Romana Tomc: “Schengen je več kot le beseda na papirju”

Romana Tomc

Po zadnjem tristranskem srečanju Slovenije s Hrvaško in Evropsko komisijo je Evropska komisija pripravila podrobnejše smernice za izvajanje sistematičnega nadzora na slovensko-hrvaški meji, ki dopuščajo prehod iz sistematičnega na ciljno usmerjen nadzor v primeru zastoja na meji, daljšega od 15 minut.

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) ob tem komentira: “Podrobnejše smernice, ki jih je sprejela Evropska komisija, so ena izmed rešitev za nastalo situacijo na naši južni meji. Kljub temu pa z njimi ne bo rešen problem čakalnih vrst, če Slovenija in Hrvaška ne bosta popolnoma pripravljeni na izvajanje nadzora.”

Avstrija ocenjuje, da ne opravljamo svojega dela
V tem času pa je Avstrija s soglasjem Evropske komisije podaljšala tudi nadzor na naši severni meji. Avstrija namreč ocenjuje, da zunanje meje EU niso dovolj dobro varovane in zato želi ohraniti svoj nadzor na mejnih prehodih. Romana Tomc je ob tem izpostavila: “Schengensko območje je bilo vzpostavljeno z namenom, da imajo državljani držav članic Unije prost prehod med državami. Mnogi se še spomnijo dolgih vrst na mejnih prehodih, ki so bile včasih nekaj običajnega. Tistim, ki imamo privilegij živeti v času, ko notranjih evropskih meja ni več, se zdi danes to povsem nesprejemljivo. Najbolj negodujejo ravno tisti, ki so sicer do EU zelo kritični. To enostavno ne gre skupaj. Odločiti se bomo morali, ali bomo skrbno varovali zunanjo schengensko mejo ali pa bodo notranje meje spet postale realnost. Upam, da se odločimo za prvo možnost. Tisti, ki mislijo, da je Schengen dovolj le na papirju, v praksi pa ga ni treba izvajati, so odgovorni za vse te mejne zaplete.”

 Nadzor na naši severni meji naj bi se odpravili v roku šest mesecev. Kljub temu pa države lahko nadaljujejo z izvajanjem svojega nadzora, v kolikor upravičeno sklepajo, da so grožnje varnosti še vedno prisotne. Poostren nadzor pa z današnjim dnem uvaja tudi Italija. Med 10. in 30. majem bo tako zaradi vrha G7 začasno uvedla nadzor na svojih notranjih mejah. Nadzor naj bi se po tem datumu sicer končal, vendar tudi podaljšanje ni izključeno.

“Italija je še ena v vrsti držav EU, ki se je odločila, da bo sama prevzela varovanje svojih notranjih meja, kar pa nikakor ni vzpodbudna informacija. Kaže na nezaupanje države nadzoru in varnosti v EU. Ali potemtakem lahko pričakujemo, da bomo ob pomembnejših dogodkih v posameznih državah odlej naprej vedno čakali na mejah? V kolikor bodo države nadaljevale z uvajanjem nadzora na notranjih mejah, si lahko prvič po letu 2007 upravičeno obetamo dolgo čakanje na mejah, kar pa je glede na to, da je ena izmed temeljnih pravic EU svoboda gibanja, resnično nesprejemljivo,” je povedala Romana Tomc.

A. R.

 • pajot

  Italija je še ena v vrsti držav EU, ki se je odločila, da bo sama prevzela varovanje svojih notranjih meja
  Morsko mejo izvrstno varuje,ni kaj. Samo cca. 2000 zamorcev na dan ji uide.

  • Steiermark

   si mislil 20.000 – no potem si na pravi poti. Poleg tega, tudi italjani nočejo “ostati brez zaslužka”, če zaprejo meje in namesto, da bi jih vračali, jih uvažajo – prevažajo, kar, kot turiste, z libijske obale, v Italijo! Je hudič, kjer vlada rdeča drhal – tako pri nas, kot pri italjanih!

 • Osti jarej

  Kako navdušeni smo se zatekli v Bruselj, da bomo nekoč druga Švica in tretji Matthausen. Najprej nam jemljejo vse pravice do lastnega odločanja o svoji domovini, potem pa naivneži mirno trpijo lažno Schengensko mejo, mejo, ki ima namen čimbolj skregati sosede. Najprej Avstrijci uvedejo nadzor nad njim nezaželjenimi Balkanci, potem nas iz Bruslja napolnijo s sovražnim odnosom do naših južnih sosedov in meje so podobne kot v času sezonskih razprodaj, le, da ljudje nimajo nič od tega. Le ugibamo lahko kdo bolj sovraži, spodnji zgornjega ali obratno! Zdaj uvaja izključitev svoje južne sosede še Italija in na poti je že zelo številčna vojska, ki bo nadzirala mejo. Izgovor je srečanje sedmih največjih svetovnih zločincev G7 v deželi Mafije, torej na Siciliji, ki bi ga nasilna deželica lahko ogrozila.

  “Kdo pa ste Slavi? Zgodovinski hlapci, ki boste v kratkem deželo nam predali. Nepomembne ovce s katerimi z lahkoto upravljamo, saj je dovolj, da vam pokažemo bankovec za 10 evrov in že delate vse, kar je v vašo škodo. Poglejte naše voditelje, odločajo o vojnah o lasti držav, o revščini in medijskih lažeh. Prav užitek nam je, kako se lahko izživljamo nad vami, vaše plačance pa že s fotoaparatom prepričamo v pomembnost, ki jo ovca lahko doseže!”

  Ameriškim teroristom bo zdaj preprečen vstop na srečanje Sionističnih služabnikov, lahko pa se bodo še vedno s čolnom pripeljali iz Maroka ali Libije. Morda pridejo kar iz pisarne Merklove ali ene od Pariških podružnic. Ampak vcepitev strahu je dosežena, Cankarju pa je še vedno žal, ker o svojih hlapcih ni napisal še kaj več. Imajo vrhovni hlapci z bankovci prelepljena usta, tisti pod njimi pa te iste bankovce gledajo le od daleč. In ovce gredo veselo po hlapčevski poti, brez besed, ugovarjanja, navdušene, da so tuji gospodarji tako pozorni do njih in se nad njimi sploh hočejo izživljati.Vse razlage zgodovinskega zaničevanja naše dežele so zanje sprejemljive, saj so vendar za medije povedali tako izdajalci, oni pa zločince povzemajo./publishwall/

  • MladiLiberalec

   Ko bos ti enkrat vsaj neki priblizno smiselnega napisal al pa napisala bom pa tud iz stola padu. Vsem dol visi za nadzor na mejah in temu brezbrizno sledijo ampak se pa po drugi strani zarad tega gorece sovrazijo. Mislim LOL

 • tramal

  Seveda nas s tem komunizmu ki ga imamo počasi potiskajo nazaj na balkan kamor spadamo kot narod hlapcev.Bomo pač hlapci srbinam,saj na pol smo že.

  • MladiLiberalec

   Slovenija je spostovana liberalna drzava daj kako crko od tega pocasi dojet.

 • mapu

  Tudi Slovenija naj uvede strožji nadzor, pa bo vse ok.
  Meni dol maha hrvaški turizem, tako tudi avstrijcem in tudi italijanom.