fbpx

Poročilo s 14-dnevno napovedjo dokazuje, zakaj je cepljenje nujno

Foto: epa

Številke na novo okuženih oseb s koronavirusom niso nič kaj obetavne. Na NIJZ so objavili zaskrbljujoče podatke, zabeležene v torek, in sicer, da smo presegli mejo 1000 okužb na dan, kar je največ v četrtem valu. Hospitaliziranih je 243 oseb, 61 jih potrebuje intenzivno terapijo. Kakšna pa je napoved v naslednjih 14 dneh? To statistično poročilo so pripravili na Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), kjer so primerjali podatke držav članic EU. Za Slovenijo, kjer imamo trenutno 44-odstotno precepljenost prebivalstva, so napovedi črnoglede. 

Nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je na svojem Twitter profilu delila poročilo ECDC, s pripisom “morda bo to poročilo prepričalo še koga, da se je potrebno cepiti”. Poročilo namreč prikazuje, kakšna je trenutna stopnja zaskrbljenosti glede razmer v povezavi s koronavirusom v državah članicah EU in v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) in kakšna je 14-dnevna napoved glede števila okuženih, sprejemov v bolnišnice, potrebe po intenzivni negi in števila smrtnih žrtev zaradi koronavirusa.

Iz poročila je razvidno, da je za Slovenijo na žalost napovedano povečano število v vseh štirih kategorijah (nove okužbe, bolnišnična obravnava, potreba po intenzivni negi, smrtne žrtve). To lahko pripisujemo slabi precepljenosti prebivalcev, ki mu gotovo botrujejo tudi tisti, ki se požvižgajo na ukrepe in ostanejo nekaznovani; ravnatelji, ki ne verjamejo v virus; razne skupine, ki verjamejo, da nam s testiranjem zdravstveni delavci vstavijo v nos anteno, in nenazadnje mediji, ki vse to podpirajo.

Slovenija bo po sedanjem trendu v dveh tednih na najvišji stopnji zaskrbljenosti
V poročilu so prikazane tudi vse države v EU s tedensko stopnjo, ki se na podlagi petih indikatorjev beleži od 1–10. Stopnje so zelo nizka, nizka, zmerna, visoka, zelo visoka.  Indikatorji so: število testov, število okuženih, število okuženih nad 65 let, bolnišnična obravnava/intenzivna nega, smrtne žrtve. Slovenija je trenutno na 6,3, kar je zmerna stopnja, a do visoke jo loči le še 0,1. Še prejšnji teden smo imeli 5,3 in glede na trend zviševanja bomo v dveh tednih na najvišji stopnji.

Države z najboljšo epidemiološko sliko po tej lestvici so Madžarska, Češka, Malta, Poljska, in Slovaška.

Najnovejši podatki v Sloveniji
V torek so po podatkih NIJZ v Sloveniji potrdili 1093 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih znaša 21,2 odstotka. Opravili so 5.159 PCR-testov in tudi 22.413 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne izvide potrjujejo še s PCR-testi. Hospitaliziranih je 243 oseb, 61 jih potrebuje intenzivno terapijo. Minister za zdravje Janez Poklukar je danes na obisku v goriški regiji dejal, da danes ni spodbuden dan, ker smo presegli mejo 1000 pozitivnih. Vse prebivalce je pozval, naj se vsi skupaj solidarno in družbeno odgovorno odločimo za cepljenje. “Čas je za razum. Čas je za cepljenje,” je poudaril.

Anita Gužvič