

   • lili pili

    In creda iz ihana….

 • Olga2345

  Laž je nesmrtna duša komunizma! Pahor pa je lutka Murgl! Pod njim, kot predsednikom vlade, je začelo propadanje slovenske vojske in pod njim, kot predsednikom države, se to propadanje zaključuje, saj je vojska praktično na dnu! Levicarski skrajneži bi ji najraje vzeli se ta minimslna sredstva in jih namenili za svoje izrojene pajdaše!

  • večni srb

   Ne pozabi tisto, kar ni naredil, pa bi kot predsednik vlade in države moral, to mu osebno najbolj zamerim.
   Nikomur ni pomagal, razen svojim pizdunom.

 • Slovenec

  Pravilno. Vedno bolj izginja slovenska identiteta in preden se bomo zavedali
  bomo izgubili domovino.

 • Vera

  Vsi tisti , ki smo bili od leta 1988 polnoletni in tudi starejši imamo še danes v spominu kako je vse potekalo pred napadom agresorske JLA armade na Slovenijo leta 1991.
  Kučan je dal našo TO razorožiti ( vsi poveljniki TO niso dali orožja ) , zato so si naši osamosvojitelji morali orožje pridobiti od sosednje prijateljske Avstrije , uporabli so pa tudi tisto skrito . Poveljstvo naših osamosvojiteljev je s pametno taktiko , preprečlo marsikatero smrt, saj so se znali pogajati . Spominjam se , kako so se nič krivi mladi fantje predajali našim , ki pa so jim nudili vso pomoč v oblačilih, hrani in še z nekaj denarja , da so lahko odšli domov k svojim v svoje tedanje republike . Kučan nima zdaj nobene pravice , da omalovažuje našo osamosvojitev, saj je bil proti, ker osamosvojitev Slovenije ” ni bila nikdar njegova intimna opcija ” ! Te besede je ponovil še celo leta 2015. Da ga ni sram . Tudi predsednik Pahor bi moral imeti toliko državniške modrosti, da se te proslave ne bi udeležil , kaj šele , da bi na njej imel govor . Lani pred predsedniškimi volitvami nam je marsikaj obljubljal, zato zdaj od njega zahtevamo, da se distancira od ” potvarjanja resnice ” izpred 27 let . Slovenci smo se 23.12.1990 množično odzvali in glasovali za samostojno državo, leta 1991 smo si jo pa tudi izbojevali , zato nima nihče pravice , da si prisvaja tisto, kar so za nas vse naredili teritorialci, policija in golorok narod ! ( Prva žrtev g.Šimcik v Miklavžu pri Mariboru ) , več pa žal pozneje , tudi tujce je zgazla okupatorska jugo-vojska . Uničevali so vse pred sabo , toda naših hrabrih teritorialcev in naroda niso mogli premagati .

  • večni srb

   Ampak nikjer se niso upirali in stražili mesta brez orožja, od kod ti ideja, da smo veterani taki idioti, kje točno si pri nas to videlo?

  • Franjo Trojner

   Ja prav imaš!
   Pripadniki TO, MORS in policije so, smo izgonili poraženo in ponižano agresorsko JLA iz našega SLOVENSKEGA OZEMLJA!
   Takrat v letu 1991 in še par let kasneje nihče od potuhnjenih nelustriranih zadrtih komunistov bivše totalitarne komunistične oblasti in njihove režimske tajne policije, ki so v času totalitarne oblasti počeli raznorazne svinjarije svojemu in tujim narodom ni upal dvigniti glave in pljuvati po osamosvajanju in samih osamosvojiteljih, po vojnih veteranih vojne za Slovenijo 1991, kot se to počne danes, ko ima oblast trdno v rokah tranzicijska levica.
   Glede na stanje v državi, kjer pridobivajo na moči vsi tisti nelojalni državljani, ki jim srce nikoli ni bilo za prvo samostojno demokratično državo vsega SLOVENSKEGA roda je vnovičen komflikt znotraj naše družbe, političnih sil neizbežen, mar ne? Upam, da tokrat zares zmagamo domoljubi, demokrati in končno naredimo to našo edino DOMOVINO pravno in demokratično!
   Brez množične aktivacije nas domoljubnih državljanov pravne države, demokracije, napredka, reform, izboljšav, kulturne, tehnološko napredne družbe, države ne more biti, torej kaj še čakamo?

   • Vera

    Žal se je začelo po Drnovškovi smrti , ko so iz juge začeli prihajati vsi,ki so bili agresorji na našo državo . Krivi so pa vsi predsedniki države in vseh vlad do danes razen Janše !

   • večni srb

    Spet ni res, nikogar nismo nagnali, to so srali edino po televiziji, vojska je večinoma ostala v kasarnah, mi smo se skrivali po hostah in stražili mesta, politiki so se dogovorili in JNA so se lahko mirno, prostovoljno pripravili na odhod, nihče jih ni naganjal, še orožje so lahko vzeli s seboj, kar ni naredila nobena druga jugoslovanska republika.

 • večni srb

  Če rečem, katera država ne spada v to skupino in naštejem Nemčijo, ki je praktično naš edini izvozni partner, Italijo oziroma verska država Vatikan, ki je pri nas tako rekoč doma, na podlagi zakonov iz časov fevdalizma, Hrvaška, za katero se v šoli nismo učili, da je bila na strani okupatorjev in kamor potem zmečemo ves tisti nemški denar, Avstrija, od koder je bil stric Hitler doma, sicer je spadala pod Nemčijo, pa kakšna madžarska, ki je nameravala iztrebiti celotno nekrščansko slovanstvo, in naposled Slovenija, katera je drugačna in zakaj?

