fbpx

Predsednik sveta SMC Dragan Matić brutalno napadel voditeljico Tarče Eriko Žnidaršič

Dragan Matič (Foto: STA)

“Tole je pa odziv stranke SMC, ki zdaj prek programskega sveta RTV zahteva sankcije. Ne bo več objav dokumentov, ne bo več preverjanja dejstev, niti neprijetnih vprašanj ob očitnem zavajanju in sprenevedanju. In spet bo lepo, saj ne bo korupcije,” je na družbenem omrežju zapisala voditeljica oddaje Tarča na TV Slovenija Erika Žnidaršič.

Njen zapis se je nanašal na objavo nekdanjega poslanca in člana SMC Dragana Matića. Njegov zapis, ki se nanaša na zadnjo oddajo, v kateri je beseda tekla o maketi za drugi tir, objavljamo v celoti.

“Zadnja Tarča javne RTV je bila dno načina vodenja oddaje, ki spreminja raziskovalno novinarstvo v tendenciozno novinarstvo!

Je nov mejnik v poti navzdol, ko govorimo kvaliteti njenega vodenja. Poudarjam: vodenja oddaje, ne izbire tem. Kritičnost do politike in razkrivanje nepravilnosti me ne moti. Katastrofalen pa je način vodenja oddaje. To, kar si je privoščila Erika Žnidaršič, ni moč videti ne na Novi 24 ne na Faktor TV, tudi na katerikoli od komercialnih televizij ne. Sogovornike v studiu je ženska dobesedno napadala in je pobesnela, ko ji je več sogovorcev povedalo, da tovrsten medijski lov na čarovnice na podlagi indicev ni ustrezen. Celo gospod iz stranke gospe Bratušek, ki je lani javno opozarjala na sume o nepravilnostih o nabavi žice, je povedal, da tak medijski pogrom ni na mestu. Pa ni pomagalo.

Oddaja Tarča (Foto: posnetek zaslona)

Mučno je bilo gledati, kako Žnidaršičeva krčevito izpolnjuje očitno nalogo, da mora biti neizprosna. Kako poslancem postavi vprašanje pa potem ne pusti, da normalno odgovorijo, saj jim ves čas sega v besedo. Voditeljica jih je – ko ji ni bilo všeč kar govorijo – poskušala preglasiti s svojimi komentarjem in navajanjem svojih ‘resnic’. Med stavkom jim je postavljala dodatna vprašanja in komentarje, kot npr. ‘tukaj vas moram prekiniti’, ‘tukaj pa se ne moreva strinjat’, ‘to pa že ne morete trditi’. In je potem, ko se npr. razlaga o primeru žice ni skladala v njen koncept, ker ni potrjevala njenih aferaških pričakovanj, v trenutku ‘prešaltala’ na maketo o 2. tiru in tako dalje in naprej vse do konca oddaje.

Dejansko je gospa Žnidaršič spominjala na histerično sodnico, ki se na kakem partijskem političnem procesu spravlja na vnaprej obsojene žrtve. Treba je priznati, da česa podobnega v naših krajih nismo imeli niti na režimski tv v komunističnih 70-ih letih prejšnjega stoletja. Po dejansko pijani voditeljici Odmevov imamo sedaj od svojega ‘poslanstva’ pijano voditeljico Tarče.”

Dragan Matić je sicer tudi predsednik sveta SMC.

Odziv RTV Slovenija na FB zapis dr. Dragana Matića v zvezi z oddajo Tarča:
“RTV Slovenija ostro protestira nad FB zapisom visokega predstavnika vladne stranke SMC, dr. Dragana Matića, v zvezi z oddajo Tarča. Kulturni in vsebinski nivo njegovega zapisa pomeni napad na svobodno novinarstvo in uredniško politiko javnega medija RTV Slovenija ter na novinarsko in uredniško avtonomijo nasploh. Iz njega lahko razberemo neposreden pritisk na Informativni program TV Slovenija. Prav od nekdanjega predsednika odbora DZ za kulturo bi pričakovali drugačen nivo komunikacije, višji od posameznikov, ki na spletu zbujajo sovraštvo in imajo ponižujoč odnos do novinarjev, s katerimi se morda ne strinjajo.

Oddaja Tarča, v kateri smo razkrivali podatke o nekaterih projektih prejšnje vlade, je bila vsebinsko pripravljena profesionalno, strokovno in v skladu z novinarskimi standardi, ki veljajo za oddaje na RTV Slovenija. V primeru, da so bile v oddaji izrečene napačne trditve, imajo vsi sodelujoči v skladu z ZMED pravico vložiti zahtevek za popravek napačnih trditev, zato je javno obračunavanje z ustvarjalci oddaje, ki predstavljajo dokazljiva dejstva, nedopustno.

Ostro zanikamo tudi izjavo SMC, da voditeljica ni sankcionirala grobe izjave predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, saj ga je na neprimernost takoj opozorila in od njega zahtevala kulturno raven pogovora.

Oddaja Tarča je zaradi svojega koncepta seveda trn v peti mnogim, saj smo v zadnjih nekaj letih v njej razkrili veliko nepravilnosti, ki se dogajajo v Sloveniji. S takim delom bomo nadaljevali tudi v prihodnje, brez da bi se upogibali interesnim skupinam, nekdanjim in sedanjim politikom. Prav pokončna drža, podprta z argumenti, je pripeljala do tega, da ima oddaja Tarča leta 2019 kar 40 % več gledalcev, kot jih je imela v enakem obdobju lani.

Na RTV Slovenija že dalj časa z zaskrbljenostjo spremljajmo različne napade na javni medij, ki kažejo na željo po diskreditaciji novinarskega in uredniškega dela iz političnih in osebnih interesov. Vedno smo in bomo odprti za korektno in strokovno razpravo, ne pa tudi za komentarje na meji sovražnega govora brez vsake mere dostojanstva in s številnimi žaljivkami. Takšnemu načinu vpliva na delovanje RTV Slovenija se bomo odločno zoperstavili.”

Demokracija