Prihodnji teden začne izhajati nov konservativni tednik, ki skrbi slovensko levico – kot brezplačnik bo najprej prišel tudi k vam domov

Zavod Iskreni naj bi spletni portal Domovina začel izdajati v tiskani obliki, najprej kot brezplačnik.

Tektonske medijske spremembe v času tretje vlade Janeza Janše utegnejo do konca mandata postaviti dosedanje razmereje moči na medijskem tržišču postaviti popolnoma na glavo. Če gre verjeti naši virom, namreč na trg prihaja nov konservativni tedni, oziroma revija, ki ga naj bi ga izdajal Zavod iskreni, ki ga vodi Igor Vovk in ki že izdaja tudi spletni portal Domovina.je. Tednik Domovina naj bi najprej, že prihodnji četrtek, 20. maja, izšel v skrčeni obliki na 32 straneh, ob tem poroča Požareport. Šlo naj bi najprej za brezplačnik, ki naj bi ga v vsako stanovanje v državi dobili slovenski državljani. Najprej naj bi izšlo 585 tisoč izvodov. 27. maja pa že kot običajna plačljiva revija v predvideni nakladi 5000 izvodov, letna naročnina pa bo 99 evrov, še navaja Požareport.

Zavod iskreni je bil v zadnjem času na tnalu levo usmerjenih mainstream medijev, ker je na razpisu Ministrstva za delo, ki ga vodi minister Janez Cigler Kralj iz resorja Nove Slovenije, dobil nekaj več kot 100 tisoč evrov sredstev za pomoč družinam po epidemiji covida-19. Očitki so šli v smeri, da se je skozi sredstva financiral tudi portal Domovina, ki se je sicer na desnici uveljavil kot eden najbolj kvalitetnih konservativnih medijev s tematiko s področja družine, krščanstva in gospodarstva.

Omenjene številke kažejo, da gre za precej ambiciozen projekt, glede na dosedanjo vsebino obeh portalov pa je seveda moč sklepati, da bo šlo še naprej za revijo z “desnosredinsko usmeritvijo”, ki naj bi bila tudi “glasnik svobodnega gospodarstva”. Požareport ocenjuje, da nekateri poznavalci medijev že realno ocenjujejo, da bo tednik Domovina na medijskem tržišču verjetno dokončno zapečatil usodo vedno manj prodajane revije Reporter, ki sodi v imperij tajkuna Martina Odlazka ter prav tako cilja na podobno “desno” publiko, vendar že dlje časa pospešeno izgublja svoje bralce, saj se je z nastankom Nove24TV odmaknil od vrednot in prepričanj svoje nekoč zveste publike.

Novinar Tino Mamić bo odgovorni urednik novega tednika Domovine. (Foto: STA)

Če gre verjeti pisanju Požareporta, bo odgovorni urednik tednika Domovina zgodovinar in novinar Tino Mamić, znan tudi kot nekdanji odgovorni urednik Primorskih novic, sicer pa urednik brezplačnika Vipavska, tudi komentator oddaje Faktor na TV3. Mamić se sicer kot zgodovinar in podjetnik ukvarja tudi z raziskovanjem ter izdelavo družinskih dreves, medtem ko je direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk, primorski podjetnik, ki trži oljčno olje, naravne dišave in teran Vovk, širša javnost pa ga je lahko spoznala kot pobudnika izjemno odmevne civilne iniciative Dovolj.je – za zaščito žrtev spolnega nasilja v okviru Cerkve.

T. F.