fbpx

Predsednik vrhovnega sodišča Florijančič je branil skrivanje Masleševe diplome pred javnostjo

Predsednik Vrhovnega sodišča RS Damijan Florjančič (Foto: STA)

Drama okoli diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše in neprimerni komunikaciji vrhovnega sodišča, ki je novinarjem spletnega portala Siol grozilo s tožbo zaradi vprašanj o obstoju Masleševe diplome, se nadaljuje. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v odzivu na stališče sodnega sveta o neprimernosti komuniciranja vrhovnega sodišča začel z zatrjevanjem, da izjava, ki jo je objavilo vrhovno sodišče tako na svoje Twitterju kot tudi enak odgovor, poslan novinarjem Siola, ni bila izjava sodišča, temveč “zgolj” Masleševa izjava. Do “nejasnosti” naj bi prišlo zaradi pomanjkanja števila znakov v posameznem čivku, a za razliko od Twitterja v elektronski pošti tega problema z omejenim številom znakov ni.

Kalvarije o diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše še kar ni videti konca. Še več, zadeva je eskalirala, Masleši pa se bo po vsemu sodeč njegov molk, ki so mu sledile grožnje s tožbami, še maščeval. Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je pred dnevi v pogovoru za Siol priznal, da si želi, “da bi se v skladu z načelom transparentnosti poslovanja pravosodja vsi ti očitki čim hitreje razjasnili.” Kakor je povedal minister, na njegovem ministrstvu spremljajo dogajanje okoli Masleševe diplome, ministrstvo za pravosodje pa v okviru svojih pristojnosti pridobiva informacije tudi od pravosodnih deležnikov.

Tudi poslanec SDS Dejan Kaloh je v poslanskem vprašanju za ministra Dikaučiča opozoril, da je “v javnosti v zadnjih tednih mogoče zaslediti številna namigovanja glede ustreznosti diplome in pravosodnega izpita vrhovnega sodnika Branka Masleše.” Kakor je izpostavil Kaloh, “ugibanja in namigovanja ne pojenjajo, predvsem zaradi neodzivnosti Vrhovnega sodišča RS nanje. Prav neodzivnost sodne oblasti na tako pomembne dvome javnosti, zlasti ko gre za bivšega predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, je zaskrbljujoča in zmanjšuje zaupanje javnosti v sodstvo oziroma kaže na zaprtost sodstva in njegovo odmaknjenost od ljudi.”

Na vrhovnem sodišču pa so se medtem po prvotnem napadu na novinarje Siola ponovno zavili v molk. Temu naj bi botroval odziv sodnega sveta, ki je po poročanju Siola reakcijo Vrhovnega sodišča RS v objavi na Twitterju z dne 6. decembra 2021 ocenil kot “neustrezen in neprimeren.” V spornem čivku so na Vrhovnem sodišču RS zapisali: “Vprašanje obstoja diplom sodnikov je, upoštevajoč zakonsko predpisan postopek izvolitve, v katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta, odveč. Vrhovni sodnik bo glede zapisanih neresnic vložil tožbo. Znesek odškodnine bo nakazal v dobrodelne namene.”

Sodni svet obsodil komunikacijo vrhovnega sodišča
Zdaj, ko je takšen način komunikacije obsodil sodni svet, so se od izjave distancirali. Trdijo, da naj bi šlo za objavo Masleševe izjave, ki je bila objavljena z njegovim dovoljenjem, a je zaradi omejitve števila znakov zmanjkalo prostor, da bi izjavo podpisali. Tudi v naslednjem čivku. Enak odgovor so sicer, ravno tako brez pojasnila, da gre za Masleševe grožnje, poslali v odgovor na novinarska vprašanja Siolu. Elektronska pošta načeloma ne pozna omejitve števila znakov, vsaj ne pri tako kratkih sporočilih.

Vrhovni sodnik Branko Masleša (Foto: STA)

Na obsodbo komunikacije Vrhovnega sodišča s strani Sodnega sveta se je odzval sam predsednik Vrhovnega sodišča RS Damijan Florjančič. Njegovo celotno izjavo najdete TUKAJ. Florjančič je Masleša vzel v bran. Ne da bi se zares izrekel glede pristnosti sporne diplome, je zapisal, “da zakon o sodiščih v 78. členu določa, da so podatki iz centralne kadrovske evidence za sodnike zaupni, razen dveh izjem (podatki o službenem razmerju za sodnika – to je datum nastopa sodniške službe oziroma odločba o izvolitvi in imenovanju sodnika, sodniško mesto – in evidenca napredovanj, priznanj, nagrad dodelitev in razporeditev). Podatki o stopnji izobrazbe, funkcionalnem in specialnem znanju, udeležbi na različnih oblikah izpopolnjevanja in usposabljanja ter drugi podatki o strokovni usposobljenosti so torej zaupne narave, zato diplome in potrdila o opravljenem pravniškem državnem izpitu (PDI) v primeru vrhovnega sodnika svetnika Branka Masleše nismo posredovali javnosti oziroma zainteresiranim medijem, dokler sodnik za to ni dal soglasja.”

Sodni svet naj bi Florjančičev odziv obravnaval na praznik svetih treh kraljev, 6. januarja 2022. Pri Siolu pa izpostavljajo, da so tudi pri sodnem svetu obravnavali samo način komunikacije prek Twitterja, ne pa tudi groženj s tožbami, ki so jih novinarji prejeli v odziv na novinarska vprašanja. Na Vrhovnem sodišču RS pa so prepričani, da ni nikakršne potrebe po nadaljnjem odgovarjanju na novinarska vprašanja o Masleševi sporni diplomi in načinu komunikacije vrhovnega sodišča. “Menimo, da je bilo na vsa vaša vprašanja že odgovorjeno, zato ni potrebe po dodatnih pojasnilih,” so sporočili po poročanju Siola.

Peter Truden