fbpx

RTV brani pritlehno politikantstvo: To ni obramba profesionalnega in neodvisnega novinarstva!

Generalni direktor RTV Igor Kadunc. (Foto: STA)

Slovenijo je v petek “dvignil” še en primer skrajno neprofesionalnega in ideološkega ravnanja TV Slovenija, ki jo financiramo z obveznim RTV prispevkom. Miša Molk z zavajajočim vodenjem oddaje, gostja Tea Jarc pa s pozivom k rušenju vlade. Predsednik vlade Janez Janša je po tem TV Slovenija pozval, naj ne širi laži in ne zavaja javnosti, a kritika ni bila sprejeta. Laži in hujskanje pa so po mnenju vodstva eden od zornih kotov njihovega poročanja, direktor Igor Kadunc pa je napovedal še, da RTV Slovenija odslej ne bo več enostrankarsko trobilo, kot je bila to v času vlade Marjana Šarca. Ni manjkalo dolgo, preden so se odzvali tudi v levičarskem Društvu novinarjev Slovenije, od koder so o dogajanju obvestili tudi nekatere tuje organizacije. Na očitke se je odzval Janša, ki je na Twitterju okrcal vodstvo RTV Slovenija in se zahvalil tistim novinarjem, ki v teh dneh požrtvovalno obveščajo gledalce.

Slovenijo je v petek razburil še en primer skrajno neprofesionalnega in ideološkega ravnanja TV Slovenija, ki jo financiramo s prisilnim RTV prispevkom. Voditeljica Miša Molk, sicer znana oboževalka Marjana Šarca, je v Poročilih ob 17. uri gostovala radikalno levičarsko aktivistko Teo Jarc, ki predseduje sindikatu Mladi plus, kot smo na Nova24TV že poročali, pa je med drugim v preteklosti v Slovenijo s spornimi nameni pripeljala denar milijarderja Georga Sorosa.

Molkova in Jarčeva sta namreč komentirali “dvig plač” ministrov, ki ga ni bilo, saj je šlo za prerazporeditev znotraj plačnih razredov, kar stori vsaka vlada v začetku mandata. Sredi najhujše krize od osamosvojitve dalje je sindikalistka Jarčeva ljudi pozvala kar na ulico: “In dajmo, ko bomo lahko, pojdimo skupaj na ulice in se uprimo temu.”

Janša TV Slovenija pozval, naj ne širi laži in ne zavaja javnosti
Na zavajajoče poročanje se je kritično odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Ne širite laži, @InfoTVSLO Plačujemo vas za to, da v teh časih informirate, ne pa zavajate javnost. Očitno je vas preveč in ste predobro plačani.”

RTV Slovenija kritike ni sprejela, laži in hujskanje pa so po mnenju vodstva eden od zornih kotov
Na RTV Slovenija kritike niso sprejeli, direktor Igor Kadunc, ki je znan po zavzemanju za povišanje prisilnega RTV prispevka je med drugim zapisal: “Grobi povsem neupravičeni napadi na poročanje medijev, še posebej RTV Slovenija, ki jih lahko zadnje dni spremljamo predvsem na družbenih omrežjih, ožijo polje medijske svobode in svobode izražanja. Načini in njihova intenzivnost, kakršni še nismo bili priča nikoli doslej, terjajo, da se zavemo možnih posledic takšnega ravnanja in podrejanja osrednjih medijev eni politični opciji. Kažejo na resno grožnjo svobodnemu in neodvisnemu novinarstvu.”

Laži in hujskanje k rušenju vlade s strani neprofesionalne Molkove, ki je med drugim uredila, da se iz RTV prispevka napaja tudi njena hči Ula Furlan, je očitno po Kadunčevem mnenju le eden izmed zornih kotov v zgodbi: “Mi kot javni medij ne spodkopavamo vladnih odločitev za zamejevanje epidemije s koronavirusom, kar pa ne pomeni, da nekaterih odločitev ne smemo osvetliti z različnih zornih kotov.”

Kadunc se je med drugim odločil, da RTV Slovenija odslej ne bo več enostrankarsko trobilo, kot je bila to v času Šarčeve vlade: “Nikakor ne smemo dopustiti, da bi nam epidemija s koronavirusom kot državljanom RS Slovenija vzela pravico do svobodnega mišljenja in izražanja ter javni medij RTV Slovenija in tudi druge javne medije spremenila v enostrankarska trobila trenutno vladajoče ekipe politikov.”

