fbpx

Prijateljska srečanja Goloba in Pirc Musarjeve – predsednica, “ki nikoli ne bo tiho”, je očitno onemela

To je že drugi sestanek z Golobom v nekaj dneh. Funkcija predsednika bi morala biti strogo ločena od dnevne politike. (Foto: STA)

Srečanja predsednice republike Nataše Pirc Musar in premierja Roberta Goloba očitno postajajo stalnica. Po tem, ko sta se v preteklih dneh srečala na “delovnem” kosilu, se jima je tokrat pri srečanju pridružil še en član Gibanja Svoboda, in sicer vodja poslanske skupine. Ob tem pa se porajajo vprašanja, čemu pogosta srečanja pri funkciji, ki bi morala biti strogo ločena od dnevne politike. Predsednica, ki se je širokoustila, kako ne bo nikoli tiho, pa še vedno ni vprašala premiera, zakaj je pritiskal na ministrico glede zamenjave direktorja PU NG in zakaj je lagal v parlamentu. 

Predsednica Nataša Pirc Musar se je v sredo (vnovič) srečala s predsednikom vlade Robertom Golobom. Tokrat sta povabila tudi vodjo poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovica. Sicer STA poroča, da je pogovor tekel o strateških temah, o katerih je potreben konsenz za prihodnost Slovenije, vendar je to težko verjeti, ko pa zadeve niso razčiščene. Zakaj predsednica Goloba še kar ni vprašala, zakaj je lagal v DZ in zakaj je na policijo in ministrico Bobnar izvajal pritisk?

Vemo, da imata premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc precej “tesen” prijateljski odnos, kar je mogoče ugotoviti po tem, da predsednica o njegovih preteklih pritiskih na policijo in laganju še kar nič ni vprašala. Predsednica, ki je obljubila, da se bo vedno oglašala, je tiho že odkar so zadeve prišle na plano, zato bi marsikdo pomislil, da so njuna vedno bolj pogosta srečanja namenjena bolj dogovarjanju o tem, kdaj molčati, in usklajevanju zgodb kot pa karkoli drugega.

Ne dvomimo pa, da – kot to sama trdita – oba prepoznavata pomen odkritega in rednega dialoga za okrepljeno sodelovanje med institucijama v prihodnje, so zapisali na vladni spletni strani. Glede na molk Pirc Musarjeve ob preteklih očitkih Golobu, se zdi, da je njuno delovno kosilo namenjeno prej usklajevanju zgodb in definiranju “kritičnih dogodkov”, ki se predsednici očitno v preteklem obdobju niso zdeli dovolj “kritični”, da bi se zaradi njih oglasila. Pa vendar morda njen molk niti ne preseneča, gleda na to, da so po poročanju STA pogovor začeli z izmenjavo mnenj glede možnih ustavnih sprememb, predvsem v luči sprememb volilnega sistema, imenovanja sodnikov, ministrov in drugih visokih funkcionarjev. Tako bi se lahko skupno dogovorili, koga “postaviti” kam in kdo bi jim na določenih funkcijah najbolj ustrezal. To je Golobov modus operandi, kar je postalo jasno s celotno zadevo v zvezi s pritiski na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki ni klonila njegovim zahtevam.

Kot je dejal dr. Erik Brecelj:“Nataša Pirc Musar se bo oglašala, ko se ji bo to splačalo.” (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Verjetno ne gre za to, da se Pirc Musarjevi to ne zdi kritično – po njenih vedno bolj pogostih srečanjih z Golobom gre prej za to, da počne prav to, kar je rekla, da ne bo – kalkulirala. medtem ko je slaba dva meseca nazaj na RTV Slovenija pogumno govorila o tem, da nikoli ne bo tiho ob “družbenokritičnih dogodkih in to brez kakršnega koli oportunizma ali kalkuliranja”, pa vendar se zdi, da za njenim molkom stoji prav kalkulacija – kalkulacija, kako pomembne zadeve utišati in pomesti pod preprogo, kot to počnejo od vsega začetka – s pomočjo osrednjih medijev. Ti so namreč v preteklosti molčali vedno, ko ne bi bilo treba, spomnimo, da enako molčijo zdaj, ko Balkan pretresa finančna afera, v kateri je glavni akter prav Golob.

In seveda se zadeva tiče vseh, saj je šlo za nezakonito črpanje državnega denarja in financiranje volilne kampanje kosovskega premierja. In kljub temu da o tem govori cel Balkan, naši mediji o tem niso spregovorili niti besede. Enako bo o tem molčala tudi NPM – kvazizagovornica “pravne države”

Ana Horvat