  Ne le dejstva o NOB, nekdo nam skuša celo realnost prikazati zrcalno popačeno in to je problem, ki se ga ne moremo rešiti. Ker ne obstaja. Ideologijo je najtežje zatreti.
  Slovenija med NOB ni obstajala, prav zaradi zgoraj naštetih kanibalov, oziroma njihovih prednikov, mi smo na tem prostoru zgodovinska anomalija, zato se ne moremo primerjati z njimi. Slovenija ni bila fašistična dežela, ker ni več obstajala, so pa zato tu nastali partizani, ki so jim delali velike probleme in to si je zgodovina zapomnila kot splošno dobro. To je vendar velik dar, čeprav so nas popolnoma pohodili in raztrgali, smo vseeno zmagali in preživeli, a ni to noro? Zdaj bi pa naenkrat radi vse skupaj dali v nič in iz nas naredili to kar so pravzaprav prišli k nam iskat, vse kar verjame v gola dejstva zatrli in nas prikazali svetu kot zgolj še eno fašistično džamaherijo. Ker to nas pa povezuje. Danes ni problema, če si bil nekoč na strani nacistov, saj jih ni več, sosedje imajo denar, naravne vire, povezuje jih zgledno katolištvo, oni so zahod, mi se pa iz njih norca delamo in jih provociramo, če bi radi poskusili še enkrat ali nekaj takega. Pa saj bi bil ovse v redu, če ne bi skrivali, da so nas prišli pomalicat, slovensko zemljo pa priipojit svojim džamaherijam, Ker so lahko. Ni slovencev, ni problemov.

  še danes se JNA prikazuje kot nekaj tujega, nekrščanskega,da ne rečem brezbožnega in abominantnega, kar niti slučajno ni res. Prav vojska je bila garant, da smo slovenci tičali skupaj in gojili vsaj minimalno spoštovanje do bližnjih in skupnosti. Takrat si se lahko komu pritožil, po drugi strani si moral biti tiho in ubogat, če si naredil kaj narobe, ampak ne zaradi kazni kot take, saj so običajno tudi razložili kako je prav. Zakaj bi kdo razmišljal narobe in škodoval drugim če ni treba? Danes je kazen postala edino sredstvo komunikacije, za Evropo smo premajhni, pri nas ni nobenega problema kontrolirati slehernega posameznika v izoliranih vaških skupnostih, laž je postala režimska in samoumevna. Kdo ji bo pa zaustavil, mi in katera vojska?
  Nekaj je šlo narobe v samem konceptu odgovornosti, ni se začelo z željo po samostojnosti ampak je nekdo napihoval malenkosti do skrajnosti in nobena republika ni hotela več tega prenašati. Šele potem so si buče prišle gor, da se je najlažje skregati in ločiti, razdeliti federacijo na sedem popolnoma enakih delov, kjer živijo popolnoma isti ljudje, pa nekako tudi ni imelo smisla. zato ta patetični revizionizem in šovinizem, zato korupcija, zato sistemski konstrukti in državni terorizem, ker so vsi ti narodi neka umetna tvorba, kot so si jo pač zamislili iz rekonstrukcij preteklosti, ko drugo kot nasilje, kanibalizem in nekrofilijo skoraj še niso poznali. Ampak rad bi povedal nekaj drugega, bom nadaljeval spodaj.

  • večni srb

   Kaj je pravzaprav narobe s srbi?
   Znanstvena teorija pravi, da so se neka srbska plemena naselila v te konce sveta, tam nekje v 6.stoletju. Rim je propadal, ljudi je bilo malo, vladala je anarhija, tiste divjake so slovanska plemena hitro asimilirala v svoje precej dobro organizirane skupnosti. Vendar ne tako dobro, kot so bili organizirani rimljani, iz katerih so nastala prva močna evropska kraljestva, ki jih je povezovala tradicija in ideologija. Iz tistih slovanov, so skozi tisočletja nastale današnje balkanske državice, ki so šle skozi različna obdobja in transformacije, tudi mi smo samo še ena od teh tvorb.
   Šele tukaj se lahko začnemo resno pogovarjati o aktualni preteklosti, ko pridemo do zadnje velike vojne človeštva in samega roba človeške izrojenosti, ki jo je povzročil nacional socializem, z zverinskim obrazom industrijskega morilca. Sodobne znanosti in tehnologije so nacistom omogočile popis prebivalstva, s katerim so hoteli povzročiti genocid neslutenih razsežnosti, temelječ na popolnoma izmišljeni evgenični ideji, brez vsakega temelja v znanosti. Treba se je zavedati, da do sem gre, ko so se neslovenski slovenci enkrat ločili od slovanskih slovencev, je bilo samo še vprašanje kdo bo preživel in kdo izumrl. Kratko so potegnili sosedje, čeprav ne vsi, vsi razen hrvaški slovanov, romov in albanacev. zato sm odanes vsi potomci vvsaj enega izmed slovanskih, da ne rečem hrvaških ali srbskih, najraje obojih prednikov, s tem je hipoteze bolj slovenca od ostalih tukaj rojenih slovencev dokončno konec, saj smo vsi kontaminirani že z rojstvom. Brez ene same izjeme, komunistični Jihad je bil temeljit in dokončen, pa nas je več kot dva milijona. Slovenci niso torej le tisti med nami, ki se niso rodili slovenskim staršem in v Sloveniji, ampak to danes ne pomeni popolnoma nič, nima nobene veze z ničemer, so what, geni niso več noben pravni kriterij.

   Zakaj torej sovraštvo proti srbom in ljubezen do hrvatov? Ali mora biti slovenca sram, če ima raje srbe kot hrvate, je to mar zločin? najhujši so verjetno tisti med nami, ki jim je pravzaprav vseeno za narode, ampak zakaj so hrvati dobri, srbi pa slabi, če mi lahko kdo to razloži prosim.
   Lahko poskusimo še kaj novega, vsi, ki imamo srbske prednike, bodimo lepo tiho in odstopimo iz vseh pomembnih položajev, isto kot so nekoč nacisti silili jude, mi pa lahko naredimo to kar sami, nehajmo se mešat v politiko in humanistiko, religija nas itak ne briga, enostavno naj vsakdo rešuje svojo rit in pusti nesrbskim slovencem naj delajo kar hočejo.
   A bi bilo to v redu, bo potem mir in se bo dalo normalno preživeti preostanek itak bednega življenja, se da kaj zmeniti?

   • šrauf

    Pa kaj bi ti rad povedal….,da sta bila Adam in Eva srba?

    • Nocoment20.04

     Sindrom izbranega ljudstva nad vsem clovestvom si narcisoidno prisvajajo Izraelci. Srbi bi bli plagiatorji, ce bi trobl enako teorijo.

   • čopkovseved

    Kaj tebi še vedno ni jasno, da smo Slovenci narod, kateremu nisi nikoli in nikoli ne boš pripadal! Konec tvoje pravljice!

