Predsednik vlade Janez Janša za Bloomberg: Rusija ni v poziciji, da bi nas lahko izsiljevala na dolgi rok

Predsednik vlade Janez Janša v intervjuju za Bloomberg (Foto: Zajem zaslona Bloomberg)

Predsednik vlade Janez Janša je podal intervju za Bloomberg med neformalnim zasedanjem Evropskega sveta v Versaillesu. Povedal je, da imajo na mizi več predlogov, kaj bodo storili z Rusijo zaradi njene invazije na Ukrajino. Med predlogi je tudi embargo na ruski plin in nafto, za katerega je samo vprašanje časa, kdaj bo stopil v veljavo. “Zavedamo se, da bomo to obdobje trpeli, a moramo to storiti čim prej in se moramo na situacijo pripraviti,” je pojasnil Janša. 

Po mnenju predsednika vlade Janeza Janše v intervjuju za Blooomberg je ruska invazija na Ukrajino vojni zločin. “To je popolnoma jasno, a Rusija to zanika,” je pojasnil. Po njegovih besedah smo podobne prizore že spremljali v zgodovini na primeru Vukovarja. “Bilo smo priča enakemu zanikanju in propagandi.”

Meni, da takšnega stanja ne bi smeli tolerirati in bi morali storiti mnogo več, kot to počnemo sedaj. Med drugim imajo sedaj pred seboj niz ukrepov, med katerimi je tudi popolni embargo na rusko kurilno olje in nafto. “Ni vprašanje, ali se bo to zgodilo, temveč kdaj se bo to zgodilo,” je izpostavil in dodal, da morajo čimprej omejiti vse uvoze iz Rusije. “Zavedamo se, da bomo to obdobje trpeli, a moramo to storiti čim prej in se moramo na situacijo pripraviti.”

Foto: epa

Po njegovem mnenju je Evropa dovolj močna, da bo lahko stabilizirala težavo, saj Rusija ni v poziciji, da bi nas lahko izsiljevala na dolgi rok in gre v tem primeru za krvav denar. “Predolgo smo čakali na to obdobje in na to nismo dovolj pripravljeni.  Hvala bogu imamo dovolj zalog in je EU veliko višje, kot smo /…/ sedaj se moramo pripraviti na naslednjo zimo,” je poudaril.

Vse države skupaj bi morale uvesti embargo
Prepričan je, da imamo dovolj časa, da lahko to storimo, to pa bi morali storiti vsi skupaj in ne vsak zase. Ocenjuje, da pri vstopi Ukrajine v EU obstajata dve težavi. S strani EU imajo pomoč v smislu humanitarne pomoči, sprejemu beguncev in podpori njihove neodvisnosti. “Vendar ne v evropski perspektivi, da postane članica EU. Tukaj so razlike v večini teh, ki podpirajo namero, da jih sprejmemo čim prej in zato potrebujemo močno politično sporočilo /…/ žal pa se nekateri trdno držijo postopkov, kot da nismo sredi nevihte,” je dejal.

Foto: epa

Na vprašanje o tem, ali si Putin želi ponovno zgraditi Sovjetsko zvezo, je Janša odvrnil, da se moramo paziti te strategije. “Šel bo tako daleč, kot bo lahko,” je dejal Janša. Pri tem je še opozoril, da je Ukrajina četrta najbogatejša država z naravnimi viri in predstavlja več kot le teritorij. “Najbolj pomembno je, da vprašamo gospoda Putina, ki je že dvajset let predsednik bogate države, zakaj je povprečna plača v Rusiji 600 evrov in zakaj ni zgradil države, ki bi bila bolj privlačna za Ukrajince?”

Celoten intervju si lahko pogledate tukaj.

Sara Rančigaj