fbpx

[EKSKLUZIVNO] Preberite pisemce, ki sta ga nesrečna Klemenčič in Stare pred interpelacijo poslala Grimsu in Logarju

Goran Klemenčič in Darko Stare (Foto: STAfoto)

V uredništvo Nove24TV smo iz Državnega zbora RS prejeli nenavadno pisemce, ki sta ga pred interpelacijo prejela dr. Anže Logar in mag. Branko Grims. Pismo sta napisala minister za pravosodje Goran Klemenčič in državni sekretar Darko Stare, celotnega pa lahko preberete ob koncu prispevka. Oba sta bila nekoč sodelavca na komisiji za preprečevanje korupcije in bila o zadevi pranja denarja v NLB tudi seznanjena, vendar nista ravnala skladno z dolžnim ravnanjem, zato je bila afera pometena pod preprogo. Sedaj preko pisma pozivata predsednika obeh komisij, ki sta odkrila sporno pranje denarja, da bosta v bodoče bolj prizanesljiva do nekdanjih ključnih oseb pri odkrivanju korupcije. Pa bi morala biti?

Minister za pravosodje Goran Klemenčič in njegov državni sekretar Darko Stare sta napisala pismo, vanj izlila svoje misli ter ga posredovala ne samo predsedniku Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji dr. Anžetu Logarju in predsedniku Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb mag. Branku Grimsu, v vednost ga je prejel tudi dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora RS.

Kot sta zapisala že v začetku, razlog za njuno poslano pismo tiči v sumljivih transakcijah iz Irana prek NLB-ja in v tem, ”kaj je kdo vedel in kaj bi kdo moral narediti, pa ni”. Zelo sta poudarila, da je primer vreden preiskave in zapisala, da je ob parlamentarni preiskavi potrebna vključitev pristojnih organov odkrivanja in pregona. Pohvalno. Očitno pa ju muči to, kar sta iz dokumentacije, ki sta jo obe komisiji pri svojem delu pridobili, tudi ugotovili. Grimsa in Logarja zdaj prosita, da javnosti korektno predstavita ugotovitve, ki izhajajo iz dokumentov, s katerimi komisiji razpolagata. Morda se ne spomnita, da so podatki v javnost že pricurljali in govorijo tudi sami zase. Resnica, ”do katere ima javnost pravico”, pa je javnosti že bila posredovana.

Kljub zapovedanemu dolžnemu ravnanju nisva obvestila Policije o sumu storitve več kaznivih dejanj, povezanih s pranjem denarja, s katerimi sva bila seznanjena,” se pisca zavedata obtožb.

Da bi rešila svojo kožo, mnoge poslance in zdajšnjega predsednika KPK obtožujeta laganja
V javni predstavitvi in razpravi so nekateri poslanci in poslanke zatrdili, da ”predaja dokumentacije o spornih transakcijah s strani Komisije za preprečevanje korupcije ni nikjer evidentirana”. Stare in Klemenčič sta se zdaj odločila, da slednje ne drži, čeprav so poslanci izjavo podkrepili z dopisi zdajšnjega predsednika KPK, ki to zatrjuje. Grims in Logar sta v javnem delu seje govorila tudi o ravnanju KPK pri posredovanju dokumentacije o spornih transakcijah Policiji. Pri tem naj bi šlo za ”nezakonito ravnanje oziroma kršitev določb veljavnega sporazuma o sodelovanju med KPK in Policijo”. Pošiljatelja pisma zdaj trdita, da to ni res, in se sklicujeta na to, da nobena od komisij, ki ju vodita Grims in Logar, ni pristojna za tovrstne ocene. Pa se vprašajmo, kaj počnejo pristojni? Če je dejstvo jasno vidno že ”laikom”, si morajo mnogi zatiskati oči.

A. L.