Rupar pred sredinim shodom napoveduje veliko presenečenje

Rupar pripravlja presenečenje. (Vir: STA)

Civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije za prihodnjo sredo na Trgu republike napoveduje nov protestni shod upokojencev za višje pokojnine. Tokrat naj bi se upokojencem pridružili tudi kmetje s traktorji. K udeležbi jih je nazadnje pozval pobudnik civilne iniciative Pavel Rupar. “Pred nami je v sredo, 1. marca ob 15. uri, v Ljubljani, največji shod upokojenk in upokojencev in sploh ljudskih množic od osamosvojitve dalje! Najavljam tudi veliko medijsko presenečenje, rabimo le še lepo vreme. Pridite zaposleni, upokojeni, mladi in stari, pridite kmetje, vdove, kolikor lahko invalidi, pridite mamice in očetje, hčere in sinovi, upokojeni vojaki in policisti, rudarji, pridite vsi, ki ljubimo Slovenijo,” je zapisal na spletu. 

Udeležba na prvem shodu, ki je bil 1. februarja, je presenetila vse, saj se je v Ljubljani zbralo skoraj 30.000 ljudi. Pobudnik civilne iniciative Pavle Rupar napoveduje, da bo na sredin shod prišlo še več udeležencev. S prvim shodom jim je, kot ocenjuje, namreč uspelo “premaknili miselnost slovenskega prebivalstva”, hkrati so na shod povabili tudi kmete. Rupar se očitno zanaša tudi na svojo vero: “Vse vernike vseh ver in duhovnike naprošam: prosite za lepo vreme, zdravje in srečno pot, da bo šlo vse mirno, ponosno in dostojanstveno, vse po načrtih in da se nas res zbere, kot se nas ni še nikoli!!!”

Kot je ocenil na nedavni novinarski konferenci, so se po njihovem prvem shodu z vprašanjem upokojencev tako začeli ukvarjati tudi tisti, ki se prej niso, na sredin shod pa so med drugim povabili premierja Roberta Goloba, ministra za delo Luko Mesca, generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijana Papeža, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač.

Po spletu se širijo tovrstni “digitalni letaki”. (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Med zahtevami upokojencev ostaja takojšnji 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov.

Rupar je pojasnil tudi, da so v zadnjih tednih oddali registracijo na upravno enoto za ustanovitev društva Inštitut 1. oktober, ki bo po njegovih besedah namenjeno “izključno borbi za pokojnine”.

Moje Posavje, G. K.