fbpx

Premier Janša: Napovedi glede odpiranja novih letalskih povezav so zelo obetavne

Premier Janez Janša (Foto: Twitter)

Danes se je predsednik vlade Janez Janša udeležil otvoritve novega brniškega terminala, s katerega bodo prvi potniki lahko odpotovali 1. julija. Torej na dan, ko bo Slovenija uradno začela predsedovati Svetu Evropske unije. Pred novim terminalom bo novo avtobusno postajališče, parkirišče pa bo tudi park, v katerem bodo jeseni zasadili borovce in ga dokončno uredili. Funkcionalno zasnovo prenovljenega brniškega letališča je večinoma določil investitor Fraport Slovenija. “Odpiramo terminal, izgrajen v času epidemije, ko je letalska dejavnost doživljala enega najhujših udarcev v modernem času,” je med drugim izpostavil premier Janša.

Čez nekaj dni bo minilo 30 let, ko je osrednje slovensko letališče ponujalo popolnoma drugačno podobo, kot smo ji priča danes,” je ob odprtju letališkega terminala dejal predsednik vlade Janez Janša in nadaljeval, da letališče danes nosi ime po dr. Jožetu Pučniku, čigar vizija in trud sta osrednji stvari, ki sta nam dali samostojno državo. Ponosno je dejal, da se je odprl terminal, zgrajen v času epidemije, ko je letalska dejavnost doživljala enega najhujših udarcev v modernem času. “Kljub temu ste imeli vizijo in pogum, verjeli ste, da bo posijalo sonce. Danes vidimo rezultate tega truda in napora. Vidimo veliko razliko med tem, kar je bilo prej, preden je Fraport postal lastnik letališča, in tem, kar vidimo danes. Še posebej smo veseli, ko slišimo načrte za naprej. Načrte, ki jih imate, smo dolžni podpreti in nadgraditi tudi s tem, kar mora Slovenija še narediti,” je poudaril.

Janša je izpostavil tudi, da je ena osrednjih stvari hitra železniška povezava med letališčem in prestolnico. O njej se govori že veliko časa. Ta vlada je trdno odločena, da naredi še ta korak. Premier je dodal, da v Sloveniji formalno nimamo več epidemije, ki je bila razglašena oktobra lani in zaradi tega je današnji dan še toliko bolj sončen. A kljub temu bodo nekateri preventivni ukrepi morali ostati še naprej. Napovedi za Slovenijo za letos so ugodne. Slovenija bo lahko že letos nadoknadila izpad, s katerim smo se soočili v gospodarski rasti v lanskem letu. Številke brezposelnih so že danes boljše, kot so bile pred epidemijo. Napovedi glede odpiranja novih letalskih povezav so zelo obetavne. “Ta današnja investicija je tisto, kar dela dejanske spremembe. Iskrene čestitke vsem izvajalcem, ki ste s svojim delom omogočili, da je bil terminal zgrajen v pravem času,” je še dejal predsednik vlade.

Funkcionalno zasnovo prenovljenega brniškega letališča je večinoma določil investitor Fraport Slovenija, kako naj med drugim odraža nacionalno identiteto, pa je prepustil arhitektom iz biroja Plan B. “Tako bo pred novim terminalom novo avtobusno postajališče, parkirišče pa tudi park, v katerem bomo jeseni zasadili borovce in ga dokončno uredili. Park, ki bo v simbolnem pogledu navezava na bližnjo naravo, bo skupaj z medprostorom pred novim terminalom postal nekakšno stičišče, ki bo združil obstoječe in nove stavbe, tudi tiste, ki bodo morda zrasle v prihodnjih letih,” je za Delo pojasnila arhitektka.

Nov potniški terminal ni le pomembna pridobitev za spodbuditev letalskega prometa, ampak tudi investicija v prihodnost slovenskega gospodarstva. Vitalnega pomena je, da obdržimo redne linije in pridobimo nove, da izboljšamo povezljivost in prispevamo k oživitvi našega gospodarstva, tudi turizma,” je zapisal minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek, ki se je prav tako udeležil otvoritve terminala.

Sara Bertoncelj