fbpx

Prihajajo računi za IranNLBgate: To je Trumpova administracija sporočila ministru Erjavcu

Foto: STA/epa

Glede na to, kaj je Trumpova administracija sporočila Karlu Erjavcu o slovensko-hrvaški meji, je več kot očitno, da prihajajo računi za IranNLBgate. V dogajanje okrog sodbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško se bodo očitno začele vpletati ZDA. Na našem zunanjem ministrstvu so namreč za Siol.net potrdili, da je minister Karl Erjavec sredi oktobra prejel pismo od ameriškega zunanjega ministra Rexa Tillersona glede mejnega vprašanja. 

Minister Tillerson je po navedbah našega zunanjega ministrstva ponovil že znana stališča glede mejnega vprašanja in med drugim dodal, da bodo ZDA podprle vsako rešitev meje na morju in kopnem. Ob dejstvu, da sta tako Slovenija kot tudi Hrvaška državi članici EU, je izpostavil, da se ZDA ne bodo postavljale ne na eno in ne na drugo stran in izrazil pričakovanje, da se bosta tako Slovenija kot tudi Hrvaška vzdržali provokativnih dejanj in konfrontacij, torej tudi v Piranskem zalivu, saj to vpliva tudi na regionalno stabilnost in ne zgolj na slovensko-hrvaške odnose.

Težko je trditi, da je čas, ko je v Ljubljano prispelo Tillersonovo pismo, naključen, saj je to prispelo po tem, ko je premier Miro Cerar odpovedal predvideno srečanje s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem v hrvaški prestolnici. To je storil po tem, ko je slednji v govoru pred generalno skupščino Organizacije združenih narodov (OZN) arbitražo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava. Uradni Zagreb že tedaj ni prikrival dejstva, da se ni pripravljen pogovarjati o načinu uveljavitve arbitražne sodbe glede slovensko-hrvaške meje, ampak le o reševanju odprtih vprašanj. Več kot očitno je bil njihov cilj, da bi odločitev arbitražnega sodišča v času pogovorov razvodenela, nato pa bi jo na enak način začela dojemati tudi mednarodna skupnost.

Foto: epa

Komunikacija poteka le prek pisem
Vse od odpovedi srečanja komunikacija med predsednikoma vlad poteka le prek pisem. Sredi prejšnjega meseca je Cerar pisal Plenkoviću z namenom, da bi tako slovenska kot hrvaška stran nadaljevali z dialogom glede uresničitve sodbe arbitražnega sodišča. Z odgovorom Plenkovića Cerar ni bil zadovoljen, saj se ta ni niti dotaknil predloga, ki ga je ponudl glede ustanovitve skupne komisije, ki naj bi bila pristojna za reševanje konkretnih vprašanj, povezanih z razsodbo.

Prejšnji mesec je sicer vlada predstavila predlog spremembe zakonodaje, ki bo omogočila vnos arbitražne razsodbe v svoj pravni red, namreč 29. decembra je datum, ko se izteče šestmesečni rok za uveljavitev razsodbe.

V hrvaški in ameriški retoriki vidna podobnost
Pri prepričevanju Cerarja so očitno na pomoč priskočili iz ZDA, saj ob tem, ko so dejali, da se ne bodo postavljali na nobeno izmed strani, niso niti z besedo omenili arbitražne razsodbe in pomen spoštovanja te, s čimer so sporočili, da bodo ZDA podprle vsako rešitev določitve meje, ki jo bosta obe državi sprejeli sporazumno, in dodali, da morata državi delovati skupaj in hitro. Kot lahko vidimo, gre za veliko podobnost z retoriko iz sosednje Hrvaške.

Omeniti je treba, da pri komentiranju pisma ameriškega zunanjega ministra ameriško veleposlaništvo ni spomnilo na pomen spoštovanja sodbe, ki jo je arbitražno sodišče razglasilo v Haagu. Spomnili so, da morata obe državi članici Evropske unije in Nata rešiti dvostransko vprašanje meje in izrazili prepričanje, da jima bo to uspelo. Slovensko zunanje ministrstvo Tillersonovo pismo razume kot odziv na Erjavčevo stališče, ki je v začetku julija poslal pismo, v katerem je ZDA pozval k temu, da z bolj odločno držo stopijo na stran spoštovanja mednarodnega prava. Neizpodbitno dejstvo je, da hrvaška stran glede arbitražnega vprašanja nima podpore v Evropski uniji, razen pri Poljski, zato se ta z intenzivno usmerja proti ZDA.

Če si ne bi zatiskali oči pred pranjem denarja …
Dejstvo pa je tudi, da je pismo do Erjavca prišlo po tem, ko je tudi v svetu začel odmevati primer pranja iranskega denarja v naši največji banki NLB. Spomnimo samo, da Iran postaja vedno večji nasprotnik ZDA. Pred kratkim je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil celo z odstopom od iranskega jedrskega programa, Teheran pa je znova obtožil, da sponzorira terorizem.

Čeprav si v Sloveniji vrh politike še vedno vztrajno zatiska oči pred milijardnim pranjem denarja in še vedno očitno upa, da bodo stvari potihnile do te mere, da jih bodo lahko pometli pod preprogo, pa jim bo to najverjetneje, tudi pod budnim očesom ZDA, težko uspelo.

H. M.