Pravna fakulteta v Ljubljani se lahko preimenuje v fakulteto Edvarda Kardelja: Študentom bo predaval kar Kučan!

Foto: STA

Študentska organizacija Pravne fakultete v sodelovanju s Skupino Panda danes ob 17:15 pripravljajo okroglo mizo z naslovom “Katalonija: kdo je politični zapornik?”. Ironično ali zgolj naključje, dogodek bo potekal v rdeči predavalnici Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. V razpravi bo sodeloval kdo drug kot nasprotnik samostojne Slovenije Milan Kučan, ki se je v zadnjem času aktivno angažiral za vprašanje svobodne Katalonije. Poleg njega bosta še mednarodna pravnica Vasilka Sancin, zaslužkarica na račun propadle arbitraže in čilski disident ter novinar F571 Simon Tecco.

Če smo bili vajeni, da sta v Sloveniji študentom najbolj prali možgane FDV ter Filozofska fakulteta v Ljubljani, za področje pravne “znanosti” skrbi Pravna fakulteta v Ljubljani. Velika večina slovenskih pravnikov je šla skozi roke profesorjev: Ljuba Bavcona, Cirila Ribičiča, Lojza Udeta, Danila Türka, Ivana Kristana, Katje Šugman Stubbs, Špelce Mežnar, Mira Cerarja, Mateja Accetta …, zato ne čudi kaotično stanje v pravosodju.

Na pravni fakulteti v Ljubljani, ki je nekoč spadala pod Univerzo Edvarda Kardelja, je diplomiral tudi Milan Kučan. Kučan se danes vrača na fakulteto kot predavatelj in govorec na okrogli mizi z naslovom “Katalonija: kdo je politični zapornik?”

Kučan zapiral politične disidente in nasprotoval osamosvojitvi
Kot so zapisali je “namen dogodka študentom predstaviti dejanske okoliščine ter mednarodnopravna in ustavnopravna vprašanja o obsodbah katalonskih političnih predstavnikov – predvsem z vidika sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice”. A če bi študentom zares to želeli prikazati, ne bi izbrali takšnih gostov, ki so sami kršili človekove pravice, bili proti osamosvojitvi Slovenije, sedaj pa hlinijo zanimanje za osamosvojitev Katalonije.

Foto: Facebook

Milan Kučan, “prvi predsednik Republike Slovenije in ustanovitelj Odbora za podporo katalonskih političnih zapornikov”, so zapisali na spletni strani Pravne Fakultete. Oba naziva resnična, a sporna. Spomnimo, da je Kučan sam priznal, da samostojna Slovenija nikoli ni bila njegova intimna opcija, zdaj pa podpira samostojnost Katalonije. Je tudi ustanovitelj odbora za podporo katalonskih političnih zapornikov, a to je pri nas zgleda možno in sprejemljivo, čeprav je Kučan pred dobrimi tremi desetletji kot šef Komunistične partije Slovenije in glavni nadzornik Udbe zapiral svoje politične nasprotnike in povzročal hude kršitve človekovih pravic. Bilo bi še nekako razumljivo, če bi šlo zgolj za kršitev človekovih pravic v preteklosti, vendar se te dogajajo še vedno: zloraba sodišč in diskreditacija sodnika, ki se je javno uprl pritiskom, obsodbe nedolžnih ljudi, sodni postopki, namenjeni diskreditaciji ter eksistencialnemu uničenju ljudi, preprečevanje pokopa žrtev komunističnih pokolov, kraja volitev, mandatov, otrok, pa bančni kriminal, zlorabe v zdravstvu. In ob vsem tem je Kučan gost v razpravi  o zaščiti človekovih pravic v – Kataloniji. Večje farse si ne moremo predstavljati.

Foto: STA

Vasilika Sancin sodelovala pri propadli arbitraži
V razpravi po sodelovala tudi “prof. dr. Vasilka Sancin, članica Odbora za človekove pravice OZN in profesorica mednarodnega prava na PF UL“. Sancinova je sodelovala pri propadli arbitraži, na račun katere je tudi v žep pospravila kar 53 tisoč evrov. Do posla z arbitražo ji je koristilo predvsem poznanstvo z nekdanjim predsednikom in profesorskim kolegom Danilom Türkom. Slednji je poskrbel tudi za imenovanje arbitra Jerneja Sekolca, kako se je vse skupaj končalo, ni potrebno ponavljati.

Vasilka Sancin (Foto: STA)

Režimski novinar Tecco
Študentom bo predaval tudi Simon Tecco, “novinar, sociolog in dopisnik španskega časopisa ABC”. Gre za čilskega disidenta in poznavalca razmer v južni Ameriki, ki je v nekdanjo Jugoslavijo prišel v času vladavine Augusta Pinocheta. Spet pa so v njegovem opisu na Pravni fakulteti študentom, ki bi se dogodka udeležili zamolčali, da jim bo govoril režimski novinar slovenske politične levice, saj je na seznam tistih, ki se štejejo med pro-socialiste. Gre namreč za novinarja, ki je bil med drugimi v času peticije, leta 2007, del združbe F571. Takšne goste bodo imeli torej na Pravni Fakulteti.

Simon Tecco (Foto: Dnevnik)

Lana Božič