fbpx

Posvet vlade o energetiki: Kako se soočiti z izzivi danes in v prihodnosti?

Foto: Vlada RS

Na Brdu pri Kranju se danes odvija delovni posvet o slovenski energetiki danes, leta 2033 in naprej. Z njim želijo dodatno osvetliti stanje in projekcije z različnih vidikov ter soočiti poglede vabljenih na izzive slovenske energetike, so sporočili iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše.

Posvet, ki se je začel ob 9. uri, je sklical premier Janša Janša. Kot so poudarili v njegovem kabinetu, energetika predstavlja hrbtenico sodobnega načina življenja in enega od stebrov nacionalne varnosti, dogodki zadnjih nekaj mesecev pa jo postavljajo pred dodatne izzive. “Cene energentov – nafte, zemeljskega plina, premoga in elektrike – so v svetu, Evropi in deloma tudi v Sloveniji doživele rekordno rast. Kot članica EU smo zavezani k skupnim ciljem energetskega prehoda v nizkoogljično družbo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenija je obenem tik pred sprejemom strategije o pravičnem izstopu iz premoga, z izdajo energetskega dovoljenja za drugi blok Nuklearne elektrarne Krško pa stopa na zahtevno pot odločanja o tej investiciji, so izpostavili. “Z naraščanjem obnovljivih virov energije prihaja potreba po postavitvi hranilnikov energije. Smo pred izzivom pretvorbe viškov energije v vodik in iskanjem načinov za dekarbonizacijo prometa. Vse bolj stopa v ospredje tudi vprašanje kibernetske varnosti proizvodnih in distribucijskih sistemov energije,” so pojasnili.

V kabinetu predsednika vlade so ob tem spomnili, da bo Slovenija v naslednjih letih imela na razpolago številne vire za financiranje in izvedbo energetskih projektov. Sredstva bodo tako na voljo iz evropske kohezijske politike, nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, sklada za pravični prehod in pobude ReactEU.

Sara Kovač