[Predsedniške volitve] Udeležba na predčasnih volitvah nadpovprečna; ljudje glasujejo za spremembe?

Anže Logar (foto: Facebook)

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti prvega kroga volitev predsednika republike, lahko svoj glas še danes oddajo predčasno. To lahko storijo na enem od 96 volišč po Sloveniji, ki bodo odprta med 7. in 19. uro.

Predčasno glasovanje sicer poteka od torka, prvi dan pa se ga je udeležilo 19.247 volivk in volivcev oziroma 1,14 odstotka vseh volilnih upravičencev. Drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike, v sredo, je glas oddalo 25.775 volivk in volivcev oziroma 1,52 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). To je precej več kot na zadnjih dveh volitvah. Pred petimi leti je namreč prvi dan predčasnega glasovanja na volišča prišlo 0,45 odstotka volivcev, leta 2012 pa 0,32 odstotka.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Predčasno glasovanje izven okraja stalnega prebivališča ni mogoče, poteka pa na sedežih volišč za predčasno glasovanje, ki so jih v posameznih okrajih določile okrajne volilne komisije.

Prijava na predčasno glasovanje ni potrebna, volivec pa na volišču potrebuje osebni dokument, s katerim izkaže svojo identiteto. Obvestila, ki so ga prejeli na dom, volivci ne potrebujejo, je pa v pomoč volilnim odborom, da volivca lažje najdejo v volilnem imeniku.

Volilni molk za socialna omrežja ne velja
Predsedniški kandidati imajo sicer še danes in v petek čas za prepričevanje volivcev, naj glas namenijo njim, poroča STA. V petek opolnoči se namreč izteče volilna kampanja in začne veljati molk, ki ga je treba spoštovati vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Volilni molk pa ne velja za ljudi na socialnih omrežjih in medije. V obdobju volilnega molka lahko povsem svobodno izražate svoje misli o predsedniških kandidatih.

V prvem krogu predsedniških volitev sicer volivci izbirajo med sedmerico kandidatov. Glasuje se tako, da se obkroži številko pred imenom kandidata, ki bodo na glasovnici navedeni v naslednjem vrstnemu redu: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Sara Kovač