 • Franjo Trojner

  Leva oblast v Sloveniji na vsakem koraku
  nazorno kaže, da ne mara osamosvojitve in osamosvojiteljev in glede na delovanje njihovih levih vlad lastne SLOVENSKE države in avtohtonih prebivalcev tudi ne.
  Veterani vojne za Slovenijo 1991, pomladniki in vsi ostali domoljubi, kako je mogoče, da se naša samostojna, demokratična država vsega SLOVENSKEGA roda, ki smo jo ravno mi tudi s svojo prelito srčno krvjo postavili, danes tako zelo izrodila, da pjuva po nas in povzdiguje vse tiste proti katerim smo se mi takrat leta 1991 z orožjem v roki borili?
  Odgovor sam vidim v neizvedbi LUSTRACIJE, katero so zminirali ravno vsi tisti komunusti , ki bi morali biti lustrirani. Ravno ti nelustriranci, ki so odvrgli svoje rdeče partijske knjižice na kup gnoja in se iz zadrtih zlobnih komunistov kr čez noč hipoma prelevili v socialistične demokrate so nam ukradli državo. Ta genialno izpeljan spin, prevara, diverzija, načrt je razlog, da lako tudi danes v samo navidezni demokraciji raznorazni delavci , sodelavci, špijuni režimske/komunistične tajne policije/sodstva in vidni predstavniki nekdanje totalitarne komunistične oblasti sedijo v najpomebnejših službah, mestih v državi, v državnem zboru in pogosto v levih vladah in celo v funkciji predsednika dežave. Vse opisano je omogočilo ponoven vzpon globoke države pod okriljem zlobnih komunističnih sil bivše totalitarne oblasti, kar povzroča zaton demokracije in močno ogroža sam obstoj naše prve samostojne države vsega SLOVENSKEGA RODA, naše kulture, jezika, tradicije, običajev, navad itd..
  Ta pat pozicija med totalitarnim starim in demokratičnim novim, ta nenaraven, nenavaden hibrid med komunizmom in demokracijo, ki danes hara po Sloveniji našo državo odmika od demokracij stare Evrope in nas postavlja ob bok avtoritarnih držav tipa Rusije, kjer vlada avtoritaren režim pod vodstvom Putina.
  Ker takšno kaotično stanje, ki nujno pelje v pogubo, komflikt dolgo ne more več trajati, sam mislim, da bo v Sloveniji v kratkem znova prišlo do oblikovanja neke skupne narodne demokratične zveze, zaveze, ki bo za vedno pometla z komunistično ideologijo in vsemi akterji globoke države na naših tleh.

 • Bandit123

  Bili smo vpoklicani in bili smo člani TO SRS. In na koncu nas hoče Krković narediti za sovražnike Slovenije. Ne bo šlo Krko. Dokler se je le dalo je lezel v rit JNA in sedaj pljuje po drugih.

  • pajot

   Bandit.

  • Vera

   Takrat , ko se je Slovenija pripravljala na osamosvojitev smo bili žal še pod SRS , toda ti časi so minili, zato se kar sprijaznite s tem, če ne pa pot pod noge in v jugo .

  • Mojca pokraculja

   Navedi dokaze, kje, kdaj, kako,na kakšen način ste bili vpoklicani in komu ste pripadali. ! Če se pa hočeš enačiti s tistimi iz TO SRS, se pravi sovražniki, si omisli svojo proslavo. Ampak obdobje TO SRS je od leta 1968 do 1991. Zdaj pa preštej leta !

  • Franjo Trojner

   A mi lahko odgovoriš na dve preprosti vprašanji ali si se ti odzval vpoklicu v TO in ali si se z orożjem v roki boril proti agresorski vojski JLA katere oficirji, vojaki so na tankih, letalih čeladah imeli nalimano rdečo zvezdo in v rokah vihteli zastave nam agresorske tuje države? Če na obe vprašanji odgovoriš pozitvno, mi ni jasno zakaj sam lezeš v rit vsem tistim, ki še danes častijo agresorsko JLA in bivši totalitarni komunističen režim, njegove vidne predstavnike in totalitarne komunistične simbole?
   A nima prva samostojna država vsega SLOVENSKEGA RODA svoje/naše državne himne, svoje/naše državne simbole/grb, zastavo , svoje junake osamosvojitve in svoje vojne veterane vojne za Slovenijo 1991 ? Te spoštuj in časti, kar se od vsakega domoljubnega ali vsaj lojlnega državljana samostojne demokratične države Slovenije spodobi, pričakuje!
   Ko danes gledam kdo vse in kako fanatično se pljuva po osamosvojiteljih in veteranih vojne za Slovenijo 1991 mi pred oči pride slika dolge neprekinjene, strjene kolone osebnih vozil, ki se je skozi Počehovo, spodnjo in zgornjo Kungoto in naprej skozi mejni prehod Jurij valila na varno v zbirne centre v Avstrijo ali iz Dravograda proti Celovcu v drage hotele. In ravno vsi ti za boj sposobni moški, ki se niso odzvali klicu moje domovine so takrat bežali, da ohranijo svoje živlenje, ker niso želeli in verjeli, da bo nas peščica iz vrst TO , MORSA IN POLICIJE sposobna premagati agresorsko JLA in vzopstaviti temelje prvi samostojni demokratični državi vsega SLOVENSKEGA RODA. Da ravno ti strahopetni preračunljivci, ki so Slovenijo in ves SLOVENSKI ROD pustili na cedilu danes najbolj pljuvajo po osamosvojitvi, osamosvojiteljih, po TO, po Mors in vseh policistih, ki so se hrabro in častno borili in izgonili premagano in ponižano agresorsko JLA iz našega ozemlja. Že prava žalitev za ves domoljuben SLOVENSKI ROD pa je da po naši osamosvojitvi in osamosvojiteljih najbolj pljuvajo prav vsi tisti, ki so osamosvojitvi in nastanku prve samostojne demokratične države vsega SLOVENSKEGA RODA javno nasprotovali. A se strinjaš, da bi morali biti vsi tisti SLOVENSKI DRŽAVLJANI, prebivalci , ki so TAKRAT med procesom osamosvajanja in osamosvojitveno vojno delovali v nasprotju in sovražno delovali zoper interes vsega SLOVENSKEGA RODA po vzpostavitvi samostojne in demokratični države Slovenije polostavljeni pred sodišče in obsojeni? Verjetno ne, ker zelo verjetno tudi tebi prva samostojna demokratična država vsega SLOVENSKEGA RODA ni bila intimna opcija, mar ne?
   Sam, kot vojni veteran vojne za Slovenijo 1991 vedno težje prenašam vse to pljuvanje po osamosvojitvi, osamosvojiteljih in veteranih vojne za Slovenijo 1991, kakor tudi na vedno bolj direktne poizkuse lažnega spreminjanja dejstev iz tistih časov, VEM PA DA BO KMALU VSE PRIŠLO NA PRAVO MESTO, ker se prave resnice nikoli ne da poraziti, zamolčati!

