fbpx

Posledice mižanja tožilstva na obe očesi: Nove grožnje s smrtjo predsedniku vlade!

Grozilni napisi postajajo vse bolj nasilni. (Foto: Nova24TV)

Prejšnje leto je bilo precej znano po tem, da se je politična kultura spustila na popolno dno, predvsem če si pogledamo nekatere reakcije opozicije. Pozivi k smrti predsedniku vlade Janezu Janši postajajo tako vse bolj pogosti, tokrat pa so se na Viču v Ljubljani pojavili zapisi: “Janša bolnik, crkni v mukah”, “smrt janšizmu”, “smrt Janši”, “SDS ovce”. Če bi tožilstvo preganjalo prve primere groženj in teh ne bi dekriminaliziralo, bi bilo neslavnih nadaljevanj bistveno manj.

Predsednik vlade Janez Janša se od dneva imenovanja za mandatarja sooča z grožnjami, med katerimi najbolj brutalne strežejo kar po njegovem življenju in volivcih stranke SDS. Grožnje “ubi Janšu” in “smrt janšizmu” dobivajo nova nadaljevanja v obliki raznih napisov, groženj pa so deležni tudi drugi člani strank in celo strokovnjaki, ki se spopadajo z epidemijo.

Preberite še: Vsaj malo sonca

Foto: Demokracija

Nedolgo nazaj so se na seznamu ljudi, ki jim grozijo z grožnjami znašli tudi določeni poslanci. Predvsem tisti poslanci, ki dosedanje delo vlade podpirajo in si želijo boljši jutri za Slovenijo. Nasprotniki so tako z maščevalnostjo in ustrahovanjem želeli doseči, da bi poslanci le prestopili na drugo stran in omogočili zrušenje vlade. Med njimi so je tako znašel poslanec SMC-ja Gregor Perič, ki so mu nepridipravi prišli kar na dom in obesili plakat “Heroj ali izdajalec”. “Roke pa so zvijali” tudi poslancu italijanske manjšine Feliceju Žiži in poslancu DeSUS-a Branku Simonoviču.

Foto: Bojan Požar/Twitter

Poleg groženj čez določen del politike, smo tako v preteklosti bili priča tudi grožnjam in napadom na zdravnika, dr. Milana Kreka, direktorja Nacionalnega urada za javno zdravje (NIJZ). Podobnih groženj pa so bili deležni tudi drugi zdravniki.

Plakat v Ljubljani (Foto: Zajetje zaslona Youtube)

Sovražni plakati so se v preteklosti znašli tudi v Ljubljani, le da so tam grozili s fotografijami več zdravnikov in vladnih svetovalcev za covid-19, med njimi si bila denimo tudi dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik in vodja svetovalne skupine dr. Bojana Beović. Omenjenim izpostavljenim javnim osebnostim ob takšnih reakcijah vsekakor ni lahko, a vseeno zbirajo pogum s katerim se trudijo zajeziti epidemijo.

Napisi postajajo vse bolj drastični
Kot kaže pa sovražnemu govoru ni konca. Na Viču so se tokrat pojavili novi napisi, ki pozivajo k smrti predsednika vlade. Če je bilo na preteklih protestih opaziti plakat “smrt janšizmu”, ki ga tožilstvo v nobenem primeru ni želelo preganjati, so tokrat grožnje znova presegle mejo zdravega okusa in zakonitosti. Na Viču je tako moč opaziti grafite, kjer so tokrat zapisali “smrt Janši”, “Janša bolnik crkni v mukah” in “Smrt janšizmu”.

Foto: Nova24TV

Jezo nasprotnikov pa je možno opaziti tudi na spletu. “Upam, da se enemu od nas dokončno odpelje in naredi atentat,” je denimo pod novico o razglasitvi 30-dnevne epidemije na portalu 24ur zapisal eden izmed nestrpnih komentatorjev, ki pa nikakor ni osamljen primer.

Tožilstvo tovrstnega izražanja sovraštva do sedaj ni želelo preganjati
Bil bi že skrajni čas, da bi tožilstvo tovrstne grožnje vzelo resno, saj so zrele za pregon. Obstaja namreč vse večja nevarnost, da v nekem trenutku takšne besede preidejo tudi k dejanjem. Vsekakor bi moralo v tem primeru tožilstvo ukrepati, preden bo prepozno.

Foto: Nova24TV

Sara Rančigaj