Ko sin palestinskega migranta nalije čistega vina Miru Cerarju: “Pišeš o protizakonitem obešanju izraelske zastave, sam pa si izvajal pritiske, da Palestine nismo priznali!”

Datum:

Miro Cerar je podobno kot ostali njegovi somišljeniki kritičen do izobešanja izraelske zastave, saj je prepričan, da je to v nasprotju z zakonom. “Pravno gledano je vladno izobešenje izraelske zastave v nasprotju z zakonom,” ugotavlja Cerar. Slednji pa ni bil popolnoma nič kritičen, ko je v času Šarčeve vlade v hramu demokracije visela palestniska zastava. Poleg tega pa je do njegovih besed kritičen eden izmed njegovih poslancev v njegovi vladi, Izidor Shaker Kamal, ki Cerarja obtožuje licemerstva: “Ko je bila priložnost priznati Palestinsko državo si pa stegnil rep med noge in pritisnil na (takratno) vodjo poslanske skupine SMC (zdajšnjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, da zagotovi nesklepčnost, ko bi jo lahko priznali. Pogrezni se v zemljo.”

                   

Slovenija se je v znak solidarnosti z dogajanjem na Bližnjem vzhodu odločila izobesiti izraelsko zastavo. Večina pripadnikov levice se z omenjenim dejanjem ni strinjala, svoje mnenje pa je podal tudi nekdanji predsednik vlade Miro Cerar.

“Pravno gledano je vladno izobešenje izraelske zastave v nasprotju z zakonom,” ugotavlja Cerar. Kot v nadaljevanju pojasni, v luči mednarodnih norm je takšen enostranski izraz podpore odstop od prizadevanj za to, da obe strani prispevata k mirnemu reševanju izraelsko-palestinskega spora. “Hudo mi je za številne nedolžne žrtve na obeh straneh,” je še dodal.

Njegova izjava pa je naletela na kritiko njegovega nekdanjega poslanca Izidorja Shakerja Kamala. Kakšno politično (ne)korektno licemerstvo,” je dejal Shaker Kamal. V nadaljevanju je ponazoril situacijo, ko je Slovenija zavrnila priznanje Palestinske države. “Ko je bila priložnost priznati Palestinsko državo si pa stegnil rep med noge in pritisnil na (takratno) vodjo poslanske skupine SMC (zdajšnjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, da zagotovi nesklepčnost, ko bi jo lahko priznali. Pogrezni se v zemljo,” je še dodal.

Foto: Twitter

V hramu demokracije je visela tudi palestinska zastava
Po poročanju Dnevnika pa je v hramu demokracije visela tudi palestinska zastava, a Cerar takrat tega ni izkazal kot nasprotovanje zakonu. Cerar pa se po navedbah medijev še vedno trudi za priznanje Palestine, kljub temu, da je po drugi strani temu nasprotoval. Njegova namera je, da bo v Evropski uniji še naprej iskal manjšo skupino držav, s katero bi Slovenija zaradi večjega učinka skupaj priznala Palestino. “Od tega našega načrta nismo odstopili. To je še vedno glavna namera naše zunanje politike,” je še lani zagotovil Cerar.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...