   • Bandit123

    Leta 77 nas je partijska celica v firmi okarakterizirala, da se nagibamo k svobodni Sloveniji in tehnokratizmu. Ko so medvedje, ki so danes glavni osamosvojitelji spali v CD smo s kamioni blokirali ceste in kasarne.

    • Franjo Trojner

     Meni to nič ne pove! Tebi je prepuščena tvoja prosta izbira ali odgovoriš ali pač ne na moji dve preprosti zgoraj zastavljeni vprašanji? Lahko se tudi zlažeš, preveriti itak ne morem, mar ne? Odgovor na ti dve preprosti vprašanji sta ključ do odnosa do samega OSAMOSVAJANJA, OSAMOSVOJITELJEV, VOJNIH VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO 1991 IZ VRST TO IN MORSA in POLICIJE, do naše prve samostojne demokratične države vsega Slovenskega roda!
     Sam nasprotujem skupnim proslavam, bratenju med veteransko zvezo borcev NOB in veteranskimi organizacijami vojne za Slovenijo 1991, iz preprostega razloga ker so se borci NOB borili pod vodstvom komunistične partije ( kar so sami borci NOB zapisali v vseh svojih knjigah) za Titovo kumunistično Jugoslavijo, mi borci vojne za Slovenijo 1991 pa proti totalitarni komunistični ureditvi, proti totalitarni komunistični Titovi Jugoslaviji in proti komunistični agresorski vojski JLA, ZA prvo samostojno, demokratično državo vsega Slovenskega roda!
     Razlika je očitna mar ne? Kar je razlog, da vsi domoljubi častimo svojo samostojno demokratično državo Slovenijo , našo SLOVENSKO himno, zastablvo, grb in veterane vojne za Slovenijo 1991. Na dveh stolih naenkratv se Bandit 123 ne da sedet, moraš se opredelit ali si za ali proti samostojni demokratični državi vsega Slovenskega roda, ali pa si kot nelojalen državljan na strani koga drugega, tako pač je in drugače niti ne more biti, mar ne?

     • Bandit123

      Morda ti več pove, da se je moj stari od 42. do konca boril v 2. sv. vojni. in bi me bilo sram primerjati se z njim. In če ne bi bilo Juge tudi Slovenije ne bi bilo.

     • Franjo Trojner

      Slovenija je nastala na priznani osnovi do samodločbe!
      Ja sedaj mi je vse kristalno jasno, ti si eden izmed tistih, ki se ne more sprijazniti z resnico in vztrajno ponavlja laž, da brez ex Juge tudi Slovenije ne bi nikoli bilo!
      Čuj Slovenija je bila že v Avstroogerski in tudi leta 1918 in se takrat napačno odločila, ko je stopila v kraljevino SHS, kar nas tepe po glavi tudi še danes. In Slovenija je bila tudi leta 1941 pa tudi leta 1945 ko so jo komunisti s prevaro in nasilno priključili Titovi Jugoslaviji in bila je tudi leta 1991, ko se je odtrgala od Balkana, izpod komunističnega totalitarnega režima bivše Jugoslavije, ki je kasneje crknila v krvavi državljanski vojni med BALKANSKIMI narodi, takrat že brez nas Slovencev in je danes hvala Bogu že preteklost.
      Čuj v TO, MORSU ali policiji ti leta 1991 gotovo nisi bil, da nam ti in tvoj tastari takrat leta 1991 nista pošiljala streliva preko puškine cevi kaj?
      Nikjer nisem zasledil, da bi pred letom 1990, leta 1990. ali leta 1991 ali kdaj kasneje borci NOB v Sloveniji zagovarjali osamosvojitveno vojno, osamosvojitelje in samostojno demokratično državo Slovenijo, v medijih so bili celo proti.

     • večni srb

      Leta 1941, so v Slovenijo vdrle štiri sosednje okupatorske države, jo razpustile in si razkosale naše ozemlje. To je zgodovinsko dejstvo, Slovenije ni bilo več, brez srbskih partizanov, tudi ni obstajal pravi razlog, da še kdaj nastane. Tuji sosednji narodi so nas po vojni pustili pri miru, ker niso nič odločali ampak so za njihove interese skrbeli zavezniki in rusi, hrvati so bili kanibalistični ustaški gnoj, ki bi nas najraje vse pobili, drugih slovanskih sosedova pa nimamo, zato srbi.

     • večni srb

      Budalo, JNA je bila tudi slovenska vojska, hrvaški politiki in poveljniki so bili edini, ki so zahtevali vojaške premike v Sloveniji, pa ne zato, ker bi nas hoteli pacifirati temveč prav zato, da bi sprožili krvave nerede, ki bi hrvatom omogočili osamosvojitev brez, da bi si sami mazali roke.
      Slovenija ni imela svoje komande, kot sem spodaj že opisoval, spadali smo pod garnizijo JNA v Zagrebu, ki do ddanes ni zapustila našega ozemlja. Med osamosvojitelji je polno pete kolone, največ je ustašev, ki hočejo izkoristiti nastanek nove države za zatiranje srbstva, ne za demokracijo in približevanje zahodni Evropi.

   • večni srb

    Zakaj pa naši teritorialci in miličniki ne bi nosili rdečo zvezdo, kakšno vezo je imel antifašistični simbol z osamosvojitvijo oziroma neizogibnim razpadom Jugoslavije?
    Če bi nam takrat kdo povedal, da se borimo za nekdanje okupatorje in ustaše, bi šli skupaj z JNA na njih, v to si lahko popolnoma prepričan.

 • bubamara

  Še 20 let, pa bodo teritorijalci izginili iz zgodovine. Levičarji znajo zgodovino odlično prilagajati rdeči zvezdi. Po celem vzhodnem bloku je rdeča zvezda izginila (še na balkanu je ni več); samo butalci onanirajo nanjo.

  • lili pili

   In pa oni iz noriskega kraljestva..

  • Slovenec

   Točno.

  • večni srb

   Kje je izginila rdeča zvezda, tebi se meša, nobena antifašistična država je ni in je ne bo nikoli odstranila, zakaj se sploh pogovarjamo o tem.

