fbpx

Pred sejo programskega sveta RTV: Na dan prihajajo bajni zaslužki moža Manice Ambrožič na račun javne televizije

Manica in Tomaž Ambrožič. (Foto: STA)

RTV se sooča z milijonskimi izgubami in izgubo gledalcev, zaradi česar je njihov generalni direktor primoran v spremembe informativnega programa, s čimer pa se ne strinjajo njihovi uredniki in zaposleni. Slednji protestirajo proti spremembam, o katerih bo jutri odločal programski svet. Poraja pa se vprašanje, ali je problem res samo krčenje informativnega programa ali se bojijo tudi, da bi se znižala tudi zaskrbljujoča stopnja nepotizma na RTV. Najbolj odmeven primer nepotizma je vsekakor Tomaž Ambrožič, mož urednice informativnega programa RTV, ki je s podjetjema Sport Media Focus in SBR Sport na račun RTV zaslužil že 852 tisoč evrov, razkrivajo javni podatki.

Na RTV Slovenija poteka protest novinarjev informativnega programa, saj se ne strinjajo s spremembo programskega načrta. Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough se je odločil za programske spremembe na podlagi slabih finančnih izkazov in želi sanirati finance javne televizije, ki jo morajo plačevati vsi odjemalci elektrike. Razlog za spremembe naj bi bil tudi odhod nekaterih zaposlenih in slaba gledanost informativnega programa. RTV se tako sooča s finančnimi izzivi, kako reorganizirati delo, da bo slednje pridelalo čim manjše izgube, ki so se izkazovale že nekaj preteklih let. RTV se sooča z milijonskimi izgubami in manjšim številom gledalcev, po nekaterih navedbah naj bi izgubili kar 250 tisoč gledalcev.

Zaradi napovedanih sprememb se je odločila odstopiti urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič, sledili so ji še trije uredniki TV Slovenija: Dejan LadikaMeta Dragolič in Mitja Prek. Novinarji in uredniki informativnega programa so spisali tudi protestno pismo zoper spremembe informativnega programa, saj naj bi to omejilo njihovo sposobnost izdelave kakovostnega poročanja javnih služb. Pismo je podpisalo 90 odstotkov zaposlenih, kar po mnenju nekaterih na RTV vse pove o razmerju moči na javni televiziji in podpori urednikom informativnega programa.

Ambrožičeva družinsko vpletena v poslovanje z RTV
Poraja se vprašanje, ali gre v tem primeru res za protest, ker ne bi zmogli pripravljati kakovostnega informativnega programa ali jih skrbijo tudi pogodbe nepotizma na RTV. Namreč kot smo že poročali, kar nekaj takšnih, ki so blizu zaposlenim na RTV, služi na račun javne televizije. Javni zavod RTV Slovenija je izdatek zgolj za davkoplačevalce, ki so prisiljeni plačevati več kot 150 evrov letno, ker živijo v Sloveniji, četudi nimajo televizije in ne spremljajo medijev RTV Slovenija. Ampak, za odgovorno urednico RTV Slovenija Manico Janežič Ambrožič je javni zavod RTV Slovenija nedvomno več. In ob tem je morebiti njena služba v javnem zavodu malenkost – v evrih. Denimo v primerjavi s tistim, kar iz proračuna v svoje podjetje Sport Media Focus počrpa njen soprog Tomaž Ambrožič.

Foto: Erar

Lani avgusta smo poročali, da je Tomaž Ambrožič, mož nekdanje urednice informativnega programa RTV s podjetjema Sport Media Focus in SBR Sport na račun RTV zaslužil že 852 tisoč evrov. Do današnjega dne pa je s pomočjo podjetja Sport Media Focus, d.o.o. prek RTVS zaslužil 896.872,54 evra, skupno pa od države kar prek milijona 300 tisočakov. Preračunano v valuto RTV Slovenija, ki jo prisilno plačujemo vsak mesec, torej 12,75 evra, je to 66.869,5 naročnin.

Gre za izjemno korupcijsko tveganje
Dr. Janez Remškar je v preteklosti Janežič Ambrožičevo skozi javno pismo pozval, da gre v tem primeru za konflikt interesov. “Če je res, kar je bilo objavljeno v medijih, da vaš soprog poslovno sodeluje z RTV SLO, ob tem ko ste vi  pomembna uslužbenka te iste hiše, si upam brez zapisati, da je to konflikt interesa in pozivam pristojne, da to takoj preverijo,” je dejal Remškar. Po njegovem mnenju, če so navedbe resnične, je to izjemno veliko korupcijsko tveganje, ne glede na to, ali se upošteva zakonodajo. “V ospredju je brez dvoma tudi vaš moralni problem, kajti nikakršni posli nikjer ne bi smeli teči med ljudmi in podjetji, ki imajo v ozadju tako povezavo,” je še dodal.

Foto: Posnetek zaslona

Eden izmed takšnih primerov je tudi Katarina Novak, ki je odgovorna za javna naročila pri RTV Slovenija. Uroš Plaznik, sicer brat Novakove in direktor podjetja Birox d.o.o., ki dobavlja biro opremo, naj bi to počel tudi za javni servis. Obenem naj bi nekdanji generalni direktor Igor Kadunc na RTVS zaposlil hčer Novakove – na mestu režiserja. Nadzorni svet v prvem primeru sicer ni odkril nepravilnosti. Znan primer pa je tudi naveza med medijsko-smetarsko mafijo oziroma tajkunom Martinom Odlazkom in javnim servisom, tudi v tem primeru se pojavlja družinska vez. Gre za znani novinarski par – Petro Bezjak Cirman (novinarko na RTVS) in njenega moža Primoža Cirmana, zaposlenega na portalu Necenzurirano. Slednji zelo rad obračunava z vlado in je že kar stalen gost informativnega programa RTV, ko potrebujejo mnenje nasprotnika vlade.

V preteklosti se je pod kritikami znašla tudi novinarka Mojca Pašek Šetinc, ki naj bi za obračun z Janezom Janšo zlorabila javno hišo RTV Slovenija in sredstva plačnikov RTV. Primer nepotizma bi lahko bil tudi primer “družinskega kadrovanja” Miše Molk, katere hči Ula Furlan je bila zaposlena na RTV. Na Televiziji Slovenija je delovala tudi kot voditeljica, med drugim je leta 2014 povezovala izbor za evrovizijsko pesem Ema, zatem pa vodila tudi mozaično nedeljsko oddajo Nedeljsko popoldne z Ulo – NPU.

Programski svet bo demokratično odločil za ali proti programskim spremembam informativnega programa
Programski svet RTV bo o predlogih generalnega direktorja Grah Whatmougha glasoval na naslednji seji, jutri, 29. novembra. Po mnenju RTV urednika in novinarja Igorja Pirkoviča je potrebno spoštovati odločitev direktorja, saj bo slednji v prihodnje odgovarjal za rezultate, ki jih bosta dosegala televizija in informativni program. Še pred uvedbo programskih sprememb pa lahko na RTV poleg nepotizma opazimo pomanjkljivo poročanje o pomembnih temah, denimo informativni program preprosto včasih “izpusti” poročanje o številnih srečanjih v okviru predsedovanja Evropski uniji, za kar (še) niso krive programske spremembe, temveč nekaj drugega.

Sara Kovač