fbpx

RTV bi od družin rada pobirala dvojni prispevek

Foto: STA

RTV Slovenija v zadnjem času s priporočeno pošto poziva ljudi, naj se prijavijo k plačevanju prispevka. S tem cilja predvsem na naslove, kjer živijo razširjene družine na istem naslovu. Torej, če vaša družina živi na istem naslovu skupaj s starimi starši in celo, če imate zgolj en televizijski sprejemnik, RTV pričakuje, da boste plačevali dvojni prispevek. Torej ne več 154 evrov, ampak kar 308 evrov.

Kot poroča Žurnal24, pa na RTV zatrjujejo, da ne gre za nikakršno akcijo novačenja novih plačnikov, pač pa to počnejo že od nekdaj. Gre namreč za “za izvajanje redne aktivnosti pozivanja odjemalcev električne energije, ki jih RTV Slovenija nima evidentiranih v evidenci zavezancev za plačilo RTV-prispevka,” so odgovorili.

Prejemniki poziva morajo nato izpolniti obrazec, če pa priporočeno pošto ignorirajo, avtomatsko postanejo zavezanci za plačilo RTV-prispevka.

RTV nove zavezance pridobiva iz razvida odjemalcev elektrike, kar pomeni, da vas ne morejo najti, če imata v eni hiši dve gospodinjstvi isto odjemno mesto za elektriko. Na RTV sicer odgovarjajo, da bi se taki posamezniki morali sami javiti in prijaviti za plačevanje prispevka.

Peticija proti plačevanju prispevka
A dejstvo je, da RTV-prispevka nihče ne plačuje z veseljem. V naši anketi so prebivalci Ljubljane jasno izrazili, da je 152,4 evra prispevka na leto za javno televizijo odločno preveč. Podporo ukinitvi plačilu RTV prispevka je že izrazil predsednik opozicijske SDS Janez Janša, gibanje OPS (Ozaveščeni prebivalci Slovenije) pa je ustvarilo peticijo, s katero zbirajo podpise za ukinitev RTV-prispevka.

M. G.