fbpx

Saj ni res, pa vendar je: Če se uprete agresivnim zagovornikom veganstva, ste že fašist! Proti razmahu agresivnega veganstva že napovedujejo shod!

Prizor s slovenskih ulic. (Foto: FB)

Mazaške akcije vegansko usmerjenih grafitarjev po sveže prepleskanih stenah nekaterih zgradb v Ljubljani očitno dobivajo novo razsežnost. Kot je znano, so začeli pripadniki agresivnega veganstva v zadnjem času dvigovati glave, svoje zastopnike pa imajo očitno tudi v parlamentu, saj je bilo mogoče nedavno s strani Luke Mesca slišati napoved, da se bo potrebno počasi navaditi zgolj na rastlinsko hrano.

Povedano drugače: ne samo, da nam dogmatična levica jemlje svobodo govora, kmalu nam bodo vzeli še svobodo prehrane. Čeprav za zdaj še ne kaže, da bi parlamentarna večina ugodila tem bolnim zamislim, pa se lahko zgodi, da bo nadkoalicijska Levica z izsiljevanjem prisilila stranke vladne koalicije, da bodo podprle nove obdavčitve in omejitev prodaje mesa in mesnih izdelkov. To lahko pomeni, da bo v prihodnjih letih meso gromozansko drago ali pa ga morda sploh ne bo več mogoče kupiti.

Proti veganski propagandi napovedujejo shod
Kakorkoli že, proti veganski propagandi pa se je dvignila tudi skupina, ki ji nasprotuje, in je preko Facebooka najavila shod. “Z namenom zaustavitve grafitanja ljubljanskih cest s pro-veganskimi grafiti in agresivne retorike z namenom širjenja veganstva smo se v Skupini proti nasilni veganizaciji odločili organizirati shod, na katerem bomo opozorili na nestrinjanje z načinom promocije veganstva,« so zapisali. In dodali: »Radi bi se razjasnili, da s tem shodom želimo izkazati nasprotovanje agresivni retoriki in vandaliziranju javnih površin, nikakor pa ne nasprotovati načinu prehranjevanja ljudi, ki so se samovoljno odločili za vegetarijanstvo ali veganstvo.” Shod naj bi bil sicer šele čez nekaj mesecev, in sicer 20. maja ob 16. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

O napovedanem shodu so pisale tudi Slovenske novice, ki se jim je nato javila bralka Nina, ki je menda ogorčena zaradi “sovraštva in polemike, ki se v preteklih dneh širita po Facebooku zaradi dogodka Shod proti razmahu agresivnega veganstva“. “Skrb vzbujajoče je, da se je združila skupina ljudi z namenom napada na vegane in kritiziranja. Sama sem kot veganka globoko prizadeta in bilo bi korektno, da se mediji uprejo fašizmu, ki ga širi Društvo proti nasilni veganizaciji,” je dejala. No, torej, če se upirate tistim, ki vam komandirajo, s čim se lahko prehranjujete in s čim se ne smete, ste fašist. Ste razumeli?

‘New age’ duhovnost
Pa še to: naši viri poročajo, da se precej agresivnih veganov nahaja celo znotraj nekaterih katoliških skupin, čeprav bi verjetno bolj sodili v kakšno sekto, denimo Univerzalno življenje. Sami celo trdijo, da se je Jezus prehranjeval vegansko, v Svetem pismu pa to ni omenjeno, ker je to Cerkev seveda izbrisala. Če seveda verjamete v to. No, ena od teh agresivnih vegank je v dolgem in ostrem pismu napadla eno od katoliških institucij, ki sprejema skupine in jim daje prenočišče z možnostjo prehrane, češ da ne omogoča veganske prehrane. Čeprav je res, da se pripadniki nekaterih redovnih skupnosti celo trajno postijo od mesa, pa mnogi duhovniki opozarjajo, da vsako veganstvo, ki presega nivo načina prehranjevanja v smer nekakšne agresije, duhovno ni čisto, ker gre za močan vpliv ezoterike in new-age duhovnosti, slednja je tudi v nasprotju s krščanstvom.

Gašper Blažič, Demokracija