  • KAPIBARA

   Samo borcev je vsako leto več.. – po penzijah sodeč

 • Haloški Tunek

  RESNICA

  Po napadu Sovjetske zveze na Češkoslovaško afgusta 1968 je jugoslovanski politični vrh sprejel doktrino o splošni ljudski obrambi ter sklep o ustanovitvi teritorialnih obramb republik in pokrajin. Teritorialna obramba Socialistične republike Slovenije je bila ustanovljena 20. novembra 1968.

  Leta 1990 je zvezna oblast v Beogradu ukazala razorožitef TO Slovenije, vendar ukaza v Sloveniji niso v celoti upoštevali. Veliko orožja je takrat izginilo iz skladišč (precej ga je ukradel Janez Janša in preprodal)… in je bilo kasneje uporabljeno pri ustanavljanju prvih enot Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

  Živela Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije. Brez njej bi JJ gnes govoril srbsko in držal tri prste v zrak !!!

 • Krtača 20
 • Haloški Tunek

  Čujte, fSloveniji ne mine ne leto ne praznik, da ne bi posamezniki in skupine iz SDS-a vidnih “osamosvojiteljef”… negirali za slovenski narod zgodovinsko pomembnih dogodkof. Med pripadniki TO in prebivalstvom je fse bolj postajala slovenska narodna vojska in kot taka tudi del oboroženih sil Jugoslavije. Kljub dejstvu, da je bila njihof sestavni del, so njeni pripadniki imeli pogum upreti se znotraj njihove sestave, kar bi gnes moralo biti ocenjeno kot izjemno dejanje hrabrih ljudi. Kapish?

  • Mojca pokraculja

   “Kljub dejstvu, da je bila njihof sestavni del, so njeni pripadniki imeli pogum upreti se znotraj njihove sestave” ! ! !
   Si se ustrelil v koleno Tone? Govoriš o odpadnikih in jih porivaš nazaj v sestav, iz katerega so izšli, se mu uprli. Kdo pa so ti odpadniki , imenuj jih?
   In zdaj so po tvoje vsi eno, vsi zaslužni, ker so bili vsi slovenska narodna vojska. Daj te bučke prodajaj kje drugje.

   Čuj Tone po tvoje Slovenije ni več ? Po tvoje še vedno obstaja jugoslavija, Slovenija je le naslednica jugoslavije, ki se nadaljuje v Sloveniji. Leta 1990/91 je TO SRS-socialistične republike Slovenije – po tvoje in po Pahorjevo- prešla, se spojila , pripojila, združila v TO RS! Tisti general Hočevar, ki je tam na “kapiji” v Prežihovi ulici v Ljubljani ves zbegan in skrušen poskušal dopovedati, da ni izdajalec, ker brani JLA in jugo komando, si res zasluži častno odlikovanje Teritorialne obrambe, ki se je borila proti JLA in je osamosvojila Slovenijo. Izdajalci so heroji, enako kot Merlak in zgodba o sestreljenem helikopterju.
   Kako lahko tako lažeš in svinjaš, čuj ! Loj !

   • večni srb

    V Jugoslaviji smo šli v vojno za Slovenijo, ker je bilotakrat to prav, a misliš, da bi se žrtvovali tudi potem, ko je TO razpadla oziroma se je zlila z novo nastalo slovensko vojsko?

    Za časa Jugoslavije, smo se vsi slovenci borili za Slovenijo. Za časa Slovenije, bi se morali odločiti na katero stran se bi postavili, tega pa pravi slovenec enostavno ne more narediti, ker bi to pomenilo, da se v vsakem primeru bori proti svojim.
    Mi nismo hrvati, ki so napadli svoje hrvate, ki so bili po rodu srbi ter drugih nezaželjenih narodnosti, nismo bili taki med NOB in tudi ne bomo taki jutri, nikoli.

    • Mojca pokraculja

     Kaj tebi res nič ni jasno?
     Kaj bi bilo, če bi bilo zame ni pomembno ob debati ali gre za praznovanje 60 letnice TO ali ne, oziroma je to vse ena in ista TO!
     Drugo, kdo se je boril za Slovenijo ? Tle smo na tankem ledu. Če bi ne bilo tako kot je bilo, bi izdajalec kučan triumfiral. Ostali bi v jugi v drugačni politični združbi-konfederaciji ali kaj podobnega. Slovenec se je jasno postavil stran od komunizma, stran od partije, zato ni bilo medsebojnega vojnega obračunavanja.
     Hrvati praviš sploh niso bili napadeni s strani JLA, ampak so se med sabo pobijali tapravi in ne ta pravi hrvati ?! To primerjaš s slovenci med NOB ? Primerjaš upor sovražniku z izvajanjem revolucije med NOB in po vojni ? Daj no, ne ljubi se mi več. Sam s sabo se zmeni kaj bi sploh rad povedal.

 • Haloški Tunek

  Nekatere osamosvojitelje očitno moti tota 50. obletnica ustanovitve TO in to dejanje pripisujejo slovenski levici, kar je mogoče razumeti tako, da je praznovanje sporno zaradi levice in nekaterih veteranskih organizacij, ki se nočejo prikloniti ne levim in ne desnim političnim strankam. Kapish?

 • dob

  Najbolj smešno je, ko nekateri ljudje res mislijo, da se je pri nas nekaj zgodilo “slučajno”, da gre pač za “napakice” in da tisti, ki vladajo, niso vedeli! Ampak, če bi pa vedeli, pol bi pa reragirali. Vse bi poštimali tako, da se krivice ne bi dogajale, da bi bilo vse pošteno, ker imajo naši vodilni poštene namene….. Če bi vedeli, ampak niso vedeli!

  Tako so stari ljudje govorili tudi o Titu.
  Joj, so rekli, Tito ni vedu za Goli otork, pa za Hudo jamo, ker,če bi on vedu, on bi zihr takšne stvari prepreču…

  On jih je ukazal!

  • Vera

   Kardelj je tudi ukazal, naj klavci v Sloveniji pohitijo s čiščenjem . ” Nalogom , majorja Mitje ” je pisalo v neki knjigi .

   • VERRZIFIKATOR

    “Glasom mape majorja Mitje.”

   • dob

    Ja, ampak grem stavit, da major Mitja ni vedu za to! Če ne, bi sigurno kej naredu.

