fbpx

Razkrite plače zaposlenih na RTVS, z dodatki vred znatno višje

RTV Slovenija je objavil podatke o 50 najvišjih bruto izplačanih plačah zaposlenim decembra 2021. Klub temu, da na RTV Slovenija v preteklosti niso želeli posredovati zneskov o bruto izplačanih plačah z vsemi dodatki, tudi z dodatkom za delovno dobo, tokrat podatki zajemajo tudi to informacijo. Dodatek za delovno dobo se tako recimo dobro pozna pri plačah tistih, ki so na javni televiziji že dolga leta.

RTV Slovenija je Siolu posredovala podatke o bruto plačah z vsemi podatki zaposlenih. Za podatke o plačah so jih prosili že lani decembra, vendar takrat niso posredovali popolnih informacij, saj so dodatek za delovno dobo izpustili, češ da je preveč oseben. Podatka za delovno dobo se ne sme objavljati kot posameznega dodatka, v bruto plači pa je zajet. Načeloma dodatek za delovno dobo znaša pol odstotka od osnovne plače za vsako dopolnjeno leto delovne dobe, zato se tukaj lahko pojavijo velike razlike. Nekdo, ki ima za sabo 20 let delovne dobe, tako zasluži veliko višjo bruto plačo kot pa nekdo, ki ima delovne dobe manj, zato so tudi tokratne bruto plače, ki so jih z nacionalke poslali, znatno višje kot tiste brez dodatka na delovno dobo.

Posebni dodatki za dopisnike za tujine so drugačni, plače pa zaradi tega tudi veliko višje, RTV naj bi to pojasnil, da so izplačani različni dodatki, zaradi katerih je tudi višina plače temu primerna, sem spadajo dodatki za delo v tujini (dodatek za oddaljenost, nadomestilo za nepreskrbljene otroke, nadomestilo za nezaposlenega partnerja, stroški nastanitve …) in zato njihova celotna bruto plača ni primerljiva z ostalimi zaposlenimi, ta bi bila primerljiva, če bi delali v Sloveniji, zato podatkov o njihovih plačah niso poslali.

50 najvišjih bruto plač z dodatkom za delovno dobo v decembru 2021 (foto; zajem zaslona)

50 najvišjih bruto plač z dodatkom za delovno dobo v decembru 2021 (foto: zajem zaslona)

Plače z dodatkom na delovno dobo skoraj 500 eur višje
Novembrska plača brez dodatka za delovno dobo dolgoletne voditeljice na javni televiziji Miše Molk  je tako znašala 4.068 evrov, pri decembrski pa je dobila  skoraj 500 evrov več, in sicer 4.503 evre, z vključenim dodatkom za delovno dobo. Zelo podobno je pri Marku Filliju, nekdanjem direktorju RTVS, zdaj vodji regionalnega centra, čigar plača brez dodatka za delovno dobo je novembra znašala 4.136 evrov, mesec pozneje in z omenjenim dodatkom pa 4.468 evrov. Bruto plača novinarke in voditeljice Erike Žnidaršič je brez dodatka za delovno dobo znašala 3.960 evra, z dodatkom pa 4.195 evrov. Nekoliko višji dodatek za delovno dobo prejema voditelj in novinar Igor E. Bergant. Njegova bruto novembrska plača je brez dodatka znašala 3.817 evra, z dodatkom pa je decembra lani prejel 350 evrov več. Tako so razlike vidne tudi pri ostalih in sicer pri dolgoletnem sodelavcu RTVS in uredniku programa Janezu Virku; 4.019 evrov brez dodatka za delovno dobo, 4.464 evrov z dodatkom. Novinarka Lidije Hren je novembra dobila bruto plačo 3.960 evrov, s tem da je po zadnjih podatkih zaradi dodatka za delovno dobo njena plača skoraj 500 evrov višja.

Po pojasnilu RTV so pri bruto plači zajeti tudi drugi dodatki, kot sta povečan obseg dela in delo na projektih, kar je lahko razlog za odstopanja “Izplačilo povečanega obsega dela pa vedno pomeni prihranek za javni zavod, saj se dodatek izplača le v primeru, ko določena oseba prevzame delo na delovnem mestu, ki zaradi različnih vzrokov ni zasedeno,” so še zapisali, poroča Siol.

Podatki o plačah urednikov, vendar brez imen in priimkov
Za seznam 50 najvišjih izplačanih plač so prosili tudi ministrstvo za javno upravo, ki so prav tako poslali podatke, vendar nepopolne brez imen in priimkov, podatki, ki so jih prejeli od dveh virov, se razlikujejo le v višini najvišje bruto izplačane plače, in sicer za 347 evrov. Tako je po podatkih MJU najvišja decembrska bruto izplačana plača uredniku oddaj, čigar ime in priimek ostajata neznana, znašala 5.417 evrov, na vrhu seznama RTVS pa se je s 5.071 evrov znašel odgovorni urednik programa Darko Pukl. Odgovorni urednik Vanja Vardjan s 4.957 evri bruto plače je na drugem mestu,  generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough pa se je s 4.660 evri bruto na seznamu nacionalke znašel na sedmem mestu, medtem ko je  direktor TVS Valentin Areh s 4.639 evri bruto takoj za njim.  13. mesto pripada Miši Molk, precej nižje se je znašel novinar Jože Možina, ki je zaslužil 4.346 evrov bruto in pristal na 29. mestu, novinarka in voditeljica Erika Žnidaršič je s 4.195 evri bruto pristala skoraj na repu lestvice, na 46. mestu,  Igor E. Bergant s 4.167 evri bruto pa na 48.mestu.

Tanja Brkić