Požar: Še ena zmaga za slovensko novinarstvo, za pravico vedeti in medijsko svobodo – in poraz za odvetnico Pirc Musarjevo

Datum:

Tožilstvo, generalmajorka Alenka Ermenc in Nataša Pirc Musar pri pregonu Bojana Požarja ostali praznih rok, danes poroča Požareport – in dodaja, da je to sicer že peti zaporedni sodni poraz državnega tožilstva zoper novinarja in urednika, po drugi strani pa dejansko še ena velika zmaga za slovensko novinarstvo, za pravico vedeti in medijsko svobodo.

Bojan Požar je spomnil, da so 31. marca 2019 – torej med vlado Marjana Šarca – na Požareportu objavili odmevni članek z naslovom “Neuradno: zlom generalmajorke. Nazaj bi imeli Dobrana Božiča?!” V tem članku je avtor zapisal, da naj bi po treh mesecih na vrhu Slovenske vojske načelnico generalštaba – generalmajorko pa tudi članico malteškega viteškega reda Alenko Ermenc, edino poveljnico vojske v sestavi zveze Nato, izdalo zdravje. Manjkala je na nekaterih pomembnih vojaških in diplomatskih dogodkih, na ministrstvu za obrambo pa so pojasnili, da je bila “od 9. do 21. marca zaradi bolezni v domači oskrbi”. Toda ta uradna informacija naj bi bila le delno resnična.  Po Požarjevih informacijah iz virov znotraj Slovenske vojske se je namreč generalmajorka 12 dni zdravila v ljubljanski Univerzitetni psihiatrični kliniki, kamor naj bi jo pripeljali zaradi “zloma”.

Ovadba je bila po Požarjevih informacijah zgolj posledica takratnih političnih dogodkov, povezanih z interpelacijo zoper tedanjega ministra za obrambo Karla Erjavca in sporno razrešitvijo tedanjega poveljnika sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca, ki ga je Ermenčeva prav tako kazensko ovadila. Da naj vloži kazensko ovadbo zoper Požarja in Škerbinca, naj bi Ermenčevo takrat osebno nagovoril prav Erjavec, saj naj bi kazenski ovadbi rabil za lastno obrambo pred interpelacijo. No, Ermenčeva, njena odvetnica Nataša Pirc Musar in državno tožilstvo so na okrožnem sodišču v Ljubljani izgubili še eno sodno-novinarsko bitko proti novinarju in odvetniku Franciju Matozu, saj je sodišče, sicer šele po končani sodni preiskavi, pričakovano zavrnilo vloženo obtožnico tožilstva in že brez sodnega procesa Požarja tudi oprostilo.

Vsak državljan ima pravico biti obveščen
Sodišče je odločilo, da je bilo pisanje Bojana Požarja nedvomno v javnem interesu, saj ima vsak državljan pravico biti obveščen o zdravstvenem stanju osebe, ki je na pomembnem državnem položaju. Poleg tega je iz članka razvidno, da “ni bil usmerjen v spodkopavanje časti ali dobrega imena” generalmajorke Alenke Ermenc, pa tudi sicer ni bil žaljiv, je med drugim zapisalo sodišče. Sklep okrožnega sodišča, ki ga je kot predsednica senata podpisala ljubljanska okrožna sodnica Jasmina Javornik ta hip sicer še ni pravnomočen, a je zelo malo verjetno, da bi se državno tožilstvo pritožilo in v tem primeru sploh uspelo. Ne nazadnje, na pritožbo odvetnika Matoza zoper vloženo obtožnico niso niti odgovorili, je pripomnil Požar. Članek in celoten sklep okrožnega sodišča lahko preberete tukaj.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...