    • Vera

     Je prej umrl , kot bi ga ” lustrirali ” .

   • Slovenec

    Drži.

   • KAPIBARA

    .. v neki knjigi..
    V originalu pa v arhivu ARS.. pa še kaj drugega, temu podobnega-enakega, se tam hrani..
    Niso vsega zmleli v papirnici..

  • FORT WORTH

   To so govorili predvsem tisti, ki so se rezima na smrt bali.
   Strah je bil tako velik, da so še šepetati nehali.
   Rezim je tita s propagando spremenil v yugo bozanstvo.
   Bili so in še so prepricani, da ga je bila sama dobrota.
   V resnici je pa bil ta revolucionar in diktator odgovoren za cisto vse med in povojne poboje !!

 • FORT WORTH

  Joseph Adamo Mussomeli je ze davno pravilno ugotovil, da je vojna za Samostojno in Neodvisno drzavo Slovenijo trajala premalo casa.
  On je to ugotovil pred nami Slovenci.
  Kucan je izdajal in se skrival ter skrivaj posiljal sifrirana sporocila.
  Bednik je mislil, da bodo zmagali yugosi.
  Baje so bili 3-4 najmocnejs armada v evropi.. (:-DDDDDDDD

  • lili pili

   No kar se pa tice zagona tamovcev pozimi pa su tudi tebi stvari usle iz rok..

   Tamovi motorji so bili vgrajeni v ogromno civilnih tovornjakov in avtobusov, si predstavljas koliko zaganjacov iz korejske vojne bi bilo potrebnih v bivsi drzaviii.

   Res si pravi bebcekkk

   • FORT WORTH

    Kakih zaganjacev nevednez ??
    James je bil in je se vedno neunicljiv stroj, ki je bil na razlolago kadarkoli tudi na -50’C.

    • Štajerc

     GMC je bil seveda bencinar. Tak ko Tamov Pionir, oziroma Praga.

     • FORT WORTH

      James se vedno gre.
      Tam pa vec nobeden.
      Hehehe

     • Štajerc

      Hudo se motiš. Ti s prve roke razlagam, saj sem kot pubec delo f konstrukciji TAM, kot mladi konsnstrukter. Moj mentor je bil pokojni inžiner Trobentar. Če se pelaš v bifšo jugo, najdeš tam en haufn Tamofcof, keri se še kuj nucajo. Ni da ni. No Pijonira res nisn dobenga vido. Pa starega GMC tut ne. To pa sam zato, ker so toti tovornjaki za današne cajte nucali tolk bencina za premikanje, da to ne bi hoto doben plačat.

     • FORT WORTH

      Ja, Jovo ampak samo, ce se pelas v bivso yugo.
      Tam se vedno uporabljajo tudi Fap-e…
      To fse skup pa je ena sama zaostala revscina in nic drugega.

     • Štajerc

      Glej, f trenutku sn našo svežo fotko farverkerof iz Malečnika pr Maribori. Kero vozili stoji f sredini??

      https://malecnik.si/wp-content/uploads/2017/09/Gasilci.jpg

      https://pgd-racna.si/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=23

     • FORT WORTH

      Nehaj zavajati s temi gasilci.
      50 let stari gasilski Tami imajo 30.000 – 50.000 prevozenih km.
      Gasilci bi lahko povsod odprli muzeje starodobnikof.

     • Štajerc
     • FORT WORTH

      To je pa sramota za SV.
      V letu 2018 smo.
      Tudi pinzgauere še imajo…

     • Štajerc

      No vidiš. Mi tehniki nismo bili tako zanič, da se še danes ne bi izdelki naših rok premikali brez težav.

     • FORT WORTH

      Niste bili za nic.
      Ampak vasa zascitnica partija je delavstvo popolnoma razvrednotila.
      Delo ni vec spostovano. Pravzaprav nikoli ni bilo.
      V Avstriji pa je se…pa so tam kapitalisti na oblasti.
      In ne samo to.
      Nasih Slovencef je gor na tisoce pa yugosof se vec.
      Socialisti na delu pri kapitalistih.
      Vecina tehle zmedencef, ki jih Avstrijci hranijo pa se kar voli Slovenske levake.
      Razmes ti to ??!!

    • lili pili

     Ja sem jih videl, se pri 0 niso vzgali brez dodatnih akumlulatorjev…

  • Štajerc

   Ja. Ko so v TAM kupili licenco od nemške firme KHD, so jim Nemci prodali samo načrte starih vrstnih dizlov, ki so se vžigali samo s pomočjo “kurbla”. Kurbl za pozimi je bil tako izdelan, da so ročico lahko gonili hkrati štirje dobro ogreti soldati. Za poleti sta bila dovolj dva…

  • Nocoment20.04

   Baje kalisnik ni zatajil v blatnih jarkih v Vietnamu. Ameriska M16 pa pred tuningom tajila.

   • FORT WORTH

    To je pa tudi vse od ruske rdece armade.
    Koliko casa bote se to pisali in ponavljali ?
    Kaj se sploh imate v ponos ??
    Inzenir Kalasnikov, ki je skonstruiral slavno pusko je umrl obubozan.
    Njegova drzava mu ni izkazala minimalne hvaleznosti z nicemer, razen z neko nic vredno medaljo.
    Smetano so drugi pobasali…v milijonih…

    • Nocoment20.04

     Gledam iz tehnicnega vidika strojnistva, niti mal me ne vežejo čustva oz. simpatije do pripadnosti tujih držav.
     Kalasnik je bil enostavno konstruiran. Enako nemška submachin MP5 Heckler&Koh.

 • Štajerc
 • Štajerc

  Oj, ko bi se našel kdo iz TO, ki ga je Krković leta 1985 na mrtvo maltretiral s “strojevim korakom”, da se ja ne bi kompromitiral na “mimohodu” častne tribune, tam, meseca maja v Belgradu, na paradi pod Titovo podobo in strumno komando takrat kapetana JLA ali kaj že – v rezervi, tovariša Antona Krkovića… To pričanje bi vsaj mene zanimalo. Zanimalo bi me predvsem, kolikokrat je kdo od “nesrečnikov”, takrat Krkoviću po domače v mislih “hebo mater”.

 • Tetka iz ozadija

  Kaj je sodrga janšistična, vam je tem za WW2 zmanjkalo, kdaj boste pa malo razspucali Napoleonove čase?

