Pred 99 leti so se prekmurski Slovenci združili z matičnim narodom

Slovenska zastava

17. avgusta obeležujemo praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ko se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, na katerem so plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja matici.

Osrednja slovesnost je bila že v četrtek v Črenšovcih. Predsednik Borut Pahor je na njej poudaril, da moramo storiti vse, da v državi prevlada duh sodelovanja, ne delitev. “Vse se začne pri spoštovanju dostojanstva drugega, razlike moramo upoštevati in se truditi za oblikovanje skupnosti na tistem, kar nam je skupno, politika pa mora dajati zgled,” je povedal Pahor in pozval k okrepljenemu političnemu in vsestranskemu sodelovanju za krepitev države.

Foto: Twitter

V državnem zboru pa se bodo 99. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matico spomnili z razstavo Pomurskega muzeja iz Murske Sobote z naslovom Znamke prekmurskih in medmurskih izdaj 1919. S krajšim programom in vodenjem po razstavi jo bodo odprli ob 9. uri v preddverju velike dvorane, zbrane bo nagovoril predsednik DZ Matej Tonin. Medtem pa tradicionalnega dneva odprtih vrat v počastitev praznika v uradu predsednika republike danes zaradi obnove ne bo. V Beltincih, kjer imajo občinski praznik v spomin na ljudsko zborovanje pred tamkajšnjo cerkvijo 17. avgusta, bo slovesnost nocoj ob 19. uri, slavnostni govornik bo župan Milan Kerman.

Združitev prekmurskih Slovencev
Dan združitve prekmurskih Slovencev je državni praznik, ki ga praznujemo 17. avgusta, na dan, ko je Prekmurje po določilih pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, s tem pa so bili prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske oblasti znova združeni z matičnim narodom. Po koncu prve svetovne vojne je Prekmurje 12. avgusta 1919 zasedla jugoslovanska vojska, 17. avgusta pa je na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predala civilnemu upravitelju.

A. G.

 

 • sprehajalec

  Velike zasluge ima za to verjetno madžarski komunist in zločinec Bela Kun, ki je leta 1919 ustanavljal sovjetsko republiko Madžarsko. Kraljeva vojska Srbov Hrvatov in Slovencev je izkoristila kaos, ki ga je komunist povzročil in pripojila Prekmurje.

  So Slovenci vsaj enkrat imeli korist od Komunista….

 • RATATA

  Lahko bi dadali, da po trianonskem sporazumu Prekmurju pripada tudi Medmurje.

 • RATATA

  Zaradi obnove ne bo dneva odprtih vrat, ker vratnih kril še ni namešenih na pantih, tako da ni kaj odpreti.
  Vsaj simbolićno bi lahko nekaj zimprovizirali.

 • svatne

  Kdaj bo konec tribalističnih izpadov. Trianon je odločil in dodelil večji del TERITORIJA Železne županije in Županije Zala Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Pri čemer je v podrobnem poteku nove državne meje zapisano, da je meja z nekdanjo ogrsko pokrajino Hrvatsko (natančneje Varaždinsko županijo) in Županijo Zala) na reki Dravi! (nikoli in nikjer na reki Muri!!!! – in je torej po veljavni mednarodni pogodbi Trianon “Murinsel” oz. Medmurje integralni del današnjega Prekmurja! Internacionalnih – meddržavnih – aktov ni mogoče spreminjati z notranjimi pravnimi / upravnimi ukrepi!)