fbpx

Žan Mahnič o maketi drugega tira v oddaji Tarča: “Kraja, klientelizem in korupcija!”

Oddaja Tarča (Foto: posnetek zaslona)

V oddaji Tarča na TV Slovenija so razkrivali sledi v zvezi s predračuni za maketo drugega tira, vredno kar 133.540 evrov. Z odstopom ministra za okolje Jureta Lebna in razrešitvijo direktorja direkcije za infrastrukturo (DRSI) Damirja Topolka je zgodba le prišla do delnega epiloga. Strokovnjaki se čudijo nad visoko ceno makete, prav tako pa v oči bode strošek prevoza makete, ki ga je Futura ocenila na kar 14.400 evrov oziroma desetkrat več, kot bi prevoz stal na trgu!

Iz pridobljenih dokumentov je bilo že pred tem jasno, da je vse niti v rokah držal prav kabinet ministra oziroma sam Jure Leben, ki je bil takrat državni sekretar. Dejstvo je namreč, da je ta ves čas podpiral posel s preplačano maketo, nato pa je krivdo skušal prevaliti kar na svojo podrejeno. Zavajalo pa je tudi podjetje Art Rebel 9, ki je bilo z dvakrat višjo ceno izbrano na razpisu, saj ni priznalo, da je neizbrano podjetje zanj dejansko izdelalo maketo. Katja Rašič, ki je ena izmed osumljenih, da je kot vodja komisije DRSI zavestno izbrala dražjega ponudnika za izdelavo makete, je članica SMC, kot je poročala TV Slovenija, pa naj bi bila članica SMC tudi Suzana Šnajder, ki je vodja javnih naročil pri DRSI.

Zunanji minister in vodja propadle Stranke modernega centra Miro Cerar pa še kar vztrajno zatrjuje, da stranka z maketo nima nič, a dejstva so pokazala drugače. Kot vse kaže, bi se ob takšni maketi dalo dobro zaslužiti, tudi če bi cena znašala 30 tisoč evrov. “Po televiziji, kar sem videl, je to samo surov odlitek nekega reliefa. Žal na tej maketi ni nobene orientacije, samo vlak pelje kot laserski žarek in tisti moment se to vidi kot traso, ne veš pa, ali je to v Sloveniji ali Italiji. Če želimo razumeti poseg v prostor, je potrebno v tem prostoru pokazati razdalje levo in desno, vertikalno ter v tem primeru prometnice, vode in naselja,” je o tehničnem in izvedbenem smislu povedal Peter Ogorelec.

Cerar si ni upal priti v oddajo, Möderndorfer pa se je le sprenevedal
V oddajo Tarča je bil povabljen tudi predsednik SMC Cerar, a je tja strahopetno poslal kar svojega poslanca Janija Möderndorferja. Ta se je na veliko sprenevedal in vse skupaj opisal celo kot teorijo zarote, kljub navedenim dejstvom, ki so jasna črno na belem. Da je vse zanj novo in s temi dejstvi ni seznanjen, je trdil tudi poslanec SD Milan Brglez, ki je bil pred tem še član SMC.

“To, kar se je odkrilo v zadnjih dneh, in to, kar ste vi danes nadgradili s tem prispevkom, najbolje opisujejo tri besede: kraja, klientelizem in korupcija. Dejstva in številke držijo, dr. Cerar pa se že več kot en teden spreneveda o tem, spreneveda se že vse od takrat, ko je zgodba z nesrečno maketo izšla ven. Več kot očitno je, da gre tukaj za neke posle, ki jih bo morala preiskati kriminalistična policija. Zakaj je to prišlo ven ravno v tem času, ne vem, ve pa se, kdo usmerja in vodi delo policije, to je na nek način notranji minister. Bi pa rekel, da glede na to, da je po prejšnji Tarči odgovornost prevzel Jure Leben in ponudil svoj odstop, če bo šlo v tem tempu in če bo tudi dr. Miro Cerar premogel toliko poguma, kot ga je g. Jure Leben, da bo tudi on po tej oddaji ponudil svoj odstop,” je bil oster poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič.

Brane Golubović iz vladne LMŠ je izrazil željo po tem, da se zadeva razišče, povedal je, da je dejstvo, da ni bilo vse v redu, a da bi ocenjeval Cerarjevo vlogo, bi bilo po njegovem mnenju preuranjeno. Naravnost bizaren pa je bil odziv poslanca Mihe Kordiša iz vrst skrajne Levice, ki je pozornost skušal preusmeriti kar na varno starost in zelene politike.