  • učko

   O, tetko, kje’s pa ti biu tolk časa? Sem se že bau, da te je Matilda pobasala s sabo. Jah, lej, zgleda da p’rhajajo hudi časi za komunjare, da se boste moral orenk skrit nekam za zmir.

   • Republic Commando

    V prvo gmajno :))

  • Slovenec

   Ah, spet nekdo pljuva po vsem in vseh, ki niso za levake.

  • antimur

   Če imaš kaj pameti, bi moral biti pred kučanističnim zanesljivim zlomom malo manj gobčen, časi se spreminjajo, zato si ne škodi več, si že tako dovolj zasvinjal svoje ime.

  • Republic Commando

   Čestitam, + ti je dal ĐĐ Style, , en izmed večjih imbecilov tega foruma :))

 • domovina mili dom

  Kaj folku ni jasno. V II WW so slovenski bushmans osvobodili vse od Pacifika, do Trojan. Pa koko , da niso še uboge Slovenije. Ah, dajte no. Ne morem pozabiti prizora, ko je kićan na Trdinovem vrhu zapičil zastavo in rekel: danes Slovenija in nikdar več”.

 • Black_hawk

  So imeli lepe uniforme vojaki JLA hihihi.

 • Haloški Tunek

  Čujte desnosučne oprode, fSloveniji ne mine ne leto ne praznik, da ne bi posamezniki in skupine iz SDS-a vidnih “osamosvojiteljef”… negirali za slovenski narod zgodovinsko pomembnih dogodkof. Med pripadniki TO in prebivalstvom je fse bolj postajala slovenska narodna vojska in kot taka tudi del oboroženih sil Jugoslavije. Kljub dejstvu, da je bila njihof sestavni del, so njeni pripadniki imeli pogum upreti se znotraj njihove sestave, kar bi gnes moralo biti ocenjeno kot izjemno dejanje hrabrih ljudi. Kapish?

 • Nocoment20.04

  Pa tok radi pisete o propadli avtonomni NDH. Se pozdrav iz tistih casov “za dom spremni” se vm ne zdi sporn.

  Ce kdo ozivlja zgodovino ste samooklicani klerikaldesnicarki enako ekstremni kot yugonostalgiki, vsak se kiti s simboli prejsnih rezimov.

 • Haloški Tunek

  Čujte, ne pripadniki TO ne pripadniki milice se niso borili ne za Demos ne za katerokoli drugo novo nastalo partijo…takratno in kasnejšo…za nobeno od skupin, ki so razprodale Slovenijo, dovolile, da se je tajkunizirala in pristala na margini boljše, bolj pravične in poštene družbe. Za nobeno nastalo klerodesničarsko in klerofašistično stranko… Borili so se za svojo domovino in za svojo državo! Bobu bob!!!

  • xtc

   Kumunisti nimate države zapravili in zažrli ste jo Tunek.
   91 smo se borili za samostojnost in za odpravo komunizma-danes istui frisi z Kučanom na čelu zopet furajo državo.

   • Haloški Tunek

    No, mi spet furamo državo. Tako želijo Slovenci. Ad acta !!!

   • centurion

    Pa tunek=tweety bird= ANTON PEINKIHER.

    https://hrcak.srce.hr/file/119825

    • Haloški Tunek

     Anton Tič = Foglof Tunek… Kapish?

     • centurion

      ZRIHTAJ MAL RDEČEGA.
      Pridem po Refošk na teraso hotela Convent v Ankaranu.
      Kirga priporočaš, Tonči?

     • Haloški Tunek

      Čuj, lahko dobiš “mal rdečega” ko te bo moja haloška roka razbila… Kapish?

     • centurion

      To čaka moj oče…
      Da te sreča…. in, da sprožiš svojo staro bolno in od
      omračenega uma od Depale vasi umazano roko….
      Povej kje na Primorskem…..

     • Haloški Tunek

      Pridi v Zavrč. Tam ti bom pizdo razbil… Kapish?

     • centurion

      …..joj….starček, no jojjj…
      Poglej se v ogledalo.
      Radenko Radojčić te MA RAD.
      …ker si ga zajebal….preberi od strani 190 dalje…

      https://disq.us/url?url=https%3A%2F%2Fhrcak.srce.hr%2Ffile%2F119825%3AeYdf6AC2dxxQU-9gE-MVTkCg5qg&cuid=3835876

     • Haloški Tunek

      A se me bojiš, da te bom razbil in pokopal v mojo gorico?

     • centurion

      …ne, ne….
      Sprehod po obali v Ankaranu bi mi pasal…..

     • Haloški Tunek

      Tja tudi ne hodi…tam te bo razbil Peinkiher… Kapish?

     • centurion

      Radenko Radojčić brani (Sarajevo) Ankaran…

    • šrauf

     Do devedesetega leta je UDBI cinkaril Slovence po

     Clevleandu.

   • Haloški Tunek

    Gremo se politizacije Slovenske vojske in fprašljivosti sistema, ko se strokovne odločitve prilagajajo dnevnopolitičnim razmeram. Dodaten primer, ki potrjuje mojo tezo, je angažiranje plešastega voluharja SDS, Janeza Janšo, pri usposabljanju bodočih generalštabnih častnikov v kadetnici, kar celo precednik države vidi kot normalno…Naj Barbiko Ken nategne v rit…brez vazelina !!!

    • centurion
    • antimur

     Tudi ti boš moral ob Kučanu in njegovi drhali pred ljudstvom odgovarjati za vso tvojo zlobo, ki jo zlivaš čez našo domovino. Ne imej skrbi, ne boš pozabljen, pa bodi tisočkrat bivši yugo in današnji kučanistični udbaš, kazen ti ne uide.

     • Haloški Tunek

      Čuj voluhar…pozabili smo, da se je proces transformacije družbene lastnine začel že konec osemdesetih let v nekdanji zvezni državi Jugoslaviji. Ob njenem pretresljivo tragičnem razpadanju smo to okoliščino očitno prezrli. S podporo razvitih zahodnih držaf je zadnji precednik zvezne vlade Ante Marković leta 1989 uveljavil obsežne reforme. Zvezna vlada je z njimi začela uvajati tržno gospodarstvo…Kapish?

    • ZatonMesecnikov

     Je kolega, zaposlen v vojski hodil po pisarnah oficirjev, pa Maršalovo sliko zagledal. je rekel, zakaj, so rekli “a tis pa ta beu”.

