fbpx

Šarec in Cirman po poti Karbe in Dela

Marjan Šarec, Primož Cirman in Dejan Karba. (Foto: STA)

Plače politikov so bile tudi ta mesec obratno sorazmerne rezultatu na volitvah. Visoke so dobili tisti, ki še za poslance niso bili izvoljeni, denimo Jani Möderendorfer (SMC) in Alenka Bratušek (SAB). Nizke pa tisti, za katere je bilo neprimerljivo več volivcev, denimo, opozicijski voditelji Janez Janša (SDS), Luka Mesec (Levica) ali Matej Tonin (NSi). To je posledica nenavadne koalicije volilnih poražencev, ki jo je sestavil Marjan Šarec (LMŠ) po volitvah, ki je z njegovim odstopom razpadla.

Po odstopu Šarec v medijih o SDS, ki bi mu edina lahko uničila scenarij predčasnih volitev s prevzemom oblasti, govori, da se nezakonito financira iz tujine. Ko so mu iz SDS napovedali možnost tožbe, se je Šarec na pol opravičil. Podrobnosti o tem lahko preberete tu: ŠAREC SE JE “OPRAVIČIL” SDS ZA TRDITEV, DA SE NEZAKONITO FINANCIRAJO Zgodbe o menda več kot milijonskem financiranju iz Madžarske pa hkrati objavlja nekdanji novinar Dela in Dnevnika Primož Cirman, ki ga je zadnje čase plačeval državni Telekom, ta je z mediji naredil nekaj deset milijonsko luknjo. Madžari niso prispevali centa. Vse ste vi plačali.

Cirman in njegova ekipa so o tem čisto tiho. Kot miške. A v ozadju najnovejših Cirmanovih dosežkov, ki so jih včeraj obsežno povzemale TV Slovenija in tudi POP TV, je širši scenarij, v katerem bi moral imeti pomembno vlogo Jani Möderndorfer (SMC), ki bi moral udaril čez SDS z rezultati svoje najnovejše preiskovalne komisije za preiskovanje opozicijske SDS. Podobno komisijo, a manj direktno usmerjeno le proti SDS, je Möderndorfer imel že v prejšnjem mandatu. Še pred tem pa je podobne cilje poskušal doseči s projektom Muscolo, to je bil zakon, s katerim bi prepovedali kandidaturo na volitvah in udejstvovanje v politiki Janši, a je projekt propadel, ko je ustavno sodišče razveljavilo vse sodbe v aferi Patria, ker je v sodbah manjkalo, kaj je sploh kaznivo dejanje.

Jani Möderndorfer (Foto: STA)

A, če bodo predčasne volitve, Šarcu in Möderndorferju časa skoraj že zmanjkuje. Če predčasnih voltiev ne bo, pa Möderndorferju grozi, da bo v koaliciji z Janšo. Kar bo celo zanj, ki je že pogosto prestopal, velik preobrat. Možnosti, da predčasne volitve bodo, ni mogoče izključiti zaradi močnih pritiskov iz leve, da SMC in DeSUS nikakor ne smeta v koalicijo s SDS in sporočila Janše, ki ima po padcu vlade v rokah odločitev, ali bo usmeril državo proti predčasnim volitvam:

Težave imajo Šarec, Möderndofer, pa tudi novinarji, ki sodelujejo v projektu diskreditiranj SDS, ker so v preteklosti SDS na podobne načine že večkrat očitali financiranje iz tujine. Ker so je pokazalo, da so lagali, je zdaj prepričljivost manjša. Videli smo to, denimo, v aferi Patria. Ustavni sodnik Rok Čeferin je pisanje časopisa Delo in novinarja Dejana Karbe, ki zadnje čase dela kot predstavnik za stike z javnostjo politikov iz SD Dejana Židana, opisal tako: “Novinar je v svojem članku zapisal (1) žaljivo in (2) neresnično obtožbo na račun politične stranke, pri čemer se je, in to je v obravnavanem primeru bistveno, (3) zavedal, da ta obtožba ni resnična.”

Več o sodbi ustavnega sodišča in tem ravnanju medija, lahko preberete tukaj: Ustavno sodišče o poročanju o financiranju SDS

Dividende Židanu, Mescu nič
Odstop šefa vlade Marjana Šarca (LMŠ) in dogovarjanje, ki ga zaradi tega vodi Janša, da bi nastala nova vlada, lahko plačna nesorazmerje postavi na glavo. Nič se ne bo spremenilo le za Meseca. Je pa že jasno, da bo imel v prihodnje, če Janša sestavi vlado, nižjo plačo sedanji zunanji minister Miro Cerar, ki je ta mesec v vladi dobil bruto 5.325 evrov plače. Cerar je povedal, da z Janšo, ki mu je Cerarjeva stranka v prejšnjem mandatu s kršitvijo zakona odvzel poslanski mandat, kar je kot kršitev ustave odpravilo ustavno sodišče, ne bo sodeloval. Cerar se še do danes ni opravičil za takratno ravnanje, ki je bilo za pravnika in političnega voditelja precej sramotno. Za zdaj pa tudi ni znano, da bi bil povabljen k sodelovanju v kakšni novi vladi.