Tudi ceno prevoza kontejnerja z maketo so v Futuri precenili za kar približno desetkrat!
Kar 14.400 evrov brez davka pa bi stal prevoz makete drugega tira najprej od Ljubljane do Kopra, nato od Kopra do ljubljanskega Kongresnega trga in od tam še na ministrstvo za infrastrukturo. Oceno stroškov je pripravila Futura, TV Slovenija pa je v Tarči ponudila informativne ponudbe za takšen prevoz, vključno z nakladanjem in razkladanjem, ki bi stal od 350 do 420 evrov brez davka, skupno naj bi tako celotna pot, zaokroženo navzgor, stala do 1.500 evrov, dražji ponudnik pa bi za 14.400 evrov maketo prepeljal celo do Nordkappa, oddaljenega 3.600 kilometrov daleč od Ljubljane.

https://twitter.com/ErikaPlaninsec/status/1101209764745359360

Snemanje in promocija postprodukcijskega videa za drugi tir pa je bila s strani Future ocenjena na kar 38 tisoč evrov, a na trgu sta ponudnika za TV Slovenija ocenila vrednost filma na 11 tisoč evrov in 16 tisoč evrov brez davka, torej več kot pol ceneje. “V povezavi s Futuro je ena afera že bila, zaradi nje je bilo potrebno ponavljati referendum o drugem tiru – takrat ni nihče prevzel politične odgovornosti, pa je Futura delala referendumsko kampanjo za vlado, kar pomeni, da je bilo toliko manj finančnega vložka potrebnega s strani ene od vladajočih strank. Glede številk: Futura verjetno nima svojega tovornjaka, kar pomeni, da je Futura za prevoz te makete dejansko tudi plačala največ tisoč evrov. Kje je preostalih 12.500 evrov, je pa vprašanje. Niti računsko sodišče verjetno ne bo moglo tega ugotoviti, kajti, lahko sicer naredi neko povezavo, preden izda poročilo, še povpraša o tem in lahko gre na zagovor bodisi predsednik bodisi generalni sekretar stranke, da je dejansko šlo za obvodno financiranje – obstajajo sumi, da je šlo, nekih zabeležk ne bo. Tudi če je teh 12.500 evrov konkretno pri tovornjaku Futura porabila kasneje za financiranje politične stranke, to nikjer ni zabeleženo,” je glede tega povedal poslanec Mahnič.

Dve leti pred državnozborskimi volitvami pa je nekdanji minister za kmetijstvo Dejan Židan z isto agencijo podpisal 3 milijone evrov težko promocijo neke lokalno pridelane hrane, prav tako je prejšnja ministrica za delo Anja Kopač Mrak podpisala 380 tisoč evrov vredno pogodbo s podjetjem Pristop, je še opozoril Mahnič.

Futurin predračun je bil še pred objavo javnega razpisa poslan v kabinet predsednika vlade
Vendar pa je iz pridobljenih dokumentov jasno, da je vse niti v rokah držal prav kabinet ministra oziroma državni sekretar. Uradniki so si namreč med seboj pisali, da je Leben naročil, da se vse pošilja samo v kabinet oziroma da je treba dobiti potrditev preko Nataše Pelko. A ko je Lebna voditeljica Tarče Erika Žnidaršič postavila pred dejstvo, da je ravno zaradi tega Lebnovega ukaza razvidno, da je on naročal zadeve in da Nataša Pelko zadev ni vodila na svojo roko, je vse prevalil na piar službo, češ da on svojim sodelavcem zaupa in jih ne preverja, kaj počnejo. Leben je tudi ves čas oddaje zatrjeval, da je bil s tem elektronskim sporočilom seznanjen dan pred tem “in sem bil tudi sam presenečen”.

Foto: STA

A dejstvo je bilo, da je Leben kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo ves čas podpiral posel s preplačano maketo, in naravnost nezaslišano je, da je krivdo prevalil kar na svojo podrejeno. Spletni portal Požareport pa opozarja še na eno zanimivo povezavo; žena Jureta Lebna naj bi začela sodelovati s Futuro ravno v času, ko je to agencijo Leben najemal za referendumsko kampanjo za 2. tir, vključno s sporno maketo. Katja Gaspari Leben je takrat, leta 2017, namreč postala kreativna direktorica projekta “Daj se na seznam!”, ki ga je vodila Futura DDB, d.o.o., naročnika projekta pa sta bila Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo ter Zavod za transfuzijsko medicino Slovenije. Pri poslih Gaspari Lebnove je, kot še poroča Požareport, zanimivo tudi to, da je žena pravkar padlega ministra v času vlade Boruta Pahorja med drugim delala za TEŠ6, tej vladi pa je njen oče prodajal BMW-je.

J. Ž.