     Vojska je že politizirana. Dokler hodi na Dražgoše in cankarjev bataljon, ter preferira eno stran v državljanski vojni, vsekakor ni nevtralna,….

     • šrauf

      Zato pe je bila Depala vas….,da so si lahko podredili vojsko….

     • ZatonMesecnikov

      Sicer me politika takrat še ni zanimal, vendar definitivno imajo danes JNA oficirji glavno besedo v vojski. “Naš kader”.

     • šrauf

      Janšo so obtoževali vojaškega udara ,mafijozi že aktivirali posebno enoto policije, Kučan ,kot vrhovni poveljnik ,pa na Dunaju Avstrijce podučuje osnov demokracije. Absurd!

      https://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174277718

   • Aresnica

    Mislim, da te plačanec, ki podpira SLOmafijsko OMREŽJE ne razume.?
    ______________
    Lep pozdrav

  • centurion

   Anton Peinkiher,
   baei od 190 strani dalje.

   https://hrcak.srce.hr/file/119825

 • xtc

  Komunisti spet hočejo ponarediti zgodovino,kot so “sproducirali ” lažno NOB,ki jo resnice vse bolj pokopavajo.

 • Haloški Tunek

  Čujte, fse kar sta Hitler in Mussolini potrebovala za zadovoljitef zločinskih umof fašizma in nacizma, sta našla že dobro preverjeno v ZDA. Iztrebljanje Indijancef je bilo vzorčni holokavst, način naglega ubijanja ljudi so si ogledali v klavnicah govedi v Chicagu, preoblačenje morilcef črnih sužnjef pri kukluksklanu, ki je bil tudi dober nafdih za črno roko ali enoto morilcef bele garde in kasneje domobrancef. Hvala bogu za partizansko vojsko, iz njej pa je nastala tudi TO Slovenije… Kapish?

  • ZatonMesecnikov

   Pravzaprav sta navdih našla v levičarskem prvaku tistega časa, Gruzinu josifu Isarionoviću Stalinu in Holodomoru v Ukrajini. ki je vzel malo manj življenj, kot holokaust (6 milijonov, holodomor 5)

   zapiranje v geta in stradanje, so bile metode Levičarskega Holodomora.

  • šrauf
  • antimur

   Govedo zmešano, kje pa je nastala UDBA, SDV, stalinove KGB, NKVD, ta golazen je pobila in naropala skupaj več kot vsi nacisti, domobranci in fašisti skupaj. Zato zapri gobec, pa se vrži v dostopno zgodovinsko literaturo, ki ti bo razkrila krvava dejanja tvojih miljenčkov, (pa ne Repetovo in Pierazijevo), da ti bo še tistih par laskov, ki jih premoreš dvignilo pokonci.

  • djoka bolime

   Saj tudi Dedek Mraz je. Božička pa so si zmislile ZDA.
   p.s.
   Kapiraš tumpek?

 • Purko

  Spet ta baraba Krkovič. Človek ki je vmešan v ogromno malverzacij in je poskušal nategniti tudi SV z svojo neobstoječo izobrazbo. Gnoj od gnoja se upa drugim soliti pamet.

  • Vera

   Ne žali naših osamosvojiteljev, ker te pravice nima nihče v Sloveniji !

  • centurion

   Pesojeb levi.
   Prostor, rit v zrak in čaki, da te Kučan naskoči…

 • djoka bolime

  Zdaj bomo videli ali je Pahor predsednik ali pezde na predsedniškem položaju.
  p.s.
  Ta članek mu je lahko v pomoč pri predsedniški odločitvi.

 • УВБ-76

  Usrani pizdun Krković ni general. Nikoli ni bil in nikoli ne bo. Je brigadir. In to upokojeni.

  JASNO?! Kako je lahko nekdo kakorkoli relevanten, če še svojega lastnega čina ne pozna?

  Že leta 2006 so častniki SV poslali anonimno pismo predsedniku Slovenije in vrhovnemu poveljniku Janezu Drnovšku, v katerem so ga med drugim opozorili, da Anton Krković uporablja ameriško oznako čina brigadnega generala (ena srebrna zvezdica) v nasprotju s predpisi.

  Krkovićev čin ustreza NATO oznaki OF-6 in nič drugega. Govno usrano lažnjivo.

  Pa tole si preberite, NOVA24TV, pizde:
  http://www.slovenskavojska.si/o-slovenski-vojski/cini-in-razredi/

  • djoka bolime

   Čuj butl, v članku ni govora o Krkoviču. Kaj te mantra?

   • УВБ-76

    @djokabolime:disqus poglej podpis pod pismom, debil zafukan. Jebala te mantra, govno domobransko.

    • djoka bolime

     Kaj te mantre == kaj te jebe == kaj te muči.
     p.s.
     BUTL

    • antimur

     Si pravi srbski pizdun, kateri ste Slovenijo povsem onesnažili s svojo primitivnostjo, kletvami, zahrbtnostjo, lažnivostjo, spletkartvom, krajami. Spizdite v vašo balkansko smrdljivščino pa odnesite s seboj vaše čevapčiče, pasulj, pleskavice predvsem pa kretene tvojega kova, kot je naprimer kriminalec št.1 v Sloveniji, Janković, balkanske bojevnike in ostalo prevarantsko drhal.

     • УВБ-76

      @antimur:disqus najprej se nauči slovensko, govno domobransko. V tvojem kratkem pizdenju mrgoli napak. Osnovnošolskih napak.
      Smrad usran izdajalski.

     • antimur

      Kumrovški pizdun, ki ima celo svoj avatar v cirilici, pravega domoljubnega Slovenca ne dosega niti po pameti, kaj šele po kulturi in obnašanju. Zate so primerni Kučan in njegova drhal, Turnškovi pleničarji, norci iz Levice in podobni gnoj. Tam se boš našel med sebi enakimi, izdajalci in antislovenci, med nas se pa ne mešaj, nisi dorasel, tvoje obdobje udbaštva pa gre tudi h koncu.

     • Goran Hvala

      hahaha. dej pejt raj snopc pit pa babo pretepat. a ni to slovenska folklora…

  • Goran Hvala

   nimas kaj…to so sami postenjaki….kdo sploh si da upas dvomiti…:-)

 • Goran Hvala

  general krkovic. bvahahahaha. . tip je hudo napredoval.. :-)

 • KAPIBARA
 • Osti jarej

  …slovenijo so osvobodili trije + otrok….a vam bo to že enkrat jasno……porkadrek

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!