Predsednik Državnega sveta: Dneva državnosti ne bi praznovali, če pred 32 leti ne bi bilo izjemnih posameznikov

Predsednik Državnega Sveta Marko Lotrič (Foto: Zajem zaslona)

V dvorani Državnega sveta Republike Slovenije se je odvila slavnostna seja ob dnevu državnosti. Sejo je vodil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič, ki je bil tudi slavnostni govornik, udeležili sta se je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Župančič. Rdeča nit nagovora predsednika DS RS so bili uspehi, ki so po njegovem mnenju dosegljivi s sodelovanjem in znanjem. Za izvedbo slovenske himne in glasbeni program je poskrbela družina Triler.

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič je v nagovoru izpostavil, da dneva državnosti ne bi praznovali, če ne bi izjemni posamezniki pred 32 leti dovolj modri, da so doumeli, da je za enotnost naroda ključna enotnost politike. Do lastne države nas je pripeljalo “sodelovanje posameznikov, ki so lastne parcialne interese potisnili na stran z namenom doseganja višjega cilja v dobrobit vseh državljank in državljanov”.

Poudaril je, da skupaj zmoremo velike reči, in naštel nekatere izmed pomembnih izzivov, ki so še pred nami, med drugim uvedbo druge ravni lokalne samouprave, pokrajin, iskanje ravnovesja med zasledovanjem okoljskih ciljev in opolnomočenjem kmetijstva in gospodarstva, vprašanje energetske samozadostnosti in prehranske varnosti ter izzive, povezane s spreminjajočo se demografsko sliko Slovenije in starajočim se prebivalstvom pa tudi upadanjem rodnosti.

Z navdihom in znanjem je prepojena naša domovina,” je dejal predsednik DS in med izjemnimi Slovenci izpostavil Ivana Tavčarja, ki nas uči o pomenu sodelovanja, združevanja moči in izmenjave mnenj, Antona Janšo, ki nas uči pomena celostnega pristopa, ki vključuje tako teoretično znanje kot tudi praktične izkušnje, svetovno popotnico Almo Maksimilijano Karlin, ki nas opominja, da imamo Slovenci tudi pustolovskega duha, in Sunito Williams, ki dokazuje, da lahko dosežemo tudi vesolje.

Uspeh ja zapisan v naših genih. A kot znajo povedati vrhunski športniki, predstavlja genski zapis le pet odstotkov potrebnega za doseganje odličnih rezultatov. Ostalih 95 odstotkov je vsakodnevni trening in nenehno prizadevanje, vztrajanje. Prepričan sem, da se v tem športnem duhu zmoremo spoštljivo pogovarjati, dovoliti si misliti različno in ponotranjiti osamosvojitvene vrednote.”

“Ponos, pogum, enotnost, sožitje, medsebojno razumevanje in zaupanje so nas pripeljali do samostojne države. Verjamem, da bomo premogli dovolj modrosti in občutka odgovornosti, da bomo znali črpati navdih iz vrednot osamosvojitve, da bomo znali črpati iz zgodovinskega in sodobnega znanja in narediti odločne, poenotene korake ter s tem zagotoviti državljankam in državljanom življenje v trajnem miru in blagostanju,” je sklenil predsednik Državnega sveta in dodal, da politiki ni treba ničesar obljubljati, saj so dejanja tista, ki štejejo.

Andrej Žitnik