Foto: Demokracija

Plače v državnem zboru so nižje, po pismu pa je malo verjetno celo, da bo Cerar kandidat za kakšno vodilno funkcijo tam. A v politiki nikoli ni mogoče ničesar izključiti. Nesorazmerja, koliko je kdo dosegel na volitvah in kakšno plačo ima, nazorno pokažejo že razlike v plačah šefov strank. Koalicija s Šarcem se je, kot kažejo te številke, “partnerjem” splačala. Dejan Židan (SD) ima najvišjo plačo, čeprav na volitvah nikakor ni bil med najboljšimi. Najvišja plača je posledica dodatka za vodenja DZ, položaj bo zdaj skoraj zanesljivo izgubil, in za delovno dobo, ki je ima več kot Šarec, ki je bil na volitvah krepko uspešnejši:

Plače šefov strank

Povsem na dnu po plačah so doslej opozicijski voditelji, čeprav so na volitvah dosegli boljše rezultate kot vladajoči. Če se Cerar vrne v državni zbor, bo to bolelo prav največjega borca proti Janši Janija Möderndorferja (SMC), ki za poslanca leta 2018 ni bil izvoljen, a je ta mesec dobil 4.925 evrov plače kot nadomestni poslanec, kar je precej več kot Janša s 4.072 evri. Janšo je v Grosupljem izvolilo 7020 volivcev, Mőderndorferja pa ni 1.416 volivcev v Šiški.

Zaradi propada na volitvah je ta nekdanji politik LDS, pozneje pa PS in SAB najprej dobival nadomestilo, s katerim država največ pol leta pomaga tistim bivšim poslancem, ki nikakor ne morejo do služb in za to pomoč prosijo. Na posnetku sta Möderndorfer in na začetku mandata Šarčeve vlade krajši čas minister brez listnice, zdaj pa poslanec Marko Bandelli (SAB), ki je ta mesec dobil 4.147 evrov bruto plače.

Torej tudi nekaj več kot Janša:

Jani Möderndorfer (SMC) in Marko Bandelli (SAB). (Foto: DZ)

Po izvolitvi Mira Cerarja za zunanjega ministra pred letom in pol je Möderndorfer postal nadomestni poslanec, koalicija pa je zanj kot že v prejšnjem mandatu takoj ustanovila posebno preiskovalno komisijo za propagando proti SDS. Plačo je to Möderndorferju povišalo iz bruto 4035 na 4925 evrov. Je pa zdaj nekoliko v težavah. Če bo Cerar ob položaj v vladi, bo odletel iz DZ. A bo lahko spet pol leta računal na nadomestilo za poslance, ki nikakor ne morejo najti služb. Ki bo visoko, ker zaradi preiskovalke nima slabe poslanske plače. Trenutno so zanj najboljša rešitev predčasne volitve: v tem primeru bo moral Cerar še kar nekaj mesecev opravljati “tekoče posle”, Möderndorfer pa bo poslanec. In če bo Marjan Šarec zanj ponudil dovolj dober okraj, ima možnosti, da bo morda celo izvoljen za pravega in ne le nadomestnega poslanca.

Najnižja ministrska plača: Angelika Rosa Mlinar
Najnižjo plačo med že padlimi ministri je ta mesec dobila Angeliko Rosa Mlinar (SAB), ki je bila decembra izvoljena, januarja pa je že bivša, ker je odstopil premier Šarec. Prve polne plače je dobila 4.818 evrov. Podobno nizko plačo je dobil še drug minister brez listnice Peter J. Česnik 4.881 evrov (prej Zares, danes SAB). Ministra brez listnice sta žrtev dodatka na delovno dobo, ki ga nimata nič, ker sta bila v preteklosti večji del časa zaposlena tujini. Česnik v Avstraliji, Mlinarjeva v Avstriji.

Angelika Mlinar (SAB) ob prisegi, za njo Marjan Šarec (LMŠ). (Foto: DZ)

Vsi drugi ministri imajo plače čez 5.000 evrov Ministrica za delo Ksenija Klampfer, ki je izstopila iz SMC in ni več podpredsednica te stranke, je denimo, dobila bruto 5.120 evrov. Če bo vlado sestavil Janša bo lahko imenoval tudi svoje sekretarje, ki jih je po praksi Marjana Šarca lahko skoraj za manjši vladni kabinet.

Po nekaj odstopih jih je imel Šarec januarja šest. Bruto in neto plače so bile takšne:

dr. Damir Črnčec4.594,09*
Tadeja Forštner Perklič4.481,022.651,61
Franc Vesel4.777,842.794,36
dr. Anja Kopač4.579,95*
Uroš Prikl4.565,832.696,11
mag. Igor Mally4.551,682.688,63

Za poslance neto podatkov zaradi varovanja osebnih podatkov ni mogoče dobiti. Iz vlade pa jih pošljejo le za tiste, ki s tem soglašajo. Sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec in nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD) nista soglašala.

Peter Jančič, Spletni časopis