fbpx

V torek 1698 novih okužb! Vlada popoldne o morebitnem sproščanju ukrepov pri prehodu iz črne v rdečo fazo!

Foto: EPA

Včeraj so v Sloveniji opravili 11308 testiranj, pozitivnih testov je bilo 1698, kar predstavlja 15 odstotkov. Hospitaliziranih je bilo 1178 oseb, intenzivno nego pa je rabilo 181 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 125 oseb, 26 pa jih je umrlo. Na nacionalni ravni so izpolnjeni pogoji za prehod iz črne v rdečo fazo. Vlada bo tako popoldne odločala o sproščanju nekaterih ukrepov, saj je število hospitaliziranih pod 1200.

Prehod v rdečo fazo je predviden, ko se število hospitaliziranih spusti pod mejo 1200. Potem ko je dnevno povprečje okuženih v zadnjem tednu po podatkih NIJZ že prej padlo pod mejo 1350 (po podatkih za ponedeljek je znašalo 1327) – kar je pogoj za prehod v rdečo fazo ukrepov-, je pod mejo, ki predvideva sproščanje ukrepov, v torek padlo tudi število hospitaliziranih. Vlada bo pozno popoldne znova odločala o morebitnem sproščanju nekaterih ukrepov, kar bi se zgodilo ob izpolnjenih pogoji za prehod iz črne faze v rdečo. V ponedeljek bi se tako lahko v regijah z boljšo epidemiološko sliko odprle določene storitvene dejavnosti in se v šole vrnili učenci prve triade.

Glede na število okužb po občinah danes izstopajo: Ajdovščina 33, Nova Gorica 50, Brežice 29, Novo mesto 26, Celje 32, Grosuplje 21, Ig 19, tudi v Domžalah in v Izoli je bilo novih okužb včeraj 19. Kar 62 novih okužb so včeraj potrdili v Kopru, še eno več, 63, v Kranju. V Krškem jih je bilo 31, v Litiji 30, Murski Soboti 20, v Radovljici pa 22.Izstopajo še Slovenska Bistrica s 27 okužbami, Tržič s 16, enako število jih je bilo tudi v Velenju, Žalec 23. Ljubljana 186, Maribor pa 66. Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala predstojnik OE NIJZ Maribor Zoran Simonovič in nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek.

https://twitter.com/vladaRS/status/1351827435696881664

Dr. Zoran Simonovič je povedal, da je bilo v podravski regiji do danes potrjenih več kot 23 tisoč okužb. Največ v sredini meseca oktobra. Od začetka decembra pa opažajo počasen upad novih primerov okužbe. Tudi 7-dnevna incidenca po njegovih besedah kaže na dober trend. “Če upoštevamo še podatke za 18. in 19. januar, je v podravski regiji številka okužb že pod 200 primerov v povprečju na dan v enotedenskem obdobju. To podravsko regijo uvršča iz črne epidemiološke faze v rdečo,” je pojasnil in poudaril da se tudi število umrlih  znižuje. “Vidna je razlika je pri umrlih v Domovih starejših, delež vidno upada,” je dejal. Eden izmed razlogov za to je, da je velika večina stanovalcev za covidom-19 že zbolela, drugi razlog pa je lahko tudi cepljenje. V mariborski regiji so po njegovih besedah začeli s cepljenjem takoj naslednji dan po prejetju cepiva – v nedeljo, 27. decembra.

Trenutno se v regiji intenzivno pripravljajo na čas, ko bodo v državo prihajale večje količine cepiva različnih proizvajalcev. “Želimo si čim hitrejšega cepljenja vseh starostnikov po prednostnih starostnih skupinah,” je poudaril predstojnik NIJZ Maribor. Nekatera cepilna mesta razvijajo rešitve za avtomatizirano naročanje tako velikega števila cepljenih na dan. “Po pogovoru z vsemi cepilnimi mesti lahko povem, da smo v regiji tudi pripravljeni na cepljenje do 20 tisoč oseb na teden,” je še pojasnil.

Dr. Marta Grgič Vitek je pojasnila, da na NIJZ spremljajo izvajanje cepljenja proti covid-19 na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci cepljenja posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO). Do 17. 1. je bilo cepljenih skoraj 42 tisoč oseb, največji delež neželenih učinkov pa je predstavljala bolečina na mestu cepljenja. Cepljenje trenutno poteka, največja težava pa je, da je razpoložljivo v majhnih količinah.

Včeraj smo slišali, kako bo z nabavami cepiva v prihodnjih mesecih, in tudi, da je bilo v preteklih dneh nabavljenih bistveno manj odmerkov, kot smo pričakovali. Proizvajalci zdaj obljubljajo, da bomo zato v naslednjem tednu dobili nekaj več odmerkov, tako da se pričakuje, da bo v tem in prihodnjem tednu skupaj prišlo toliko odmerkov, da bo to predstavljalo 92 odstotkov prvotno dogovorjenih odmerkov za ta dva tedna.

Ker je cepiva tako malo, naj opomnim še na dopis oz. obvestilo ministrstva za zdravje, ki je bilo včeraj poslano izvajalcem, in poudarja, da se res dosledno upošteva vrstni red cepljenja, ki je bil določen v nacionalni strategiji cepljenja. Vsakodnevno namreč dobivamo številne vloge in pobude za prednostno cepljenje, zavedati pa se moramo, da je cepiva tako malo, da ga zaenkrat nimamo niti za starostnike nad 80 let. Ta in naslednji teden se bo cepilo samo z drugim odmerkom, šele nekje z 8. februarjem pa se bo začelo s cepljenjem starostnikov nad 80 let s prvim odmerkom. Izvajalci imajo tudi navodilo, da naj bi imeli v naprej pripravljene sezname ljudi iz te iste prioritetne skupine, če se denimo zgodi, da kdo od prijavljenih vmes zboli ali pač ne pride na cepljenje,” je pojasnila Grgič Vitkova.

Sara Bertoncelj