fbpx

Šarčeve skupne napore s POP TV Evropska komisija povsem spregledala: Gre za bilateralno vprašanje!

Šarec in Plenković (Foto: STA)

Premier Šarec je v Bruslju izpostavil, da ga žalosti mlačen odziv Evropske komisije na “prisluškovalno afero” v arbitraži. Šarec je pričakoval poudarek na vladavini prava, a so mu v Bruslju povedali, da gre v zadevi s prisluhi za bilateralno vprašanje, glede svobode medijev pa, da jo podpirajo. Svoje je dodal še hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da med državama ni velike drame. “Kmalu bodo evropske volitve in vsak mora imeti kakšno majhno temo in pokazati, kako ščiti nacionalne interese,” je dejal.

“Saj ni nobenega izrednega stanja. Odgovorili smo na pritiske, ki so se zgodili, sklicali smo svet za nacionalno varnost, ker je bila vrsta predlogov za to, in to se mi zdi pravilno,” je odvrnil premier Marjan Šarec za STA na očitke, da v zadnjih dneh gradi namišljenega zunanjega sovražnika, s čimer bi popravil volilno podporo pred bližajočimi se evropskimi volitvami.

Šarec je dejal, da ne gre zgolj nastavljati drugega lica, temveč “moramo povedati, da nekaj ni prav. To smo tudi storili”. Problem nastane, ko se vrnemo k ugotovitvi, da so v prisluhih v zvezi z arbitražo med Slovenijo in Hrvaško ujeli uslužbenko zunanjega ministrstva Simono Drenik, kako na nezavarovani liniji daje navodila slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu. Tega pogovora uradno ne bi smelo biti.

Slovenska vladajoča garnitura na čelu z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, obrambnim ministrom Karlom Erjavcem in premierjem Šarcem se obnaša, kot da so vsega krivi Hrvati, ker so ujeli slovensko stran v prekršku.

Slovenska politika deluje po principih notranjepolitičnih privilegijev. Ustvarja se občutek, da bo zato, ker sodišče oprosti ljubljanskega župana Zorana Jankovića na podlagi zavrnitve pridobljenih dokazov kot nezakonitih, enako veljalo tudi v mednarodni politiki. Slovenski levi politični pol se še vedno ni pripravljen sprijazniti s preprostim dejstvom, da Hrvaška ne bi imela izgovora za izstop iz arbitraže in nespoštovanje odločitve arbitražne razsodbe, če jim ga ne bi priskrbela ravno slovenska stran, ki se vse do danes pretvarja, kot da ni storila ničesar narobe.

Evropska komisija se ne vmešava
Sedaj, štiri leta kasneje, se pred evropskimi parlamentarnimi volitvami spet pogreva staro zadevo, za katero že pred leti ni odgovarjal nihče od pristojnih. “Če so v preteklosti naši vodilni ravnali preveč servilno, pa ne morem pomagati. Jaz pač ravnam, kot mislim, da je prav,” odgovarja Šarec, ki še enkrat kaže, da mu je vseeno, kaj je res in kaj ne. Šarcu gre zgolj za ustvarjanje medijske gonje, da se bo lahko pokazal kot “odločen”™ predsednik vlade.

Foto: epa

Premier je pričakoval, da bo Evropska komisija v zvezi z arbitražo poudarila, da je potrebno “spoštovati vladavino prava” ter da so pritiski iz sosednjih držav na medije nedopustni. Ob tem pozablja, da je bila Slovenija prva, ki se ni zmenila za vladavino prava. Če bi se, Hrvati ne bi imeli nikakršnih prisluhov slovenskega arbitra, zaradi katerih so izstopili iz postopka arbitraže.

Bo za Italijo, Madžarsko in Hrvaško sledil še napad na Avstrijo?
V Evropski komisiji ne komentirajo “najnovejše afere” s prisluhi med Slovenijo in Hrvaško. Že pred tem so povedali, da zadeve ne mislijo komentirati, ker gre za bilateralno vprašanje dveh držav. Evropska komisija podpira svobodo medijev, a je na državah članicah, da same zaščitijo svobodo medijev v skladu z evropskimi vrednotami.

Začelo se je s Tajanijem, nadaljevalo z Orbanom in končalo zaenkrat pri Plenkoviću. Kot kaže, je samo vprašanje časa, kdaj bo Šarec začel svoj novi val napadov še na Avstrijo.

Ivan Šokić