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in "marksistične" ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)

RTV Slovenija (Foto: STA)

Oglasili so se tudi v levičarskem Društvu novinarjev Slovenije
Ni manjkalo dolgo, preden so se odzvali tudi v levičarskem Društvu novinarjev Slovenije, ki ga vodi Petra Lesjak Tušek, sicer zaposlena pri Večeru rdečega tajkuna Uroša Hakla, V DNS Janševe izjave razumejo kot “grožnjo zaposlenim na RTV Slovenija pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti.” Ocenjujejo, da je izjava znak za skrb. “Javni servis je steber obveščanja javnosti, še posebej v tem času, saj ima edini dovolj kadrovskih in drugih virov, da zdrži tudi dolgotrajne izredne razmere. Osnovna naloga novinarjev in medijev v demokratičnih družbah ni, da so lakaji oblasti, temveč, nasprotno, da jo kritično nadzirajo,” so še poudarili v DNS-ju. Ponovno bodo državi in sami sebi sramoto delali tudi v tujini, obvestili so namreč Evropsko zvezo novinarjev in Mednarodni inštitut za tisk.

Foto: STA

Ponovno se je na vse skupaj v svojem slogu odzvala tudi zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon: “Tale zapis pa res presega vsakršno še sprejemljivo vmešavanje v medije kakega predsednika vlade …” Fajonova je sicer tudi sama nekdanja novinarka TV Slovenije, ki se je izkazala v svoji servilnosti do globoke države, za pozitivno poročanje o delovanju takratnega evropskega poslanca Boruta Pahorja pa je bila s strani partije nagrajena z uvrstitvijo na drugo mesto liste kandidatov na evropskih volitvah leta 2008.

Janša okrcal vodstvo RTV Slovenija in se zahvalil tistim novinarjem, ki v teh dneh požrtvovalno obveščajo gledalce
Na ostre odzive se je na Twitterju odzval Janša in jih pozval, naj se zresnijo: “Ste pravočasno obveščali #Slovenija o nevarnosti #koronavirus? O ukrepih, ki so jih za zajezitev epidemije sprejemali na #Tajvan #Japonska #JužnaKoreja? Kaj so delali vaši dopisniki? 2300 zaposlenih, skoraj več kot ima @Slovenskavojska vojakov?”

“Poglejte svet okoli sebe. Naštejte države, ki imajo 2 milijona prebivalcev in nacionalno RTV hišo z 2300 zaposlenimi?? Poiščite eno, kjer nacionalka v času boja proti epidemiji zganja takšno pritlehno politikantstvo kot del uredništva,” je zapisal.

Za konec je še poudaril: “Vsa čast izjemam med novinarji in tisti manjšini, ki si zasluži svojo plačo, še posebej vam, ki v teh dneh korektno in požrtvovalno obveščate gledalce @RTV_Slovenija. A zaslužite si boljše vodstvo.”

Novinar Bojan Požar je ob tem opozoril, da je kar vsak 870. prebivalec Slovenije zaposlen na RTV Slovenija, pri čemer je upošteval vse prebivalce. Če upoštevamo le delovno aktivne prebivalce Slovenije, ugotovimo, da je približno vsak 400. zaposlen Slovenec zaposlen na RTV Slovenija! Ob tem naj spomnimo še na vse ostale, ki se iz RTV prispevka napajajo z drugačnimi oblikami sodelovanja.

Primeri pristranskega poročanja RTV Slovenija so nešteti
Po Twitterju sicer kroži še en primer zavajajočega poročanja portala MMC RTV SLO, ki prikazuje prikaz lažne novice o tem, kako naj bi si Janševa vlada povišala plače in nato novico, v kateri skušajo prikriti, da si je Janševa vlada v času krize dejansko znižala plače za 30 odstotkov.

V nadaljevanju prilagamo še nekatere odzive javnosti, nekateri med drugim izpostavljajo neutemeljeno hvaljenje vidne članice Socialnih demokratov Nine Pirnat, ki se kot direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje ni izkazala. Ker se je bivši premier Šarec naslanjal zlasti na mnenja stroke in Evropske unije, je Pirnatova v veliki meri odgovorna, da v Sloveniji z ukrepi za zajezitev novega koronavirusa zamujamo od 7 do 10 dni.

Rok Krajnc