fbpx

Prvič po 15. oktobru 2020 manj kot tisoč novih okužb!

Foto: Pixabay

Nova epidemiološka slika nam je prinesla prehod iz črne v rdečo fazo, zato je vlada lahko napovedala umik ukrepov, vezanih na regije. Na dan 5. februarja 2021 smo po covid-19 Sledilniku lahko prešteli 5247 oseb testiranih s CR testi, in 7657 s hitrimi testi. Aktivnih primerov je 16414, novih primerov 1093, hospitaliziranih je 989, v intenzivni terapiji 165 oseb. Doselj je žal umrlo 3580 ljudi, cepilo pa se jih je 53525.

Pogoj za prehod iz črne v rdečo fazo je bil padec pod 1200 hospitaliziranih in to smo dosegli. 14 dnevna in 7 dnevna incidenca nam kažeta, da so razlike med regijami res majhne, največja pa je še naprej v Posavski regiji.

Podatki iz Twitter računa vlade so sicer nekaj ur starejši kot podatki iz covid-19 Sledilnika. Pomemben podatek, na katerega je na svojem Twitterju opozoril tudi premier, je ta, da je Slovenija trenutno v samem svetovnem vrhu in prva v EU po dinamičnosti cepljenja.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1357634528118980608

Na vladni tiskovni konferenci, ki se je končala pred kratkim, smo izvedeli, da še vedno ostaja v veljavi omejitev zbiranja, omejitev gibanja v nočnem času pa tudi omejitev gibanja na občino prebivališča, razen za izjeme, ki jih določa odlok vlade.

V prihodnje ukrepi za vse regije enaki

Od danes naprej so v veljavi tudi spremembe glede izjem pri prehajanju meje. Te so vezane na: i) manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa in b) določene so bile izjeme za vstop brez karantene pod pogojem negativnega PCR ali HAT, ki ni starejši od sedmih dni.

https://twitter.com/vladaRS/status/1357638426116452352

Trenutna epidemiološka situacija kaže, da razlike med posameznimi regijami niso več tako zelo izrazite kot so bile v preteklih tednih. Vlada je zato sklenila, da do nadaljnjega ukine sproščanje ukrepov po regijah oziroma da ukrepi veljajo za celotno državo enako.

Še vedno velja prepoved prehajanja med regijami

Pozor: Prav tako še vedno ni dovoljeno prehajanje med regijami. Je pa še naprej dovoljeno prehajanje med občinami regije prebivališča zaradi športnih aktivnosti.

V skladu z odločitvijo vlade, da je celotna država v rdeči fazi, ukrepi iz rdeče faze veljajo na ozemlju celotne države. Galerije, knjižnice in muzeji so že danes lahko odprti po celi Sloveniji, smučišča se odpirajo v soboto, šole in vrtci pa v torek.

Pogoji za prehod v oranžno fazo (Foto: Twitter)

Za prehod v naslednjo fazo, t.i. oranžno, morata oba kriterija pasti pod 1000, kar je razvidno tudi iz Načrta sproščanja, ki ga lahko vidite na svojih zaslonih. Vlada bo stanje ponovno presojala prihodnjo sredo.

Aleš Ernecl