fbpx

Pred 31 leti so predstavniki Demosa pod vodstvom dr. Pučnika sprejeli eno ključnih odločitev slovenskega osamosvajanja

Udeleženci v Poljčah 9. in 10.novembra 1990. (Foto: VSO)

Mineva 31 let od posveta v Poljčah, na katerem so predstavniki Demosa pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika sprejeli eno izmed ključnih odločitev v procesu slovenskega osamosvajanja, in sicer, da se bo slovenski narod o samostojni Sloveniji odločal na plebiscitu.

9. in 10. novembra 1990 je bil v Poljčah sestanek, na katerem so člani koalicije Demos sprejeli odločitev o razpisu plebiscita o samostojnosti Republike Slovenije. Zgodovinski korak v Poljčah je bil storjen v nepredvidljivih časih, prežetih s strahom in grožnjami, da bo JLA kakršne koli osamosvojitvene težnje zatrla s silo. A to je bil tudi čas poguma. Čas pogumnih ljudi, ki so v Poljčah prižgali plamen upanja za samostojno in neodvisno Slovenijo.

Prvi korak za odločitev o samostojni Sloveniji je bil narejen, vendar je bilo treba za izvedbo plebiscita sprejeti zakon. Zakon o plebiscitu, ki je določil plebiscitno vprašanje (“Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”) in datum plebiscita (23. december 1990), je bil po trdih pogajanjih oblikovan in nato tudi enotno izglasovan v parlamentu. Pred tem je steklo mnogo razprav in medstrankarskih pogajanj. Pogledi so se razlikovali predvsem glede vsebine plebiscitnega vprašanja in časa izvedbe. Največjo polemiko je predstavljala dilema, ali se naj na plebiscitu upošteva relativna ali absolutna večina. Na koncu je na predlog opozicije obveljala absolutna večina, ki je bila na zgodovinskem plebiscitu tudi preprečljivo dosežena.

Na plebiscitu je sledila rekordna udeležba Slovencev
Po sprejetju zakona je bilo določeno, da se bomo Slovenke in Slovenci o svoji prihodnosti odločali 23. decembra 1990. Volilna udeležba na plebiscitu je bila izjemna. Na volišča je odšlo 93,2 odstotka državljanov ali 1.289.369 volivcev. Za samostojno in neodvisno Slovenijo se je opredelilo kar 88,5 odstotkov vseh volilnih udeležencev, kar nakazuje na visoko mero enotnosti slovenskega naroda, ki ji ni enake v zgodovini slovenstva. Ob plebiscitu je prišlo do visoke narodne enotnosti, na jadrih katere smo se osamosvojili in v vojni za Slovenijo odločitev ZA samostojno in neodvisno državo slovenskega naroda tudi ubranili.

Odločitev v Poljčah predstavlja enega ključnih trenutkov nastajanja naše države in je postavila temelje za eno in edino priložnost, na kateri si je slovenski narod dejansko pisal sodbo sam.

Sara Kovač