fbpx

Protivladnim protestnikom se je pridružil nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, ki je sam ustvarjal katastrofo v zdravstvu!

Foto: STA/Twitter @Tina Hacler

Kljub sunkovitem porastu okužb z novim koronavirusom, so se tudi ta petek protivladni protestniki zbrali v središču Ljubljane, kjer vnovič ni manjkal frontman protestov Jaša Jenull. Protestniki so z vzkliki in transparenti sporočali, kako naj bi vlada škodovala zdravju in vlado pozivali k odstopu. Očitajo ji namreč, da pod krinko epidemije koronavirusa privatizira zdravstvo in ga vse bolj oddaljuje od ljudi z namenom približati ga elitam. “Borba za javno zdravstvo, je borba za novo državo, v kateri želimo živeti,” je na protestu poudaril nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, ki je sicer v preteklosti soustvarjal kaos v zdravstvu. 

Jaša Jenull je že v pozivu na proteste poudaril, da bo ravno zdravstvo tema tokratnih protestov. Temu primerno je na protestih uvodoma izpostavil, da naj bi tako pacienti kot tudi stroka opozarjali, da so razmere v slovenskem zdravstvu katastrofalne. Zavzel se je za podporo javnemu zdravstvu, spoštovanje pravic pacientov, proti korupciji v zdravstvu in za razkritje poslov vlade v odnosu do javnega zdravstva, ki naj bi bili po njegovo umazani.

Foto: STA

Protestniki so svojo pot s Prešernovega trga nadaljevali po Čopovi, Slovenski in Štefanovi ulici do stavbe ministrstva za zdravje. Tea Jarc iz sindikata Mladi plus, ki velja za redno obiskovalko protestov, je prebrala zahteve sindikata ljubljanskega kliničnega centra, konfederacije sindikatov Pergam in sindikata zdravstva in socialnega varstva, kjer ti opozarjajo na nevzdržne razmere v zdravstvu, nestimulativne plače in kadrovski primanjkljaj.

Protestniki so izrazili solidarnost z vsemi delavci v zdravstvu in se jim zahvalili za njihove težke napore v času epidemije koronavirusa, še posebej v zadnjem času, ko število okužb še posebej drastično narašča. Solidarnosti pa v praksi očitno niso sposobni izkazati, saj se drugače ob takšni epidemiološki sliki ne bi drenjali na protestu.

Protivladni protestniki so podali zahtevo,  naj ne bo politika tista, ki bo odločila, kako javno zdravstvo narediti čim bolj učinkovito in dostopno, ampak stroka.

Foto: STA

“Ulice so naše, Vlada pada ter Nočemo vlade, ki laže in krade,” je bilo slišati med vzklikanjem. Izpred ministrstva za zdravje so se protestniki napotili po Beethovnovi in Šubičevi ulici vse do Trga republike.

Foto: Twitter @Tina Hacler

Pred stavbo hrama demokracije se je kot glavni govornik pojavil Dušan Keber, ki je izpostavil, da je izjemen in nenadomestljiv pomen javnega zdravstva pokazala ravno epidemija. “Vlada pa kljub temu nadaljuje s prikrito razgradnjo javnega zdravstva in njegovo privatizacijo. Borba za javno zdravstvo je borba za novo državo, v kateri želimo živeti,” je zatrdil.

Kritično Janša in Fortejeva

Preko družabnega omrežja Twitter se je glede Kebrove udeležbe in govora oglasil predsednik vlade Janez Janša in izpostavil dejstvo, da Keber nedvomno spada med 1 odstotek najbogatejših v državi in to že najmanj 40 let. “Ravno zaradi korupcije in kaosa v zdravstvu, ki ga je soustvarjal in ga še naprej zagovarja pod krinko javnega.”

S kritikami na račun Kebra pa ni skoparila niti zdravnica Alenka Forte, ki je črno na belem poudarila, da je Keber vedno proti dobrobiti malega človeka; ukinil je namreč slovensko geriatrijo z likvidacijo Klinike za geriatrijo Trnovo. Prav tako je goreč zagovornik evtanazije. “Ekstremist in demagog- zagovornik privilegirane levice. Vedno v svojo korist, proti lastnim stanovskim kolegom.”

Nina Žoher