[VIDEO] ISIS je spet živ – Srhljivi posnetki prikazujejo, kako zaradi turškega napada na Sirijo nekdanji džihadisti množično bežijo iz opustošenih kurdskih zaporov

Datum:

Turški napad na Sirijo je že poskrbel za dodatno destabilizacijo območja, med drugim je pet nekdanjih borcev Islamske države pobegnilo iz zapora Navkur, prav tako pa so se pričeli upirati ujetniki v kampu Al Hol, kjer biva do 70 tisoč ljudi, večinoma družinskih članov nekdanjih borcev Islamske države. Kurdi in Sirske demokratične sile ob dogajanju trdijo, da je oživitev IS del turške strategije, v nekdanjih trdnjavah IS, kot sta Kamišli in Hasaka, pa je v preteklih dneh že prišlo do eksplozij avtomobilov bomb.

V kampu Al Hol na severovzhodu Sirije se nahaja kar 70 tisoč ljudi, med njimi pa je večina družinskih članov borcev teroristične skupine Islamska država. Ti se nahajajo pod nadzorom kurdskih sil, zdaj pa tam zaradi turških napadov že vlada kaotično stanje. Kot je sporočil poveljnik kurdskih sil Mervan Kamišlo, je v petek prišlo do upora, tamkajšnji ujetniki pa so pričeli napadati paznike in skušali so podreti šotore. Kmalu po tem, ko so ameriški vojaki zapustili ta kamp, je tam po podatkih Pentagona prišlo do širjenja ISIS-ove ideologije. Do nemirov je sicer prišlo po opozorilu Sirskih demokratičnih sil, glavnega partnerja ZDA v boju proti ISIS, da bodo turški vojaški napadi na severovzhodu države otežili nadzor nad teroristi in člani njihovih družin.

Pet borcev Islamske države v petek pobegnilo iz zapora Navkur
Po obstreljevanju turške vojske pa je pet borcev ISIS pobegnilo tudi iz zapora Navkur. Predstavnik Sirskih demokratičnih sil Mustafa Bali je opozoril, da ob tem obstaja resna možnost, da situacija uide izpod nadzora ter da je osvobajanje ISIS-ovih borcev del turške strategije.

Turška invazija ponovno oživela Islamsko državo, SDF zahteva zaprtje zračnega prostora za turška vojaška letala
Pri sirskih demokratičnih silah trdijo, da so turški napadi na severu Sirije ponovno oživeli Islamsko državo, zavezniške države pa so pozvali, naj pomagajo v boju proti džihadistom tako, da zaprejo zračni prostor turškim vojaškim letalom. Kot navaja Index, je Redur Šelil iz SDF na tiskovni konferenci povedal, da so pripravljeni na nadaljnje sodelovanje z ZDA, čeprav se morajo soočati s turškimi napadi: “Turška invazija ne, da lahko oživi daeš, pač pa ga je že oživela in aktivirala je njihove podružnice v Kamišliju, Hasaki in na drugih področjih.” Ob tem je opozoril na eksplozije avtomobilov bomb v obeh mestih v preteklih dneh.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...