fbpx

Pravna fakulteta v preiskavi. Zlorabili so svoje študente, da so pomagali Cerarjevi SMC.

Foto: STA

Pravna fakulteta v Ljubljani je bazo svojih študentov uporabila za promocijo dogodka, ki ga organizira vladajoča politična stranka Mira Cerarja. Primer so pod drobnogled že prevzeli v uradu informacijske pooblaščenke. 

Stranki modernega centra je javno tribuno o begunsko- migrantski krizi v ljubljanskem Cankarjevem domu, na svoji spletni oglasni deski in preko elektronskih sporočili svojih študentov spromovirala kar Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani.

Kot so zapisali v stranki SLS, kjer so prvi opozorili na ta problem, “ni nič ni narobe s tem, če fakulteta organizira ali pomaga organizirati dogodek, na katerega so vabljeni predstavniki politike in na take dogodke vabi svoje študente. Povsem nekaj drugega pa je, da svoje študente vabi na dogodek, ki s fakulteto nima nič, organizira pa ga vladajoča politična stranka.”

Od politike neodvisna fakulteta?
Temeljni pridobitvi demokratične države sta avtonomija univerze in prepoved delovanja političnih strank na univerzi. Najbrž ni potrebno posebej utemeljevati, kako dejanje Pravne fakultete, ki bi morala biti od politike neodvisna, z neposrednim vabilom na dogodek, ki ga pripravlja politična stranka, ti dve načeli krši.

V SLS se zato utemeljeno sprašujejo, ali Cerar, ki je v svoji predvolilni kampanji obljubljal visoke etične in moralne standarde, svojega nekdanjega delodajalca izkorišča za brezplačno promocijo svojih političnih aktivnosti.

Pravna fakulteta v Ljubljani in razsulo v sodstvu
“Pričakujem, da bodo vrhunski strokovnjaki ljubljanske pravne fakultete svojemu nekdanjemu sodelavcu dr. Miru Cerarju in tistim, ki so objavo omogočili, razložili, da se s tem ne krši le 8. člena statuta Univerze v Ljubljani, ki govori o prepovedi delovanja političnih strank na univerzi, ampak tudi slovensko zakonodajo in hkrati vsa temeljna moralna in etična načela ter načela pravne države,” je bil kritičen predsednik SLS Marko Zidanšek.

Prav tako je Zidanšek pričakoval, da bo Pravna fakulteta objavo takoj umaknila, svojim študentom pa se opravičila, kar pa se do danes še ni zgodilo. “Če teh načel ne spoštuje niti Pravna fakulteta, ki izobražuje bodoče pravne strokovnjake, potem je jasno, zakaj je stanje v slovenskem pravosodnem sistemu takšno kot je,” je še dodal.

Inšpekcijski postopek proti Pravni fakulteti v Ljubljani so po prijavi in medijskemu razkritju uvedli tudi v uradu informacijskega pooblaščenca.

M. P.